Foto: Istockphoto

"Vi misstänker att vårt brunnsvatten blivit dåligt"

Brunn

Vem kan hjälpa oss att testa vårt brunnsvatten, undrar en av våra läsare. Här är expertens svar.

Av: Michael Runsten,, 18 april 2019

Vi misstänker att vårt brunnsvatten blivit dåligt

Vi har en egen brunn i fritidshuset och tycker nu att dricksvattnet börjat smaka lite unket, det har också en kloraktig doft, vilket vattnet i stan inte har. Vi är oroliga över att det innehåller något farligt ämne. Vem kan hjälpa oss att testa vattnet?

Elin F

Annons

Svar: Om du är orolig för ditt vatten kan du skicka in det på provning, till exempel genom att kontakta miljöförvaltningen i kommunen eller annan liknande aktör. Det skickas sedan vidare till ett oberoende testlaboratorium. Gällande klor finns det inte naturligt i brunnsvatten, doften kommer troligen från något annat. Testa gärna vattnet vart tredje år ungefär, framför allt i sommarstugor och andra fritidshus där det står still i långa perioder. Du kan läsa mer om brunnsvatten på Livsmedelsverket.se.

 Michael Runsten, vattenreningskonsult

18 april 2019 Michael Runsten,
Annons
Annons
Mer om Brunn

Från brunn till kran

Brunn Har du egen brunn är det bra om du lär känna din brunn och dess kringutrustning så att du vet hur du åtgärdar eventuella fel. Här får du svar på vanliga frågor - från brunn till kran.

Borrad brunn ger tryggare vattenförsörjning

Brunn - men ingen garanti för att vattnet smakar gottFörr i tiden grävde man brunnar, men idag är det borrning som gäller. En djupborrad brunn är mer beständi...

Kolla ditt brunnsvatten

Brunn Egen brunn? Många enskilda brunnar har otjänligt vatten. Så här kollar du vattnets kvalitet – och förbättrar om det behövs.

Olika typer av vattenrening

Brunn Den som har kommunalt vatten kan lita på att något av landets över 2 000 vattenverk har skött sitt jobb. Men vad finns det för olika sätt att rena sin egen brunn på, om en vattenanalys visar att detta skulle behövas?

Egen brunn - en värdefull tillgång

Brunn Att ha en egen brunn innebär både för- och nackdelar. Det är ditt eget ansvar att vattnet du dricker håller måttet.

Gör brunnen radonfri

Brunn Få inte panik om du misstänker att det är radon i brunnen, det finns bra metoder både för att mäta och avskilja radon.

Hur friskt är ditt vatten?

Brunn I Sverige har vi i överlag väldigt bra och friskt vatten. De hushåll som har kommunalt vatten behöver inte fundera över vattnets kvalité, då tester av vattnet sker regelbundet av kommunen. Men för de som har egen brunn eller källa så kan det vara idé att då och då testa sitt vatten.