Annons
Numera kan man få tag i både antika och nyproducerade byggnadsdetaljer. Detta vädringsbeslag är nyproducerat och kommer från Byggfabriken. Foto: Oscar Berven/Byggfabriken.
Numera kan man få tag i både antika och nyproducerade byggnadsdetaljer. Detta vädringsbeslag är nyproducerat och kommer från Byggfabriken. Foto: Oscar Berven/Byggfabriken.

Byggnadsvård - från gräsrotsrörelse till retroinredning

Byggnadsvård

Som en följd av - eller möjligen som en reaktion mot - det ökade hemmafixandet, tycks intresset för det egna husets kulturhistoriska värden ha vaknat på riktigt. För det som en gång på 1970-talet utgjorde en gräsrotsrörelse, har en bit in på det nya millenniet vuxit till en minde folkrörelse. Idag finns ett stort utbud av begagnade och nytillverkade ”reservdelar” till gamla hus. Retro har samtidigt blivit en inredningsstil i sig.

Av: Pauline Josephson, viivilla.se maj -07, 14 maj 2007

Att hitta tidstypiska gamla byggnadsdetaljer, såsom beslag, golvklinkers, lampor, dörrar eller kranar är ingen större konst. Idag finns gott om byggnadsvårdsbutiker och aktiviteter runt ämnet i olika delar av landet. Och med hjälp av databaser på webben kan man själv söka efter specifika byggmaterial för inomhus- och utomhusbruk, antikt såväl som nästan nytt.

Begagnade produkter är ofta unika i material, ytbehandling och kvalitet. Men det finns också ett brett sortiment av produkter som omsorgsfullt nytillverkats enligt äldre förlagor. En utvald detalj, såsom ett tidsenligt dörrhandtag i gediget material, har blivit ett slags motgift till gångna årtiondens slit-och-slängkultur.

1970-tal är också stilhistoria

Annons

Pietetsfull renovering av övergivna 1800-talshus ute på landet – det är vad många fortfarande associerar med begreppet ”byggnadsvård”. Men rörelsen har nu vuxit till något mycket större.
Stephan Fickler, bebyggelseantikvarie på Skansen Byggnadsvård, säger:

- Allt som syftar till att bevara byggnaders kulturhistoriska värden - om det så gäller en 1970-talslägenhet – kan definieras som byggnadsvård.

Och i den senaste katalogen från Gysinge centrum för byggnadsvård – vars status snart sagt kan jämföras med Ikeakatalogen inom sitt gebit – visas hur man bäst renoverar just en mexitegelvilla från 70-talet. Utbudet för byggnadsvårdsprodukter omfattar numera alla slags byggnadsdetaljer, för alla slags hustyper, i stadsmiljö eller på landet, från 1700-tal till 1970-tal. Tommy Jansson på Gysinge säger:

- Jag tror att det är bra att även ägare till nyare hus börjar tänka byggnadsvård. Vårda det man redan har. Vi märker av detta hos oss på de ökande förfrågningar vi får och att nyproduktionen idag väljer mer och mer att bygga miljövänligt och då kommer våra produkter ofta på tal.

För den som vill återskapa ett helt hushåll i till exempel 50-talsstil kan alltså göra det; utbudet av produkter omfattar idag allt från tidsenlig köksinredning, golv, tapeter, strömbrytare, handtag och belysningsarmatur. Dan Jensen är en av grundarna till Byggfabriken, ett tioårigt företag som producerar allehanda byggnadsprodukter efter gamla förlagor. Han säger:

- Det går knappt att dra en gräns mellan byggnadsvård och design längre. Vi har en ung publik för de modernistiska uttrycken idag; 1930-50-tal är uppskattat bland dessa, medan de äldre generationerna oftast inte vill återuppleva samma sak.


Ny strömbrytare med gammalt formspråk. Strömbrytare med glas kom på 1920-talet och blev, liksom strömbrytare av bakelit, ett alternativ till de äldre modellerna i porslin. Foto: Oscar Berven/Byggfabriken.


