Två vackra rosentorn du kan bygga själv
Två vackra rosentorn du kan bygga själv Foto: Anna Örberg

Bygg ett rosentorn – så gör du!

Gör det själv

Stiliga ställningar ger både höjd åt planteringar och stöd åt yviga växter, samtidigt som de är dekorativa. Så här bygger du två vackra modeller! 

Av: Bild och text ur boken Kreativ i trädgården – fixa & gör det själv!, av Anna Örberg (Bokförlaget Semic), 08 juni 2020

Läs också: Bygg en egen gunga till barnen! 

Torn 1

 

Annons

Virkeskostnaden för båda tornen ligger runt hundralappen. Första gången du bygger kanske du vill följa ritningen, men så småningom kan du hitta på egna varianter. Har du bara väldigt enkla verktyg att tillgå är torn 1, med endast ribbor på tvären, lättast att ta sig an.

 

Ritning torn 1

 

Torn 1

A – tvärribba, 26 cm, 4 st

B – tvärribba, 34 cm, 4 st

C – tvärribba, 43 cm, 4 st

D – tvärribba, 51 cm, 4 st

E – ben, 160 cm, 4 st

F – mittdekor, 145 cm, 4 st

 

Gör så här: 

  1. Alla längderna kapas rakt av. Mittdekorens ena ände kan snitsas till genom att den sågas lätt spetsad.
  2. Lägg två ben och mittdekoren på arbetsbordet med den breda sidan upp. Justera så att måtten på övre och nedre änden av benparet stämmer med ritningen.
  3. Tvärribborna ska sticka ut lite på var sida om benparet. Placera dem enligt ritningen och skruva fast dem. Såga för hand av de yttre ändarna på tvärribborna, så att kortsidorna följer benens lutning. Upprepa proceduren med nästa benpar.
  4. Ett par extra händer är till god hjälp för det här momentet. Res upp benparen mitt emot varandra. Nu har träribborna rätt längd utmed nedre kanten för att både ligga mot tornets ben och räcka ända ut, så att de döljer ändträet på de tidigare fastskruvade tvärribborna.
  5. Skruva först ihop de två benparen med de översta och nedersta tvärribborna. Därefter sätts de övriga ribborna på plats. Återstående mittdekorer träs in under tvärribborna och skruvas fast. Eftersom ställningen lutar sticker det övre hörnet ut vid träribbornas kortändar. Det sågas bort med handsågen.Torn 2

 

Ritning torn 2

 

Tvärribba torn 2

 

Torn 2

A – tvärribba, 21 cm, 4 st

B – tvärribba, 32 cm, 4 st

C – tvärribba, 40 cm, 4 st

D – tvärribba, 55 cm, 4 st

E – ben, 160 cm, 4 st

F – kryss, 84 cm, 8 st

 

Gör så här: 

Längderna för de fyra kryssen kapas enligt illustrationen ovan, med ett urtag för halvti-halvt-fog i 45 graders vinkel. Alla krysslängder ska se likadana ut, och kan sedan läggas ihop mot varandra i ett kryss.

Benen sågas spetsade i nedre änden. De övriga längderna kapas rakt av.

Det är viktigt att krysset kommer på rätt plats. Krysset styr benparets lutning och tornets färdiga bredd. Lägg två ben på arbetsbordet med den breda sidan upp och justera bredden i den övre och nedre kanten enligt ritningen.

Placera ut den nedersta tvärribban och lägg krysset på plats. Finjustera benparen vid behov, så att kryssens yttersta spetsar precis når benens yttersida. Skruva först fast krysset, sedan alla tvärribbor. Tvärribborna ska sticka ut lite på var sida om benparet. Såga för hand av de yttre ändarna på tvärribborna, så att de följer benens lutning. Upprepa proceduren med nästa benpar.

