Bygg en drivbänk – steg för steg

Gör det själv

Har du inget växthus? Snickra ihop en drivbänk! Den tar inte så stor plats i trädgården och är perfekt att odla enkla växter och grönsaker i.

Du behöver

• Brädor, 12x2 cm

• Reglar, 4,5x4x5 cm

Annons

• Skruv

• Spik

• 4 gångjärn inklusive skruv

• 2 Kasthakar

• Sticksåg

• Skruvdragare

• Vinkelhake

• Penna

• Pensel

• Spackelspade

• Fönsterskrapa eller slipmaskin

• Ev rakblad

• Färg

• Spett

• Tumstock 

• Ev yxa

Så här gör du

 

1. Kapa sex stycken brädor, 100 centimeter långa och sex stycken brädor, 140 centimeter långa. Drivbänken ska inte ha några glipor som släpper in kyla, så det är viktigt att vara noggrann.

Arbetet går mycket snabbare om du sågar upp alla brädor innan du börjar skruva ihop ramen. Bänken ska också ha fyra reglar, en i varje hörn. Reglarna ska ha samma längd som ramens höjd plus 10–15 centimeter som ska sättas ner i marken för stabilitet.

Reglarna i det här fallet är 50 centimeter, där änden som ska tryckas ner i marken görs spetsig med hjälp av en yxa eller sticksåg.

 

 

2. Skruva fast brädorna i reglarna med två skruvar i varje ände med hjälp av en skruvdragare.

 

 

3. När alla brädor skruvats på plats är ramen färdig och kan målas eller lackas för att stå emot väder och vind bättre. Vi målade den i en mörkröd fasadfärg.

 

 

4. Gamla fönster är i regel ganska nötta och kan behöva fräschas upp lite. Slipa bort gammal färg och måla dem. Här kan det vara bra att ha hjälp av en spackelspade så att man inte får så mycket färg på glaset. Eventuellt kan spilld färg på glaset lätt tas bort med ett rakblad.

 

 

5. För att bänken ska stå stabilt görs hål med ett spett i marken där de fyra spetsade reglarna ska tryckas ner. Ställ gärna drivbänken lite lutande, det ger mer ljus och regnvatten rinner lättare bort. Placera den på en plats där den är skyddad av buskar eller en vägg.

 

 

6. När ramen satts på plats, sätt dit fönstren med två gångjärn längs varje fönsters långsida, så att de lätt kan öppnas och stängas.

 

 

7. Sätt fast en kasthake i varje fönster så att fönstren inte kan blåsa av.

 

 

* Fönstren har ett mått på̊ 140x50 cm och drivbänken fick då ett mått på 140x100 cm. En drivbänk bör vara minst 30 cm hög för att man ska få plats med jord och växter. Med tre st, 12 cm breda brädor blev den här drivbänken 36 cm hög.

 

 

Beskrivningen kommer från boken Gör det själv – Året om (Idus förlag) ca 209 kronor.

Läs även:

Så bygger du en egen trädgårdssoffa

En mysig trädgårdssoffa garanterar sommarens härligaste häng! Så här bygger du en egen, steg för steg.

Här kan du läsa vår intervju med en av bokens författare Eva Olsson

27 april 2018
Annons
Annons
Mer om Gör det själv

Hur isolerar vi vinden?

Gör det själv Hur isolerar vi vår vind, undrar en av våra läsare. Här är Snickar-Björns svar!

Sommarens enklaste gör det själv-projekt!

Gör det själv Är du sugen på ett kul (men enkelt) sommarprojekt? Glasskiosk, dagbädd och odlingslåda – vi har samlat alla våra bästa gör det själv-projekt här!

”Vi byggde Sveriges första containervilla”

Gör det själv Linda och hennes man tog trenden med återbruk ett steg längre – och byggde ett helt hus av gamla containrar.

Vi i Villa byggde en bod

Gör det själv Under villamässan Hem, Villa & Bostadsrätt byggde Vi i Villa en bod i samarbete med Bygg-Ole. Den färdiga boden tävlades ut under mässan. Vi tar dig med från första skruv till färdig bod!

Så skyddar du dig mot värmen – billigt!

Gör det själv Det kan inte ha undgått någon att vi har extremvärme och den fortsätter den här veckan. Fläktarna är slut i butikerna men det finns ett annat sätt att...

Ett fågelbad till dina kvittrande små vänner

Gör det själv Vill du unna dina bevingade små fåglar en riktig spa-upplevelse och lyx i villavardagen? Då kan du se till att ställa ut ett öppet fågelbad i trädgården...

Smarta gör-det-själv-guider

Gör det själv Steg för steg till det perfekta slutresultatet! Nu har du som är medlem i Vi i Villa-klubben möjlighet att ladda ner fem olika gör-det-själv-guider. Lär dig hur du tilläggsisolerar, uppdaterar dina Ikeamöbler, lyckas med köksmonteringen samt bygger ditt eget utekök och världens minsta bod!

Bli proffs på färgsättning

Gör det själv Hur ska man egentligen veta vilken färgsättning man ska ha, om man nu bemödar sig med att byta? Här får du 4 tips.

VIDEO: Smart spikförvaring

Gör det själv Är du trött på att tappa spikarna, och behöva leta efter dem på golvet när det är dags att spika något? Här är knepet för dig!