Dags att gå husesyn!

När du ändå är ute och njuter i vårsolen - passa på att inspektera huset och se efter hur det klarat höstens och vinterns prövningar. Här får du Vi i Villas egen gör-det-självexpert Jan Ohlis bästa tips.


Det är bra att gå en ordentlig husesyn åtminstone en gång om året, både inomhus och utomhus. Nu tidigt på våren är en perfekt tid för att se över husets utsida, innan växtligheten har satt fart och är i vägen eller skymmer. Gör du regelbundna kontroller av ditt hus upptäcker du snabbare even-tuella skavanker och de blir både enklare och billigare att åtgärda. Här är en lista med tio kontrollpunkter.

10 tips för ett vårutrustat hus

1. Kontrollera grunden. Du mår inte bra av att gå omkring med blöta strumpor, det samma gäller huset. Kontrollera att dräneringen fungerar, att grunden inte har några sprickor och att putsen är felfri. Var uppmärksam på mörka fläckar som kan vara tecken på instängd fukt. Hittar du skador, kontrollera varför så att du sätter in rätt åtgärder. Att fräscha upp grunden kan bli ett lyft för hela huset!

2. Gör översyn av taket, invändigt och utvändigt. Passa gärna på när det regnar rejält eller under snösmältningen, då ser du hur vattnet rinner och var det eventuellt tar sig in. Taknocken och snednockarna är också värda att kasta ett öga på. Kontrollera pannor, takpapp, plåtar med mera. Ta bort mossa, försäkra dig om att myggnät och liknande är täta.

3. Rensa hängrännorna från skräp. Kontrollera att stup-rören är hela, har fritt flöde och verkligen leder bort vattnet från huset, också ett bra regnvädersjobb. Skiner solen kan du istället spola eller hälla vatten i rännan längst bort från stupröret. Glöm inte att rensa avloppsbrunnen nedtill.

Vi i villa ger dig allt inom kök, bad och inredning. Kvast.

4. Kontrollera skorstenen. Behöver trasiga fogar tätas? Skrapa i så fall ur dem och täta med murbruk. Kontrollera att plåtskoningen mellan tak och skorsten är hel och inte har rostat, det är en av husets svaga punkter. Om du inte använt skorstenen på länge bör du titta efter så att inte grenar eller skräp fallit ned i den, eller att fåglar använt den till bostad. En skorstensnock som inte kontinuerligt värms upp av rökgaser bör skyddas med en kåpa som hindrar snö och regn at tränga ned i rökkanalerna.

5. Gå fönstersyn. Är rutorna hela, behöver fönstren målas? Är fönsterhakar och bleck hela och sitter ordentligt fast? Byt ut löst sittande kitt och sätt dit nya tätningslister vid behov. Om fönsterna är felfria kanske du istället orkar med en fönstertvätt?

6. Kolla vindskivorna. Behöver de bytas? Målas? Vindskivor och knutar utsätts för tuffare slitage än övrig fasad.

7. Se över fasaden. Behöver träfasaden tvättas, målas om, eller förbättras på några utsatta ställen? Skrapa i så fall rent från lös färg och grundbehandla innan du målar. Se också efter så att inga brädor sitter lösa eller är rötskadade och behöver bytas ut. Är fasaden av tegel eller puts, leta efter sprickor i murbruk, betong och puts.

8. Ta bort ogräs och grenar som ligger mot husfasaden eller taket. De binder väta och kan ge upphov till fukt-skador i huset. Helst ska du heller inte ha rabatter precis invid husväggen…

9. Kolla utebelysningen så att inga sladdar blivit skadade under vintern och att alla lampor fungerar. Byt gärna till lågenergilampor, utomhus har du ingen användning för överskottsvärmen från vanliga lampor.

10. Se över tilluftsventilerna. Rengör filter och rensa från löv och annat skräp. Kontrollera även utomhusdelen på luftvärmepumpen om du har sådan. Slarva inte med stegen när du klättrar upp och ned på din inspektionsrunda. Det är bättre att lägga ned några minuter på att se till att den står stadigt, än att tillbringa sex veckor med gips… Kolla så att takstolarna och innertaket inte har blivit angripna av mögel. Det kan till exempel se ut som små, små grönsvarta prickar på träet…

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar