I butiker hittar man ofta både 12% och 24% ättika, som av tradition säljs i rund, respektive fyrkantig flaska, för att undvika förväxling.
I butiker hittar man ofta både 12% och 24% ättika, som av tradition säljs i rund, respektive fyrkantig flaska, för att undvika förväxling. Foto: Istock

Ättika – vilken sort till vad?

Gör det själv

Ättika och ättiksprit har blivit populära rengöringsmedel. Men vilken sort ska man välja, 12% eller 24%? Och är de utbytbara med vinäger? Vi reder ut begreppen!

Av: Sandra Holmes, 19 augusti 2021

Ättika är en populär ingrediens i både matlagning och många husmorsrecept för städning, med sin syrliga smak och suveräna antibakteriella förmåga. 

Men det är lätt att bli förvirrad när man ska köpa ättika, för i butikerna hittar man ofta både ättika 24% och ättiksprit 12%. Spelar det någon roll vilken man köper? 

 

Annons

Ättika 12 % och 24 %

Svaret är att det går bra att använda vilken som. Bägge produkter innehåller enbart ättiksyra och vatten, skillnaden är bara koncentrationen, det vill säga hur många procent ättiksyra den innehåller. Att den 12-procentiga ättikan ofta benämns som ”ättiksprit” har ingen betydelse, den innehåller alltså ingen extra ingrediens. 

Blandar du 1 del 24 % ättika med 1 del vatten blir den 12 %. Och du kan helt enkelt dubblera mängden ättiksprit om ett recept anger ättika som ingrediens. 

Men var vaksam på att ju mer koncentrerad ättikan är desto starkare och mer frätande är den. Så vill du vara lite mer försiktig, välj den svagare sorten. 

 

Läs också: Rengör miljövänligt med ättika – 5 smarta tips!

 

Husmoderns bästa städknep! Ättika eller vinäger och bakpulver/bikarbonat skapar tillsammans en kemisk reaktion som är väldigt effektiv mot ingrodd smuts, fläckar och kalkavlagringar.

 

Vinäger istället för ättika? 

Vinäger är en ättika som framställs ur vin, cider eller öl. Till skillnad från vanlig ättika, som enbart består av ättiksyra och vatten, smakar vinäger av det som den är framställd av, till exempel rött eller vitt vin, eller äppelcider.  

Det går bra att städa med vinäger också, men syrahalten är ofta lägre, runt 5–7 %, så man kan tillsätta mer vinäger om man byter ut den mot ättika för att använda som rengöringsmedel. 

 

Se upp med detta! 

När man städar med starkt koncentrerad ättika är det bra att använda handskar och undvika att andas in ångorna, eftersom det är irriterande för hud och luftgångar. Får du den i ögonen eller munnen bör du skölja med vatten och kontakta sjukvården. 

Tänk också på att vissa material kan skadas av syran, särskilt natursten som marmor och granit. Känner du dig osäker på materialets känslighet kan du först testa på ett dolt ställe.Recept med ättika 

 


Inläggningsättika, 1-2-3-lag

Ättika är en vanlig ingrediens vid inläggningar av mat, till exempel inlagd sill, gurkor och rödbetor. I en vanlig 1-2-3-lag är proportionerna:

 

1 del ättika 12%

2 delar socker 

3 delar vatten 

Ättika som rengöring

1 dl 24% ättika

4 dl vatten

Handdiskmedel, några droppar
 

Blanda ihop i en sprayflaska. Passar för allrengöring i badrum och kök, dock ej på natursten. 

 

Här hittar du fler bra städrecept med ättika!Läs också: 6 städtips: Så fixar du ett skinande rent hem

19 augusti 2021 Sandra Holmes
Annons
Annons
Mer om Gör det själv

Så borrar du i kakel

Gör det själv Funderar du på att sätta upp nytt kakel i köket eller kanske i badrummet? Att borra i kakel är inte alltid så lätt som man kan tro. Man vill undvika att det blir fula sprickor och därför är det viktigt att det utförs på rätt sätt. Nedan beskriver vi steg för steg hur du på bästa sätt borrar i kakel.

Elementskydd – dölj elementet bakom vackra ribbor

Gör det själv Ett vitmålat elementskydd i trä med klassiska smala ribbor är både vackert att se på och skyddar mot de hårdaste smällarna när små ben ska lära sig gå....

Vedbärare – så bygger du din egen smarta vedhållare

Gör det själv Vedbäraren ska vara liten nog att bäras ut för påfyllning och sedan ställas in som vacker förvaring av veden. Hållare och bärare i ett helt enkelt!

Barnens bästa trädgunga – så bygger du den!

Gör det själv En lågt hängande gunga med plats för små rumpor blir snabbt barnens favoritplats. Gungan är en snabbfixat av lite spillvirke. Lite jobb = mycket uppskattning!

Bygg ett rosentorn – så gör du!

Gör det själv Stiliga ställningar ger både höjd åt planteringar och stöd åt yviga växter, samtidigt som de är dekorativa. Så här bygger du två vackra modeller!

Ikea-hack: Så gör du ett leksakståg

Gör det själv Fixa leksakståget som får städningen att gå som på räls. Låt barnen vara med – sätt ihop ett par trälådor som blir ett tåg för förvaring!

Så dränerar du grunden – steg för steg

Gör det själv Planerar du att göra om källaren till barn- och tv-rum – eller gör källarlukten och fukten dig sömnlös om nätterna? Dags att dränera. Anläggningsexperten Niklas Engberg förklarar hur det går till.

Sommarens enklaste gör det själv-projekt!

Gör det själv Är du sugen på ett kul (men enkelt) sommarprojekt? Glasskiosk, dagbädd och odlingslåda – vi har samlat alla våra bästa gör det själv-projekt här!

”Vi byggde Sveriges första containervilla”

Gör det själv Linda och hennes man tog trenden med återbruk ett steg längre – och byggde ett helt hus av gamla containrar.