Annons

6 frågor och svar om sprickor och sättningar i huset

Byggnadsvård

Vad är en sättningsskada och vad gör jag om jag upptäcker en spricka i fasaden? Uretek svarar på 6 vanliga frågor om sättningsskador i huset.

Av: Sara Åhlström, 08 mars 2017

1. Vad är en sättning och hur uppstår en sättningsskada?

Svar: En sättning är en skada på huset och sker oftast om markförhållandena förändrats. Huset kan både sjunka och fundamentet kan ge vika som ett resultat av detta. Står ditt hus på en lerbaserad jord ska du vara extra vaksam, här sker de flesta sättningarna då leran både kan svälla eller krympa, beroende på förändringar i markens fukthalt.

En sättningsskada kan bland annat uppstå från vatten som läcker från skadade avloppsrör. Jorden blir då mjukare än vanligt. Till slut har jorden försvagats och orkar inte bära upp huset längre, vilket leder till att huset rör på sig och sjunker neråt.

Men risken är som allra störst när det har varit en längre torrperiod där du bor – då driver växter sina rötter under byggnadens grund för att försöka hitta vatten, vilket leder till skador på huset.

 

2. Hur vet jag om huset har en sättningsskada? 

Svar: Leta efter sprickor på väggar, i sockeln eller på golvet. Andra saker som kan vara ett tecken på en sättningsskada är om du har ojämnt golv, om du har dörrar eller fönster som fastnar eller om avloppet fungerar dåligt. Rinner ditt vatten åt fel håll i duschen? Då kan det vara ett tecken på en sättningsskada.

På bilden ser du ett hus som har satt sig. 

 

3. Vad gör jag om jag upptäcker att mitt hus har en spricka i fasaden?

Svar: Sprickor på väggar eller golv är ett av det största tecknet på en sättningsskada. Men du behöver inte oroa dig bara för att du hittar en spricka, det finns olika sorters sprickor och alla betyder inte att du har en sättningsskada.    

Har du upptäckt en tunn spricka på väggen i vardagsrummet? Då behöver du inte bli orolig och tro att det är något som är fel. Sådana här sprickor kan uppkomma av husets konstruktions naturliga rörelser.

Är det en spricka orsakad av sättningar är sprickan oftast diagonal, det vill säga sprickan rör sig från väggens nedre hörn till det motsatta övre hörnet.

 

4. Vart hittar jag oftast en spricka orsakad av sättning?

Svar: Inuti ett hus hittar du förmodligen den på din putsade vägg eller på gipsväggen. Utomhus syns sprickorna främst på murverket. Ett knep för att se vilken typ av spricka det är, är att titta på storleken. En ­sättningsspricka är stor och brukar vara bredare upptill.

 

5. Måste jag fixa en sättningsskada?

Svar: Får ditt hus en sättningsskada kan hela huset sätta sig ojämnt, det här kan i sin tur leda till många problem för dig som villaägare. Det lönar sig att reagera snabbt på sättningsproblem som uppstår i byggnader och konstruktioner.


6. Vad kan hända om jag inte fixar skadan?

Svar: Du kan bland annat få skador på elledningar och rör, huset kan även förlora sitt värde.

På bilden ser du en sättningsspricka i väggen.

 

Vad kan ni på Uretek hjälpa till med?

– Ju värre du låter sättningen bli, desto dyrare och svårare är det att reparera skadan. En reparation som har påbörjats i tid minimerar skadorna som kan uppstå och även totalkostnaderna, säger Fredrik Palm, projektingenjör på Uretek.

– Vi på Uretek kommer på plats och gör en besiktning för att undersöka orsaken till sättningen. Baserat på dessa undersökningar ger Uretek ett skräddarsytt förslag på hur sättningsproblemet kan lösas – så att du tryggt kan bo kvar i huset i framtiden och så att huset återfår sitt värde. Våra lösningar är störningsfria, långvariga och snabba. Dessutom kan du bo kvar i huset då vi gör reparationen.

Kontakta Uretek

Vill du ha hjälp med ett sättningsproblem? Kontakta Uretek på telefonnummer 0480 123 94 eller via mejl på [email protected] 

 

Sara Åhlström
08 mars 2017 Sara Åhlström
Annons
Annons
Mer om Byggnadsvård

Vinterrusta huset - här är checklistan!

Byggnadsvård Plötsligt är det för sent, då står grillen där översnöad och en gammal kratta sticker upp ur en ishård snödriva. Vill du slippa en sådan vinter till – följ villaägarnas checklista!

Dags att gå husesyn!

Byggnadsvård När du ändå är ute och njuter i vårsolen - passa på att inspektera huset och se efter hur det klarat höstens och vinterns prövningar. Här får du Vi i...

Byggnadsvård - från gräsrotsrörelse till retroinredning

Byggnadsvård Som en följd av - eller möjligen som en reaktion mot - det ökade hemmafixandet, tycks intresset för det egna husets kulturhistoriska värden ha vaknat...

Byggvård för villa, torp och fäbod

Byggnadsvård Byggnadsvård börjar bli en folkrörelse. Nu ska alla lära sig spänna takpapp, kitta fönster och blanda linoljefärg. Efter att ha sett Ernst och grabbarna jonglera med penslar, hammare och mejslar inser husägare snabbt betydelsen av få lära sig hur det faktiskt går till.

Smarta sajter för byggnadsvård

Byggnadsvård Vill du bli din egen hantverkare? Här är många smarta länkar att söka mer information på.

Konstruktionsfel i nybyggda hus

Byggnadsvård Har nya hus sämre kvalité än de hus som byggdes förr i tiden? Vi ställde frågan till vår expert Stephan Fickler som är bebyggelseantikvarie och arbetar...

Så hittar du husets tidstypiska stil! 50-tal

Byggnadsvård För de flesta leder ordet “byggnadsvård” tankarna till gamla trähus från seklets början, men även modernare hus har sin speciella karaktär värd att bevara! Här får du tips och goda råd om du vill renovera, men ändå behålla den tidstypiska känslan i ditt 30-, 50-, eller 70-talshus.

Så hittar du husets tidstypiska stil! - Funkis, 30-tal

Byggnadsvård För de flesta leder ordet “byggnadsvård” tankarna till gamla trähus från seklets början, men även modernare hus har sin speciella karaktär värd att...

Så hittar du husets tidstypiska stil! 70-tal

Byggnadsvård För de flesta leder ordet “byggnadsvård” tankarna till gamla trähus från seklets början, men även modernare hus har sin speciella karaktär värd att...