ANNONS FRÅN URETEX

6 frågor och svar om sprickor och sättningar i huset

Vad är en sättningsskada och vad gör jag om jag upptäcker en spricka i fasaden? Uretek svarar på 6 vanliga frågor om sättningsskador i huset.


1. Vad är en sättning och hur uppstår en sättningsskada?

Svar: En sättning är en skada på huset och sker oftast om markförhållandena förändrats. Huset kan både sjunka och fundamentet kan ge vika som ett resultat av detta. Står ditt hus på en lerbaserad jord ska du vara extra vaksam, här sker de flesta sättningarna då leran både kan svälla eller krympa, beroende på förändringar i markens fukthalt.

En sättningsskada kan bland annat uppstå från vatten som läcker från skadade avloppsrör. Jorden blir då mjukare än vanligt. Till slut har jorden försvagats och orkar inte bära upp huset längre, vilket leder till att huset rör på sig och sjunker neråt.

Men risken är som allra störst när det har varit en längre torrperiod där du bor – då driver växter sina rötter under byggnadens grund för att försöka hitta vatten, vilket leder till skador på huset.

 

2. Hur vet jag om huset har en sättningsskada? 

Svar: Leta efter sprickor på väggar, i sockeln eller på golvet. Andra saker som kan vara ett tecken på en sättningsskada är om du har ojämnt golv, om du har dörrar eller fönster som fastnar eller om avloppet fungerar dåligt. Rinner ditt vatten åt fel håll i duschen? Då kan det vara ett tecken på en sättningsskada.

På bilden ser du ett hus som har satt sig. 

 

3. Vad gör jag om jag upptäcker att mitt hus har en spricka i fasaden?

Svar: Sprickor på väggar eller golv är ett av det största tecknet på en sättningsskada. Men du behöver inte oroa dig bara för att du hittar en spricka, det finns olika sorters sprickor och alla betyder inte att du har en sättningsskada.    

Har du upptäckt en tunn spricka på väggen i vardagsrummet? Då behöver du inte bli orolig och tro att det är något som är fel. Sådana här sprickor kan uppkomma av husets konstruktions naturliga rörelser.

Är det en spricka orsakad av sättningar är sprickan oftast diagonal, det vill säga sprickan rör sig från väggens nedre hörn till det motsatta övre hörnet.

 

4. Vart hittar jag oftast en spricka orsakad av sättning?

Svar: Inuti ett hus hittar du förmodligen den på din putsade vägg eller på gipsväggen. Utomhus syns sprickorna främst på murverket. Ett knep för att se vilken typ av spricka det är, är att titta på storleken. En ­sättningsspricka är stor och brukar vara bredare upptill.

 

5. Måste jag fixa en sättningsskada?

Svar: Får ditt hus en sättningsskada kan hela huset sätta sig ojämnt, det här kan i sin tur leda till många problem för dig som villaägare. Det lönar sig att reagera snabbt på sättningsproblem som uppstår i byggnader och konstruktioner.


6. Vad kan hända om jag inte fixar skadan?

Svar: Du kan bland annat få skador på elledningar och rör, huset kan även förlora sitt värde.

På bilden ser du en sättningsspricka i väggen.

 

Vad kan ni på Uretek hjälpa till med?

– Ju värre du låter sättningen bli, desto dyrare och svårare är det att reparera skadan. En reparation som har påbörjats i tid minimerar skadorna som kan uppstå och även totalkostnaderna, säger Fredrik Palm, projektingenjör på Uretek.

– Vi på Uretek kommer på plats och gör en besiktning för att undersöka orsaken till sättningen. Baserat på dessa undersökningar ger Uretek ett skräddarsytt förslag på hur sättningsproblemet kan lösas – så att du tryggt kan bo kvar i huset i framtiden och så att huset återfår sitt värde. Våra lösningar är störningsfria, långvariga och snabba. Dessutom kan du bo kvar i huset då vi gör reparationen.

Kontakta Uretek

Vill du ha hjälp med ett sättningsproblem? Kontakta Uretek på telefonnummer 0480 123 94 eller via mejl på info@uretek.se. 

 

Mest lästa artiklar