"Vilken färg tycker du är snygg?"
"Vilken färg tycker du är snygg?" Foto: iStockphoto

Bli proffs på färgsättning

Gör det själv

Hur ska man egentligen veta vilken färgsättning man ska ha, om man nu bemödar sig med att byta? Här får du 4 tips.

Av: Harald Nylund, 19 december 2018

Ibland kan man bara gå runt hemma, titta på väggarna och tröttna på hur det ser ut. Detta är ett tydligt tecken på att man vill åt en förändring. Dock är det inte alltid självklart vilken färgsättning som fungerar bättre än någon annan. Hur gör man och hur vet man, liksom. Man vill ju skapa en röd tråd, en snygg helhet och ha en färgsättning som gör sig väl med allt annat i rummet. 

Tips 1: Läs inredningsmagasin!

Annons

Färgsättningar, som det allra mesta, går i cykler och trender. Läs så många inredningsmagasin du kan och sök efter vilka färgsättningar som är inne just nu. Detta kommer ge dig inspiration och kanske även uppmuntra dig till att faktiskt slå slag i sak och sätta igång. 

 

 

Tips 2: Testa kulören i olika slags ljus

Du kan även beställa hem eller ta färgprover direkt från butiken. Detta gör att du kan se hur färgerna beter sig och uppträder hemma på väggarna. Se hur färgproverna fungerar i stark belysning, svag belysning och i direkt dagsljus. Vad händer med färgerna? Skiftar färgerna? Hur fungerar färgerna i relation till möbler och inredning i rummet? Detta är viktigt frågor du bör ställa dig mer än en gång. 

Du kan utgå från en specifik detalj eller tavelmotiv som redan hänger uppe på väggen när du väljer färgsättning. Du kan även ta hjälp av personalen i färgbutiken och fråga vilka färger de själva föredrar och vilka färger som är "på tapeten" just nu. 

Så hittar du rätt färg till sovrummet

Tips 3: Grundfärger, färg på inredning och accentfärger 

Ungefär 60 procent av rummet, lite mer än hälften, utgörs av grundfärger på väggar, golv och tak. 30 procent består av färgerna och materialen på inredning och tunga möbler så som sängen, soffan eller den stora mattan på golvet. De kvarvarande 10 procenten består av så kallade accentfärger så som kuddfodral, filtar, plädar och skinnfällar. Dessa tillsammans skapar helheten i rummet och är alla betydelsebärande för färgsättningen.

Ljusa kulörer ger en känsla av att rummet blir både större och luftigare. Nyanser i blått och grönt är kalla färger medan rött och gult är varmare kulörer. Det är viktigt att ha en och samma färgskala som grund i rummet. Sedan kan man laborera och leka fritt tills man hittar rätt.

Tips 4: Färgtrender för 2019!

Grönt är en färg att hålla extra öga på. Det är en färg som faller naturligt i vår längtan efter naturen och dess gröna, rika färger. Vi längtar även efter varma, brända toner så som varmrött och en gråaktig rosa färg, rosa pastellfärg. Nästa år går vi även mot djupa, mörkare färger och jordnära färger. 

 

Carolina Gynnings 3 färgtips! 

 

 

19 december 2018 Harald Nylund
Annons
Annons
Mer om Gör det själv

Elementskydd – dölj elementet bakom vackra ribbor

Gör det själv Ett vitmålat elementskydd i trä med klassiska smala ribbor är både vackert att se på och skyddar mot de hårdaste smällarna när små ben ska lära sig gå. Så här bygger du ditt eget!

Vedbärare – så bygger du din egen smarta vedhållare

Gör det själv Vedbäraren ska vara liten nog att bäras ut för påfyllning och sedan ställas in som vacker förvaring av veden. Hållare och bärare i ett helt enkelt!

Barnens bästa trädgunga – så bygger du den!

Gör det själv En lågt hängande gunga med plats för små rumpor blir snabbt barnens favoritplats. Gungan är en snabbfixat av lite spillvirke. Lite jobb = mycket uppskat...

Bygg ett rosentorn – så gör du!

Gör det själv Stiliga ställningar ger både höjd åt planteringar och stöd åt yviga växter, samtidigt som de är dekorativa. Så här bygger du två vackra modeller! 

Virka disktrasor – så gör du!

Gör det själv Virka fina disktrasor i ett mjukt bomullsgarn så slipper du köpa nya från affären hela tiden. Bra för både miljön och plånboken!

Ikea-hack: Så gör du ett leksakståg

Gör det själv Fixa leksakståget som får städningen att gå som på räls. Låt barnen vara med – sätt ihop ett par trälådor som blir ett tåg för förvaring!

Så dränerar du grunden – steg för steg

Gör det själv Planerar du att göra om källaren till barn- och tv-rum – eller gör källarlukten och fukten dig sömnlös om nätterna? Dags att dränera. Anläggningsexperten Niklas Engberg förklarar hur det går till.

Sommarens enklaste gör det själv-projekt!

Gör det själv Är du sugen på ett kul (men enkelt) sommarprojekt? Glasskiosk, dagbädd och odlingslåda – vi har samlat alla våra bästa gör det själv-projekt här!

”Vi byggde Sveriges första containervilla”

Gör det själv Linda och hennes man tog trenden med återbruk ett steg längre – och byggde ett helt hus av gamla containrar.