Foto: iStockphoto
Foto: iStockphoto

Bli proffs på färgsättning

Gör det själv

Hur ska man egentligen veta vilken färgsättning man ska ha, om man nu bemödar sig med att byta? Här kommer 4 tips.

Ibland kan man bara gå runt hemma, titta på väggarna och tröttna på hur det ser ut. Detta är ett tydligt tecken på att man vill åt en förändring. Dock är det inte alltid självklart vilken färgsättning som fungerar bättre än någon annan. Hur gör man och hur vet man, liksom. Man vill ju skapa en röd tråd, en snygg helhet och ha en färgsättning som gör sig väl med allt annat i rummet. 

Samla på dig inredningsmagasin! 

Annons

Färgsättningar, som det allra mesta, går i cykler och trender. Läs så många inredningsmagasin du kan och sök efter vilka färgsättningar som är inne just nu. Detta kommer ge dig inspiration och kanske även uppmuntra dig till att faktiskt slå slag i sak och sätta igång. 

Testa färgerna i olika slags ljus för att se effekten

Du kan även beställa hem eller ta färgprover direkt från butiken. Detta gör att du kan se hur färgerna beter sig och uppträder hemma på väggarna. Se hur färgproverna fungerar i stark belysning, svag belysning och i direkt dagsljus. Vad händer med färgerna? Skiftar färgerna? Hur fungerar färgerna i relation till möbler och inredning i rummet? Detta är viktigt frågor du bör ställa dig mer än en gång. 

Du kan utgå från en specifik detalj eller tavelmotiv som redan hänger uppe på väggen när du väljer färgsättning. Du kan även ta hjälp av personalen i färgbutiken och fråga vilka färger de själva föredrar och vilka färger som är "på tapeten" just nu. 

Så hittar du rätt färg till sovrummet

Grundfärger, färg på inredning och accentfärger 

Ungefär 60 procent av rummet, lite mer än hälften, utgörs av grundfärger på väggar, golv och tak. 30 procent består av färgerna och materialen på inredning och tunga möbler så som sängen, soffan eller den stora mattan på golvet. De kvarvarande 10 procenten består av så kallade accentfärger så som kuddfodral, filtar, plädar och skinnfällar. Dessa tillsammans skapar helheten i rummet och är alla betydelsebärande för färgsättningen.

Ljusa kulörer ger en känsla av att rummet blir både större och luftigare. Nyanser i blått och grönt är kalla färger medan rött och gult är varmare kulörer. Det är viktigt att ha en och samma färgskala som grund i rummet. Sedan kan man laborera och leka fritt tills man hittar rätt.

Färgtrender för 2019!

Grönt är en färg att hålla extra öga på. Det är en färg som faller naturligt i vår längtan efter naturen och dess gröna, rika färger. Vi längtar även efter varma, brända toner så som varmrött och en gråaktig rosa färg, rosa pastellfärg. Nästa år går vi även mot djupa, mörkare färger och jordnära färger. 

19 december 2018
Annons
Mer om Gör det själv

Guldtipsen för loppis!

Gör det själv Det finns många fynd på loppisar och många platser att fynda på. Det finns loppisar i parker, gårdar, det finns bakluckeloppis, basarer och skolor. Här ger vi några guldtips så du kan fynda ordentligt.

Vi i Villa byggde en bod

Gör det själv Under villamässan Hem, Villa Bostadsrätt byggde Vi i Villa en bod i samarbete med Bygg-Ole. Den färdiga boden tävlades ut under mässan. Vi tar dig med...

Så skyddar du dig mot värmen – billigt!

Gör det själv Det kan inte ha undgått någon att vi har extremvärme och den fortsätter den här veckan. Fläktarna är slut i butikerna men det finns ett annat sätt att...

Hyllan alla kan snickra!

Gör det själv Krydda köket med en ny hylla – som du har snickrat själv! I möbelsnickaren Moa Brännström Otts nya bok finns projekt för såväl veteranen som för den som knappt kan stava till hammare.

Så hänger du tavlor som en mästare

Gör det själv Det är inte lätt att hänga tavlor som en mästare och i många fall handlar det om smak. Här får du några tips på vägen som kan underlätta prövningen.

Smarta gör-det-själv-guider

Gör det själv Steg för steg till det perfekta slutresultatet! Nu har du som är medlem i Vi i Villa-klubben möjlighet att ladda ner fem olika gör-det-själv-guider....

VIDEO: Smart spikförvaring

Gör det själv Är du trött på att tappa spikarna, och behöva leta efter dem på golvet när det är dags att spika något? Här är knepet för dig! 

57 galna och kusliga halloweentips

Gör det själv Äntligen dags för halloween! Så fixar du en läskig trädgård, borrar din pumpa och gör otäcka halloweendekorationer som skrämmer slag på dina gäster!...

Möblera med färg!

Gör det själv Gör ditt hem personligt – bygg din egen inredning. Men bestäm dig innan du snickrar om du ska måla eller inte. Här är snickar-Björns bästa tips.