Bygg en drivbänk – steg för steg

Gör det själv

Har du inget växthus? Snickra ihop en drivbänk! Den tar inte så stor plats i trädgården och är perfekt att odla enkla växter och grönsaker i.

Av: Anja Källstedt. Beskrivning och foto Jenny Olsson, Eva Olsson, Linda Sellman, Rickard L. Eriksson, 27 april 2018

Du behöver

• Brädor, 12x2 cm

• Reglar, 4,5x4x5 cm

Annons

• Skruv

• Spik

• 4 gångjärn inklusive skruv

• 2 Kasthakar

• Sticksåg

• Skruvdragare

• Vinkelhake

• Penna

• Pensel

• Spackelspade

• Fönsterskrapa eller slipmaskin

• Ev rakblad

• Färg

• Spett

• Tumstock 

• Ev yxa

Så här gör du

 

1. Kapa sex stycken brädor, 100 centimeter långa och sex stycken brädor, 140 centimeter långa. Drivbänken ska inte ha några glipor som släpper in kyla, så det är viktigt att vara noggrann.

Arbetet går mycket snabbare om du sågar upp alla brädor innan du börjar skruva ihop ramen. Bänken ska också ha fyra reglar, en i varje hörn. Reglarna ska ha samma längd som ramens höjd plus 10–15 centimeter som ska sättas ner i marken för stabilitet.

Reglarna i det här fallet är 50 centimeter, där änden som ska tryckas ner i marken görs spetsig med hjälp av en yxa eller sticksåg.

 

 

2. Skruva fast brädorna i reglarna med två skruvar i varje ände med hjälp av en skruvdragare.

 

 

3. När alla brädor skruvats på plats är ramen färdig och kan målas eller lackas för att stå emot väder och vind bättre. Vi målade den i en mörkröd fasadfärg.

 

 

4. Gamla fönster är i regel ganska nötta och kan behöva fräschas upp lite. Slipa bort gammal färg och måla dem. Här kan det vara bra att ha hjälp av en spackelspade så att man inte får så mycket färg på glaset. Eventuellt kan spilld färg på glaset lätt tas bort med ett rakblad.

 

 

5. För att bänken ska stå stabilt görs hål med ett spett i marken där de fyra spetsade reglarna ska tryckas ner. Ställ gärna drivbänken lite lutande, det ger mer ljus och regnvatten rinner lättare bort. Placera den på en plats där den är skyddad av buskar eller en vägg.

 

 

6. När ramen satts på plats, sätt dit fönstren med två gångjärn längs varje fönsters långsida, så att de lätt kan öppnas och stängas.

 

 

7. Sätt fast en kasthake i varje fönster så att fönstren inte kan blåsa av.

 

 

* Fönstren har ett mått på̊ 140x50 cm och drivbänken fick då ett mått på 140x100 cm. En drivbänk bör vara minst 30 cm hög för att man ska få plats med jord och växter. Med tre st, 12 cm breda brädor blev den här drivbänken 36 cm hög.

 

 

Beskrivningen kommer från boken Gör det själv – Året om (Idus förlag) ca 209 kronor.

Läs även:

Bygg en lekstuga

Kombinera snickarlusten med barnens önskan om ett eget hus – bygg lekstugan du själv alltid drömt om! Så här gjorde Vi i Villas chefredaktör Anders...

Här kan du läsa vår intervju med en av bokens författare Eva Olsson

27 april 2018 Anja Källstedt. Beskrivning och foto Jenny Olsson, Eva Olsson, Linda Sellman, Rickard L. Eriksson
Annons
Annons
Mer om Gör det själv

Så borrar du i kakel

Gör det själv Funderar du på att sätta upp nytt kakel i köket eller kanske i badrummet? Att borra i kakel är inte alltid så lätt som man kan tro. Man vill undvika att det blir fula sprickor och därför är det viktigt att det utförs på rätt sätt. Nedan beskriver vi steg för steg hur du på bästa sätt borrar i kakel.

Elementskydd – dölj elementet bakom vackra ribbor

Gör det själv Ett vitmålat elementskydd i trä med klassiska smala ribbor är både vackert att se på och skyddar mot de hårdaste smällarna när små ben ska lära sig gå....

Vedbärare – så bygger du din egen smarta vedhållare

Gör det själv Vedbäraren ska vara liten nog att bäras ut för påfyllning och sedan ställas in som vacker förvaring av veden. Hållare och bärare i ett helt enkelt!

Barnens bästa trädgunga – så bygger du den!

Gör det själv En lågt hängande gunga med plats för små rumpor blir snabbt barnens favoritplats. Gungan är en snabbfixat av lite spillvirke. Lite jobb = mycket uppskattning!

Bygg ett rosentorn – så gör du!

Gör det själv Stiliga ställningar ger både höjd åt planteringar och stöd åt yviga växter, samtidigt som de är dekorativa. Så här bygger du två vackra modeller!

Ikea-hack: Så gör du ett leksakståg

Gör det själv Fixa leksakståget som får städningen att gå som på räls. Låt barnen vara med – sätt ihop ett par trälådor som blir ett tåg för förvaring!

Så dränerar du grunden – steg för steg

Gör det själv Planerar du att göra om källaren till barn- och tv-rum – eller gör källarlukten och fukten dig sömnlös om nätterna? Dags att dränera. Anläggningsexperten Niklas Engberg förklarar hur det går till.

Sommarens enklaste gör det själv-projekt!

Gör det själv Är du sugen på ett kul (men enkelt) sommarprojekt? Glasskiosk, dagbädd och odlingslåda – vi har samlat alla våra bästa gör det själv-projekt här!

”Vi byggde Sveriges första containervilla”

Gör det själv Linda och hennes man tog trenden med återbruk ett steg längre – och byggde ett helt hus av gamla containrar.