Detaljerna gör helheten. Ett toalettdörrsbeslag ger ett autentiskt intryck tillsammans med en äldre dörr. Foto: Oscar Berven/Byggfabriken.


Högspolande toaletter tillverkas än idag enligt gammal modell i England. De blev högsta mode i Sverige i slutet av 1800-talet. Det klassiska svartvita golvet stod sig väl in i modernismens 1930- och 1940-tal. Foto: Oscar Berven/Byggfabriken.

Tillvarata hantverkskunskapen

För den som köpt ett hus och är intresserad av att tillvarata eller återställa dess historiska värden kan dock frågorna bli många. Hur går man tillväga? Är gamla material bättre än nya? Och hur ambitiös måste man vara?

- Svaren beror ofta på vem man frågar. Det beror på tycke och smak. Att återanvända gammalt material är i princip bra. Det har man gjort i alla tider. Men om man till exempel köper en gammal hälsingeveranda för att använda till ett hus i Skåne, så bör man hellre anlita en skånsk hantverkare med kunskap om den lokala traditionen. På så sätt förvaltar man de kulturhistoriska värdena väl och håller dessutom kunskapen vid liv, säger Stephan Fickler.

Han menar att material och hantverk fram till 1950-talet är av förvånansvärt bra kvalitet. Ofta är det till exempel bättre att låta renovera gamla fönster än att installera nya. Men visst finns det många nyproducerade byggnadsprodukter i autentiska material som går utmärkt att använda.

Forska i husets historia

En bra start är att forska i det egna husets historia. De flesta hus har genomgått många olika förändringar då olika ägare flyttat ut och in. Titta på husets ritningar och dess ursprungliga planlösning; fanns jungfrukammare, serveringsgång eller kakelugnar i huset? Hur låg entréer, fönster och korridorer i förhållande till idag? Man kan också söka efter gamla spår som markeringar i golvet, märken i fasaden eller gamla tapetmönster bakom de nya. Ritningarna på huset kan man ofta hitta på kommunens stadsbyggnadskontor.

Andra byggnader från samma period kan också studeras för att till exempel se hur tidens belysningsarmatur eller beslag såg ut eller vad som var signifikant för periodens köks- och badrumsinredning. Men inredningsdetaljer som till exempel dörrar eller foder skiljer sig ofta mellan en ståndsmässig våning i storstaden och gårdarna ute på landet. Nya material slog igenom och ersatte gamla, ett exempel är det sena 20-talets bakelit. Det finns en rik flora av böcker i ämnet i byggnadsvårdsbutikerna. Genom att studera och jämföra olika material, former och utföranden kan man skapa sig en uppfattning om vad som blivit utbytt och förvanskat i det egna huset under årens lopp.

- Ett varsamt förhållningssätt är att rekommendera, säger Stephan Fickler. Många har bråttom att renovera när de flyttar in i sitt hus, badrum och kök byts ofta ut direkt. Men ofta är det de första åtgärderna som man först ångrar! Det finns oftast en röd tråd i utformningen av ett hus; detaljer som färgsättning, snickerier och beslag är ofta medvetet gestaltade för att skapa en harmonisk helhet. Denna röda tråd ger huset dess karaktär och det är kanske den man omedvetet fastnade för när man en gång köpte huset.


Detta kök är typiskt funkisstil med sina släta, överfalsade luckor i lindblomsgrönt. Handtagen är av typen ticka och kranen är dansk. Foto: Oscar Berven/Byggfabriken.


I slutet av 1800-talet importerades viktorianska golvplattor med båt från England och blev därför vanliga framför allt i Göteborg. Idag kan man köpa dem i nyproduktion. Foto: Oscar Berven/Byggfabriken.

