”Byta innerdörrar – hur gör vi?”

Hur byter vi innerdörrar i huset, undrar två av våra läsare. Läs expertsvaret här!


Byta innerdörrar – hur gör vi?

Vi planerar att byta innerdörrar i vårt hus och vill gärna ha råd om vad vi bör tänka på. Måste vi byta karmarna? Vilken typ av dörr ska vi välja om vi vill att det ska vara så ljudisolerat som möjligt?

Lasse & Ingalill

Svar: Fram till 1962 fanns ingen riktig standard för dörrmått så varje tillverkare hade sina egna mått, vilket gör det svårt att byta dörrblad utan att byta karmen. Det går förstås att låta ett snickeri ta fram nya dörrblad som passar i karmarna. Det blir sannolikt lite dyrare än att köpa standard- dörrar i rimlig prisklass, men i stället slipper ni arbetet med att byta karmar. Karmbyte kan medföra att väggen blir skadad. Om dörrbytet leder till omtapetsering av två rum är en snickarbyggd dörr kanske en bra affär.

Om de dörrar ni har i dag är överfalsade, det vill säga har en liten läpp runt kanten som sluter till bättre, går det inte att ersätta dörren med en standarddörr. Då är det snickarbyggd dörr eller karmbyte som gäller. 

Mellan 1962 och 1972 fanns en standard för dörrstorlekar som i
dag kallas ”gamla standarden”. Sedan 1972 gäller dagens standard på dörrstorlekar. Den gamla standarden har samma dörrbredder och tjocklekar som dagens standard, men höjden är 25 mm lägre. Dörrtillverkarna levererar dörrar som passar till den gamla standarden. Dörrfabrikanterna har
bra tabeller och formulär på hur man mäter sina dörrar för att få rätt mått. Om man känner sig säker på att mått- ten är korrekta så går det till och med att köpa dörrar på byggvaruhusen. 

En annan skillnad mellan förr och nu är gångjärnen. I dag används snäpp-in-gångjärn, förr användes tappgångjärn. Snäpp-in-gångjärnens fördel är att det går att köpa samma dörr oavsett om den är höger- eller vänsterhängd. Det enda man behöver göra är att eventuellt vända låskolven. Det gör man enkelt med en tång.
Även med tappgångjärn går det
att byta dörr om måtten stämmer. Dörrtillverkarna har adaptergångjärn/mellangångjärn som gör det möjligt att använda en dörr för snäpp-in- gångjärn till karm med tappgångjärn. 

För ljudisolering gäller två saker: det ena är lufttäthet och det andra är tunga, täta material. En tung dörr av massivt trä ger bättre ljud- isolering än en lätt innerdörr som består av tunna skivor med papp- fyllning. Dörrtillverkarna har ofta för- slag på någon dörrmodell med högre ljudisolering. Man kan även behöva
en särskild karm. Fundera över om ventilationen i rummet är beroende av otätheter i dörren. I så fall är en dörr med bättre ljudklass inte att föredra. 

Slutligen vill jag påminna er om att inte glömma att räkna med tillbehör som trycke (handtag) och nyckelskyltar när ni beräknar kostnaden. Vid karmbyte kan ni också behöva komplettera med nya dörrfoder.

Roger Nyström

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar