50 knep alla händiga bör känna till

Du har säkert sett hur hantverkare med olika knep får kaklet rakt, skruven att bita direkt eller fogen att bli snygg och slät. Här är inte mindre än 50 oumbärliga knep från olika yrken som gör det lätt för dig att vara hemmahantverkare.


Gör det själv har plockat ihop sina 50 bästa knep för dig som ska fixa i huset.

1. Snickarknep: osynlig skarvning av socklar

När du måste förlänga en sockel, så kan du få en nästan osynlig skarv genom att foga ihop delarna på gering. Såga ändarna på de två socklarna i 45 grader och montera den inre delen först. Stryk på lim och tryck fast den yttre sockeln så att delarna precis överlappar varandra.

2. Rörmokarknep: försegla hålet i köksbänken

Om köksbänken är av trä och du vill fästa en diskho i ett hål i skivan, så räcker det inte att täta med silikon mellan diskhon och träskivan. Mätta hela sågspåret med silikon för att fukt inte ska tränga in i kanterna.

3. Snickarknep: specialskruv ser till att listen inte spricker

Sätter du skruv tätt intill en kant eller kortända kan listen eller brädan spricka. Men om du använder en tallskruv, som med sin sylvassa borrspets skär sig ner i träet, slipper du sprickbildning. Skruva först baklänges för att få en anvisning för skruven.

4. Murarknep: försegla borrhålet med våtrumssilikon

När du borrar hål i badrumsväggen perforerar du tätskiktet och då kan det tränga in fukt i väggen, och det i sin tur kan medföra skador på och i väggen. Om du efter borrningen fyller våtrumssilikon i hålet och sedan stoppar i pluggen, så förseglar silikonmassan hålet och gör det tätt.

5. Målarknep: penslar för alkydfärg sätts i vatten över natten

Om du har målat med alkyd- eller oljefärg och lägger ifrån dig penseln så blir den stenhård över natten. Detta kan du undvika om du sätter penseln i vatten. Vattnet stöts bort av den feta färgen, och nästa drag räcker de tom du stryker av penseln på en tidning, så är den klar att användas.

6. Murarknep: lägg tre tegelstenar i det tunna bruket

Murbruk ska vara smidigt och lätt att arbeta med. Om bruket blev lite för tunt kan du använda ett murarknep – lägg två eller tre torra tegelstenar i det tunna bruket i cirka 10 minuter. Då suger de till sig vatten ur bruket, så att det blir torrare och smidigare.

7. Rörmokarknep: såga rakt i plaströr
 med papper och tejp

Om du vill kapa ett plaströr vinkelrätt, kan du använda ett papper för att markera sågspåret. Sätt ihop ett par A4-papper med tejp, eller använd tunn kartong, och vira pappret hårt runt röret med överlappning. När papprets kanter ligger kant i kant fäster du med tejp och drar ett streck med tusch längs pappret. Sågspåret blir nu vinkelrätt.

8. Snickarknep: borra absolut rakt 
med en hjälpkloss

För att vara säker på att ett borrhål rakt igenom en stolpe eller regel, t.ex. för en bult, blir vågrätt så spänner du fast en kloss precis under där du ska borra. Vila borren mot klossen och borra. Då går hålet vågrätt genom regeln.

9. Stensättarknep: foga beläggningen

Om man har satt stenarna i infarten eller på terrassen för tätt finns risk att de gnager mot varandra och att kanterna skadas. Därför bör stenarna alltid läggas med ett par millimeters mellanrum. Fogarna ska fyllas med fin fogsand som håller isär stenarna, fördelar trycket och hindrar ogräs att tränga upp. Fogsanden ser också till att det inte tränger ner vatten, som får marken att sätta sig.

10. Snickarknep: flack sågvinkel gör att träet inte trasas sönder


Om träet trasas sönder när du sågar i en spånskiva beror det på att sågen hålls i för brant vinkel. Håll den i 20 graders vinkel.

  • Sågen hålls i en vinkel på 20 grader. Det ger ett snyggt sågspår.
  • Om sågen hålls i en vinkel på 45 grader trasas kanterna i sågspåret sönder.
  • Med en sågvinkel på 90 grader sågar du snabbt, men sågspåret blir riktigt fult.

11. Målarknep: nålfilt suger upp färgen

Köp en riktigt billig nålfiltsmatta eller en matta av lump när du målar. Lägg mattan på golvet så sugs ev. spill upp direkt av mattan. Om du lägger plastfolie eller tidningspapper på golvet är det stor risk att du trampar i färgfläckarna så att det fastnar på skorna. Då sätter du ”fotavtryck” överallt i bostaden.

12. Stensättarknep: vattenpass för sluttande ytor

Om du ska lägga terrass- eller skivunderlag i duschutrymmet så görs det med fall, och till det används ett vattenpass och en liten kloss. Om fallet ska vara exempelvis 2,5 cm per meter fäster du en 2,5 cm tjock kloss i ena änden på ett 100 cm vattenpass. När libellen står rakt har du fått önskat fall.

13. Snickarknep: om kortändarna ler mot dig, så ligger brädorna rätt


Trä slår sig när det utsätts för fukt, och därför gäller det att gardera sig så att problemet blir så litet som möjligt. Ett gott råd är att lägga brädorna på en terrass med kärnveden uppåt. Då kommer kanterna att så småningom dra sig neråt och då är det ingen risk att du snubblar på brädorna. Om kortändarna ler mot dig, så ligger brädorna rätt.

14. Murarknep: nu spricker inte kaklet

Du behöver inte vara rädd att skada kakelplattorna i badrummet när du ska borra, om du bara gör det rätt. Välj kakelborr eller multiborr 
och borra långsamt utan slag.
 Om väggen bakom kaklet är av betong kopplar du nu in slagfunktion. När du har borrat klickar du silikon i hålet, trycker in en plugg och knackar fast den lätt med hammare.

15. Snickarknep: snurra borr och skruv
 mellan fingrarna

Det kan vara svårt att med blotta ögat se om borr och skruv passar ihop eller om de har samma diameter. Snurra då både skruv och borr mellan fingrarna, för då märker du en ev. skillnad direkt. Lägg märke till att skruven sa vara lite tjockare än borren, för annars får ju skruven inte fatt i träet.

16. Snickarknep: hjälpskiva styr din hålsåg

Det går inte att göra ett hål större med hålsåg eftersom centrumborren inte har något trä att syra i – det har ju redan borrats bort. Men om du fäster en hjälpskiva över hålet så kommer den att styra hålsågen rätt när du borrar vidare.

17. Målarknep: kolla den gamla färgen

Om du inte vet vilken sorts färg som har använts, så kan du lätt undersöka det. Häll lite T-sprit på en trasa och gnid trasan på den målade ytan. Om färgen smittar av sig på trasan har man använt akrylatfärg. Om inget händer har man använt alkydfärg.

18. Murarknep: sista multiplattan 
ska sitta i spänn

Om du bygger en vägg av multiplattor, blir det ofta svårt att sätta fast den sista skivan med lim på båda sidor. Det problemet löser du genom att såga skivan diagonalt och först limma fast ena halvan. Därefter stryker du lim på den sista trekanten och trycker fast den som en kil i hålet. Nu sitter den ordentligt.

19. Snickarknep: så lång ska spiken vara

Om du inte riktigt vet hur lång spik du ska använda, så kan du använda följande tumregel: Minst två tredjedelar av en blank spik ska gå in i underlaget. Gäller det räfflade spikar ska minst hälften av spikens totallängd tränga ner i underlaget.

20. Snickarknep: konsten att såga cirklar

Du kan såga ett runt hål mitt på en skiva om du bara har en sticksåg. Borra hål för sticksågsbladet innanför cirkelmarkeringen. Såga från hålet till markering och följ den sedan hela vägen runt.

21. Stensättarknep: stenplattorna kan bära bilen om de läggs rätt

Hur mycket en beläggning kan belastas beror förstås på underlaget, men också på hur plattorna eller stenarna har lagts. Mönstret ska vända rätt i förhållande till körriktningen. Pilarna visar två exempel.

22. Snickarknep: stora hål i bänkskivan
ger den rörelsefrihet


Det är viktigt att en bänkskiva av trä har möjlighet att röra sig för annars slår den sig. Därför skruvas skivorna fast endast längs väggen. I framkant dras skruvarna genom så stora hål i underskåpet att de kan röra sig lite. Bänkskivan låses med hjälp av brickor.

23. Murarknep: ett borrprov visar vad väggen är gjord av

Om du inte riktigt vet vad väggen är gjord av, kan du göra ett enkelt test. Borra hål och titta på det damm som kommer ut.

Gipsskivor ger ett fint, vitt damm som sitter hårt fast på borren.

Väggar av lättbetong ger ett ljusgrått, grovkornigt borrdamm.

Gula och röda tegelstenar ger ett fint borrdamm som färgar av sig.

Kalksandsten ger ett vitt borrdamm som känns som fin sand.

Betong ger ett mycket fint damm. Färgen är i regel vit eller gråvit.

24. Målarknep: måla sicksack i taket

När du målar innertak med rulle bör du stryka taket sicksack. Först åt ena hållet, sedan åt det andra. Då blir det lättare att få färgen att täcka och att fördelas i ett jämt skikt.

25. Snickarknep: kolla impregneringen innan du köper virke

Du kan undersöka hur bra impregnerat virket är innan du köper det. Såga av en liten bit och se på ändträet hur långt impregneringen har trängt in. Den ska minst ha gått in halvvägs mot mitten av träet från sidorna.

26. Snickarknep: stöd för planstegen görs av bortsågat trä

Det är inte alltid så lätt att snickra en trappa, så därför gäller det att utnyttja alla knep som finns. Ett av dem är att återanvända det bortsågade träet från vangerna för att få ett underlag för planstegen. Om du t.ex. ska snickra en trappa med tre plansten från terrassen till gräsmattan, så sågar du bort tre stycken trekanter från vangerna. De ska vara rätvinkliga trianglar (bitarna A, B och C). Om du ”fäller” varje bit precis ovanför ursågningen och fäster dem där, så får tre vågräta ytor (A1, B1 och C1) för planstegen.