Svenskar medvetna och kunniga

Det är också intresset för dessa detaljer, handtag, strömbrytare, beslag eller belysning, som på senare tid börjat få den uppmärksamhet de förtjänar. För så här i 2000-talets första decennium har ”1900-talsretro” också blivit en stil i sig; Josef Frank är idag lika ”rätt” som 60-talets orangea snurrfåtölj. Samtidigt blir den gustavianskinspirerade möbelstilen ”the Swedish style” med sin blonda färgskala alltmer vida känd ute i världen. Kanske är det en slags stolthet över vårt stilhistoriska arv som yttrar sig nu, i form av ett nyväckt intresse även för bostadshusens fasta inredning och dess detaljer? För då man på 70-talet spikade masonitskivor för spegeldörrar och täckte brädgolv med linoleum, gör man idag det motsatta - med samma ivriga frenesi.

- I Sverige blir människor mer och mer noggranna med vad de köper, i fråga om material, kvalitet och ekologiskt tänkande. Man kan nästan kalla det för en folkrörelse. Folk är mer medvetna och mer kunniga. Man handlar en livsstil. Kanske för att återskapa en slags stämning som man sammankopplar med trygghet. Möjligen är det en reaktion mot massproduktionen; vissa produkter man köper idag har så dålig kvalitet att de knappt klarar transporten, säger Dan Jensen, Byggfabriken.

Byggfabriken har, liksom många andra byggnadsvårdsbutiker runt om i landet, ett brett sortiment av nyproducerade byggnadsprodukter med förlagor från olika tidsepoker. Här får inga nytolkningar eller romantiseringar förekomma. Företaget är ytterst noga med att material, ytbehandling och form ska vara precis rätt; en ”bakelithylsa” ska vara riktig bakelit, ”förnickling” ska vara förnickling och inte till exempel krom.

Dan Jensen anser att ordet ”byggnadsvård” är bra, men också begränsande. Enligt honom är många kunder måna om att göra ”rätt” och vill ha en bruksanvisning till allt. Men det finns inte ett enda svar på hur man ska gå tillväga, menar han:

- Det blir nästan fundamentalistiskt om man presenterar en exakt metod för hur man ska installera och vårda olika byggnadsdetaljer. Även när det kommer till byggnadsvård kan man tänka fritt; det finns mycket som är rätt.


Idag kan man lätt hitta tidsenliga handtag till hus av olika byggår. Detta trycke (handtag) är av trä och tillverkat enligt sekelskiftesmodell med pärlrand. Foto: Oscar Berven/Byggfabriken.


Allmogedörr från cirka 1780 från Gästrikland eller Hälsingland. Det kraftiga låset och pepparkaksgångjärnen är typiskt för 1700-talet. En av många tillvaratagna skatter på Gysinge centrum för byggnadsvård. Foto: Gysinge centrum för byggnadsvård.

¤fotoserie¤

Butiker och byggnadsvårdscentra

Byggfabriken, Malmö/Stockholm
Nyproducerade byggnadsdetaljer efter gamla förlagor.
040-30 34 94
08-640 25 75
www.byggfabriken.com

Byggnadsvård i Nääs, Nääs slott, Floda.
Butik, utställningar, bibliotek, kurser.
0302-520530
www.bvn.nu

Gysinge centrum för byggnadsvård, Gysinge
Brett sortiment av gamla och nya produkter.
Har även omfattande katalog.
0291-211 00
www.gysinge.nu

Hus till Hus byggnadsvård & återbruk AB, Alingsås
Gamla och nytillverkade produkter.
Tel: 0322-67 21 44
www.hustillhus.se

Nacka Byggnadsvård, Saltsjö-Boo
Gammalt och nytt. Bland annat dörrar och kakelugnar.
08-55 66 09 99
www.nackabyggnadsvard.se

Skansen Byggnadsvård, Stockholm
Kunskapscentrum med kurser. Butiken har även bland annat färg, beslag och böcker.
08-442 81 00
www.byggnadsvard.skansen.se