Ett par extra händer är till god hjälp för det här momentet. Res upp benparen mitt emot varandra. Kryssen ska först på plats. De placeras så att kryssens yttersta spetsar når förbi både ställningens ben och de redan ditskruvade kryssen. Skruva fast.

Fäst alla tvärribbor mellan benparen. Nu har träribborna rätt längd utmed nedre kanten för att både ligga mot tornets ben och räcka ända ut, så att de döljer ändträet på de tidigare fastskruvade tvärribborna. Eftersom ställningen lutar sticker det övre hörnet ut vid tvärribbornas kortsidor. Det sågas bort med handsågen.

 

Toppdekor

 

Toppdekor till båda tornen: 

  • På toppen av tornen läggs lock av brädor i två våningar. Mät toppen av ditt torn och gör översta våningen i samma mått. Öka på måtten till den undre våningen med 4 cm åt båda hållen och skruva den på plats, så att våningen sticker ut 2 cm.
  • Tornets toppdekor fästs på den träplatta som utgör översta våningen. Dekoren kan du hitta i form av ett stolpklot på byggvaruhuset. Eller varför inte en rostig kungakrona, en rolig gardinknopp, en pokal med lock eller en snirklig smidesljusstake? Släpp loss kreativiteten! Om föremålet är ihåligt kan det vändas upp och ner och fyllas med betong eller silikon. Dra ett par skruvar genom träplattan ner i betongen eller silikonet och låt härda. Fäst sedan träplattan med toppdekoren överst på tornet.

Bild och text ur boken Kreativ i trädgården – fixa & gör det själv!, av Anna Örberg (Bokförlaget Semic)

08 juni 2020 Bild och text ur boken Kreativ i trädgården – fixa & gör det själv!, av Anna Örberg (Bokförlaget Semic)
Annons
Annons
Mer om Gör det själv

Hemmafixarens favoritprojekt – bygg en pergola

Gör det själv Pergola, stengång och odlings­låda – alla tre är populära trädgårds­projekt. Björn Christiernsson ger råd på vägen till dig som ligger i startgroparna! Här får du lära dig att bygga en pergola.

Så borrar du i kakel

Gör det själv Funderar du på att sätta upp nytt kakel i köket eller kanske i badrummet? Att borra i kakel är inte alltid så lätt som man kan tro. Man vill undvika...

Elementskydd – dölj elementet bakom vackra ribbor

Gör det själv Ett vitmålat elementskydd i trä med klassiska smala ribbor är både vackert att se på och skyddar mot de hårdaste smällarna när små ben ska lära sig gå....

Vedbärare – så bygger du din egen smarta vedhållare

Gör det själv Vedbäraren ska vara liten nog att bäras ut för påfyllning och sedan ställas in som vacker förvaring av veden. Hållare och bärare i ett helt enkelt! 

Barnens bästa trädgunga – så bygger du den!

Gör det själv En lågt hängande gunga med plats för små rumpor blir snabbt barnens favoritplats. Gungan är en snabbfixat av lite spillvirke. Lite jobb = mycket uppskat...

Ikea-hack: Så gör du ett leksakståg

Gör det själv Fixa leksakståget som får städningen att gå som på räls. Låt barnen vara med – sätt ihop ett par trälådor som blir ett tåg för förvaring!

Så dränerar du grunden – steg för steg

Gör det själv Planerar du att göra om källaren till barn- och tv-rum – eller gör källarlukten och fukten dig sömnlös om nätterna? Dags att dränera. Anläggningsexperten Niklas Engberg förklarar hur det går till.

Sommarens enklaste gör det själv-projekt!

Gör det själv Är du sugen på ett kul (men enkelt) sommarprojekt? Glasskiosk, dagbädd och odlingslåda – vi har samlat alla våra bästa gör det själv-projekt här!

”Vi byggde Sveriges första containervilla”

Gör det själv Linda och hennes man tog trenden med återbruk ett steg längre – och byggde ett helt hus av gamla containrar.