Så hittar du husets tidstypiska stil! - Funkis, 30-tal
För de flesta leder ordet “byggnadsvård” tankarna till gamla trähus från seklets början, men även modernare hus har sin speciella karaktär värd att bevara! Här får du tips och goda råd om du vill renovera, men ändå behålla den tidstypiska känslan i ditt 30-, 50-, eller 70-talshus.
Är du i färd med att renovera kan det vara en god idé att satsa på tipstypiska detaljer som en gång valdes för att ge huset dess personlighet. Vicki Wenander, som driver företaget Wenanders, som specialiserat sig på kulturvårdande byggnadsrenovering, rekommenderar tre huvudmetoder: att man tar reda på hur huset såg ut från början, att man väljer rätt material för perioden och att man skyndar långsamt.
–Bo in dig i huset ett tag innan du börjar göra om. Det är inte säkert att ditt första, kanske negativa, intryck stämmer när du och ditt hus väl lärt känna varandra! Försök ta reda på hur huset ursprungligen såg ut genom att fråga tidigare ägare, grannar eller titta på ritningar. Tänk också reversibelt! Även om du inte vill behålla exempelvis fönster, originaldörrar och dörrtrycken, kan du spara dem så att en eventuell ny ägare har möjlighet att återställa huset till ursprungsskick.
Därför trivs jag i mitt funkishus!
Jag har alltid varit svag för funktionalismen. Trots sin stramhet finns det en värme och omsorg i detaljer och materialval. Huset har många norrfönster vilket ger behagligt ljus. Eftersom huset i princip var orört sedan 1935 fick vi dra ny el, nya stammar/avloppsrör samt dränera.
Huset var litet, cirka 90 kvm, så vi visste redan när vi köpte det att vi skulle bygga ut. Jag har respekt för husets arkitekt, därför valde vi att göra en modern utbyggnad i modern funkisanda, som inte skulle försöka se ut som samma hus. Invändigt har vi byggt om köket och badrummet som hade en standard från 1935.
I övrigt har vi bara målat, slipat golv och ersatt spänt vävtak med moderna gipsplattor – vi är inga ”hard core nostalgiker" som bevarar allt gammalt till varje pris. Vi är däremot noga med att atmosfären och känslan i funkishuset inte får gå förlorad. Man får renovera varsamt.

Mikael Engblom, Grafisk form-givare, Huddinge. Bor i ett funkishus byggt 1935.

Under funktionalismen fick ytorna och byggnadselementen i sig större betydelse än detaljerna.

Släta färgytor och omsorgsfullt valda material ger gedigen funkiskänsla. Foto Byggfabriken.

Foto: Byggfabriken.

Experten Vicki Wenander bebyggelseantikvarie och byggnads-ingenjör
Experten Vicki Wenander om 30-tal:
Vad är rätt?
Satsa på parkett, kalksten och marmor! Mönsterlagda parkettgolv var vanligt i 30-talshusen, men oftast enbart i sällskapsrum som vardagsrum och bibliotek. I hallen lades ofta kvadratiska plattor av kalksten eller marmor, i övriga rum användes linoleum eller spontade brädor.
Vad är fel?
Överdekorera inte! Stuckatur, allt för mycket profiler eller snickarglädje är inte 30-tal. Låt materialen tala för sig själva, sparsmakat och sobert är ledorden för 30-talets funktionalism.
Tidstypiska 30-talsdetaljer:
- Ljusa, enfärgade eller småmönstrade tapeter.
- Släta köksluckor.
- Rostfritt (nytt och exklusivt material).
- Glasburkar för förvaring av torrvaror i hylla under köksskåpen.
- Kvadratiskt kakel 15x15 centimeter.
- Glasskivor ovanför diskbänken
- Enfärgade, raka våder som gardiner.
- Draperier i strategiska lägen, för att dölja röriga ställen.
- Övermöblera inte.

Lådhandtag i funkismodell, rostfritt, 65 kronor, Byggfabriken.

Jordat vägguttag i svart bakelit med petskydd, 225 kronor, Byggfabriken.

Dörrhandtag i svart bakelit med riktig funkiskänsla. 490 kronor/par, Byggfabriken.

Hatthylla i klassiska funkisstil, aluminium och krom, 950 kronor, Byggfabriken.

Vipp-tunnan finns idag i en mängd storlekar och färger från cirka 1800 kronor, på exempelvis Designonline.
Köpinformation
Byggfabriken.se www.byggfabriken.se 08-640 25 75
Cc Höganäs www.cchoganas.se 077-447 35 00
Decor Maison www.decormaison.se 033-12 90 80
Designonline www.designonline.se 0480-44 99 20
Interiör 1900 www.interior1900.se 0511-341100
Kvänum www.kvanum.se 0512-79 77 00
Tapetorama www.tapetorama.se 040-50 50 85
Redaktionen rekommenderar
6 frågor och svar om sprickor och sättningar i huset
Byggnadsvård Vad är en sättningsskada och vad gör jag om jag upptäcker en spricka i fasaden? Uretek svarar på 6 vanliga frågor om sättningsskador i huset.
Vinterrusta huset - här är checklistan!
Byggnadsvård Plötsligt är det för sent, då står grillen där översnöad och en gammal kratta sticker upp ur en ishård snödriva. Vill du slippa en sådan vinter till –...
Dags att gå husesyn!
Byggnadsvård När du ändå är ute och njuter i vårsolen - passa på att inspektera huset och se efter hur det klarat höstens och vinterns prövningar. Här får du Vi i...
Byggnadsvård - från gräsrotsrörelse till retroinredning
Byggnadsvård Som en följd av - eller möjligen som en reaktion mot - det ökade hemmafixandet, tycks intresset för det egna husets kulturhistoriska värden ha vaknat på riktigt. För det som en gång på 1970-talet utgjorde en gräsrotsrörelse, har en bit in på det nya millenniet vuxit till en minde folkrörelse. Idag finns ett stort utbud av begagnade och nytillverkade ”reservdelar” till gamla hus. Retro har samtidigt blivit en inredningsstil i sig.
Byggvård för villa, torp och fäbod
Byggnadsvård Byggnadsvård börjar bli en folkrörelse. Nu ska alla lära sig spänna takpapp, kitta fönster och blanda linoljefärg. Efter att ha sett Ernst och grabbarna...
Smarta sajter för byggnadsvård
Byggnadsvård Vill du bli din egen hantverkare? Här är många smarta länkar att söka mer information på.
Konstruktionsfel i nybyggda hus
Byggnadsvård Har nya hus sämre kvalité än de hus som byggdes förr i tiden? Vi ställde frågan till vår expert Stephan Fickler som är bebyggelseantikvarie och arbetar som verksamhetsledare på Svenska byggnadsvårdsföreningen.
Så hittar du husets tidstypiska stil! 50-tal
Byggnadsvård För de flesta leder ordet “byggnadsvård” tankarna till gamla trähus från seklets början, men även modernare hus har sin speciella karaktär värd att...
Så hittar du husets tidstypiska stil! 70-tal
Byggnadsvård För de flesta leder ordet “byggnadsvård” tankarna till gamla trähus från seklets början, men även modernare hus har sin speciella karaktär värd att...