Qvesarums byggnadsvård, Hörby
Återvunna och nyproducerade produkter. Bland annat grindar, verandafönster och dörrar.
0415-50680
www.qvesarum.se

Andra byggnadsvårdsorganisationer

Byggigen
Databas för återvunnet byggmaterial
www.byggigen.se

Riksantikvarieämbetet
Statlig myndighet med ansvar för frågor som rör kulturmiljö och kulturarv. Faktabas för byggnadsvårdare med användbar materialguide.
08-5191 8000
www.raa.se/materialguiden

Svenska byggnadsvårdsföreningen
Ideell förening för alla som är intresserade av byggnadsvård. Aktiviteter och kurser. Ger ut tidskriften Byggnadskultur.
08-30 37 85
www.byggnadsvard.se

Länsmuseerna
Värdefull kunskap och information om äldre hus och lokal kulturhistoria, Se till exempel Stockholms länsmuseum
www.lansmuseum.a.se/byggnadsvard/index.html
För en lista över andra länsmuseer, se
https://www.kultur.nu/Museer/Museer/Lansmuseer/index.asp

Sveriges Praktiserande Byggnadsantikvarier
En ideell förening för byggnadsantikvarier. En sakkunnig antikvarie kan anlitas för en antikvarisk förundersökning som redovisar byggnaders kvalitéer och brister och identifierar dess kulturhistoriska värde.
www.spba.se

Alla bilder från Byggfabriken är tagna av Oscar Berven.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
14 maj 2007 Pauline Josephson, viivilla.se maj -07
Annons
Annons
Mer om Byggnadsvård
Annons

6 frågor och svar om sprickor och sättningar i huset

Byggnadsvård Vad är en sättningsskada och vad gör jag om jag upptäcker en spricka i fasaden? Uretek svarar på 6 vanliga frågor om sättningsskador i huset.

Vinterrusta huset - här är checklistan!

Byggnadsvård Plötsligt är det för sent, då står grillen där översnöad och en gammal kratta sticker upp ur en ishård snödriva. Vill du slippa en sådan vinter till –...

Dags att gå husesyn!

Byggnadsvård När du ändå är ute och njuter i vårsolen - passa på att inspektera huset och se efter hur det klarat höstens och vinterns prövningar. Här får du Vi i...

Byggvård för villa, torp och fäbod

Byggnadsvård Byggnadsvård börjar bli en folkrörelse. Nu ska alla lära sig spänna takpapp, kitta fönster och blanda linoljefärg. Efter att ha sett Ernst och grabbarna jonglera med penslar, hammare och mejslar inser husägare snabbt betydelsen av få lära sig hur det faktiskt går till.

Smarta sajter för byggnadsvård

Byggnadsvård Vill du bli din egen hantverkare? Här är många smarta länkar att söka mer information på.

Konstruktionsfel i nybyggda hus

Byggnadsvård Har nya hus sämre kvalité än de hus som byggdes förr i tiden? Vi ställde frågan till vår expert Stephan Fickler som är bebyggelseantikvarie och arbetar...

Så hittar du husets tidstypiska stil! 50-tal

Byggnadsvård För de flesta leder ordet “byggnadsvård” tankarna till gamla trähus från seklets början, men även modernare hus har sin speciella karaktär värd att bevara! Här får du tips och goda råd om du vill renovera, men ändå behålla den tidstypiska känslan i ditt 30-, 50-, eller 70-talshus.

Så hittar du husets tidstypiska stil! - Funkis, 30-tal

Byggnadsvård För de flesta leder ordet “byggnadsvård” tankarna till gamla trähus från seklets början, men även modernare hus har sin speciella karaktär värd att...

Så hittar du husets tidstypiska stil! 70-tal

Byggnadsvård För de flesta leder ordet “byggnadsvård” tankarna till gamla trähus från seklets början, men även modernare hus har sin speciella karaktär värd att...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]