27. Snickarknep: slipa träet och spara mycket färg

När du målar sågat virke eller stryker det med olja eller utelasyr, suger det enormt mycket färg. Du kan spara en hel del färg om du först slipar ytan med grovt slippapper. Då försvinner ojämnheter och
 stickor som
 annars 
suger åt
 sig färg.

28. Stensättarknep: stenkapen arbetar snabbt
 och ger släta ytor


Om du måste kapa några stenar för att de ska passa i beläggningen, så kan du klara det med en vinkelslip. Men om det är många stenar som ska delas, ska du absolut hyra en stenkap. Den är lättskött, arbetar snabbt och det bästa av allt är att brottytorna blir släta och fina.

29. Murarknep: doppa teglet i vatten och vinn tid

När du murar har du bara några sekunder å dig att justera tegelstenens placering när den har lagts. Det beror på att torra stenar suger åt sig fukten i bruket, som då förlorar sin förmåga att hålla fast stenen. Flyttar du stenen måste du lägga på nytt bruk. Genom att doppa tegelstenarna i vatten innan de läggs, så får du mer än dubbelt så lång tid på dig att justera placeringen.

30 Snickarknep: dra inte i gipsskruven så långt att den går igenom pappen


En gipsskruv ska dras så mycket att den precis pressar ner pappen på gipsskivan så mycket att skruvhuvudet försänks. Men den får inte dras längre! Skruvhuvudet får inte gå igenom pappen. För att undvika detta kan du använda en bits med stoppfunktion. Den finns i många varianter och inte ens den dyraste kostar över 100 kr och håller för 1 000 skruvar.

31. Målarknep: dra ut pluggarna ur väggen med en korkskruv

Skaffa en extra korkskruv och lägg i verktygslådan, för den är perfekt att dra ut gamla pluggar ur väggar med. Stick in, vrid ett havt varv och dra ut.

32. Snickarknep: såga inte för djupt

Med hjälp av två tvingar och två lister kan du snabbt och lätt göra ett sågdjupstopp till din fogsvans.

33. Målarknep: släta till fogen med en pensel

Om du har fogat med akrylfogmassa för att t.ex. dölja små ojämnheter, så kan du släta ut fogen på ett elegant sätt. Doppa en pensel lätt i lite vatten och pensla fogen slät.

34. Snickarknep: så här gör du för att få regeln att stå stadigt

Om du t.ex. vill ställa en regel ovanpå en annan och helst slippa använda byggbeslag, så kan du fästa den med snett islagna spikar. För att regeln inte ska glida åt sidan när du slår i spikarna kan du låsa den tillfälligt med en brädstump, som du fäster bakom regeln med tvingar. Då får regeln bra stöd och du får mothåll när du spikar. I stället för spikar kan du använda skruvar.

35. Snickarknep: markera med maskeringstejp

Om du står på en stege för att mäta upp för en tavla, bokhylla eller lampa, händer det lätt att du sätter för många blyertsmärken på väggen – märken som du senare ser. Ett bra knep är att ta med dig en rulle maskeringstejp och sedan sätta tejpbitar i ställer för streck. Det går ju lätt att ta bort tejpen utan att det blir märken. Och om du vill kan du skriva eller märka på de olika tejpremsorna.

36. Snickarknep: osynlig fogning 
som blir enormt stark


Om du ska skruva ihop två reglar eller liknande och du ska vara säker på att delarna inte rör sig, så kan du sätta en s.k. bulldogbricka på maskinskruven. Brickan har vassa, spretande tänder som pekar uppåt och neråt. De pressas in i träet på båda sidor av brickan, när du drar åt muttern, och låser då träet.

37. Rörmokarknep: slå en trilskande kran med en hammare


Om en kran inte används så ofta händer det att packningen i ventilen fastnar och då kan kranen inte öppnas. Som tur är räcker det med ett välriktat slag med en hammare för att lösa problemet. Öppna kranen och slå försiktigt en eller två gånger på kranen.

38. Snickarknep: gör ett borrstop av en kloss

Om du inte vill borra rätt igenom ett arbetsstycke när du ska borra försänkningshål, t.ex. för huvudet på en fransk träskruv eller om du ska knacka ner pluggar ovanpå skruvarna i en terrass, kan du göra ett bra och effektivt djupstopp av en kloss. Välj en kloss med lagom storlek, borra ett genomgående hål, stick in borren i hålet och borra.

39. Murarknep: fånga borrdamm i ett kuvert


Fäst ett öppet kuvert med ett par bitar maskeringstejp på väggen precis under där du ska borra. Då slipper du borrdamm på väggen och golvet.

40. Målarknep: dölj fettfläckar och måla över dem

Fläckar på en vägg av t.ex. fett, rök och sot kan vara nästan hopplösa att få bort, och det hjälper inte att man målar över dem flera gånger. Lösningen är att först stryka lite spärrgrund, stoppgrund, kvistlack eller liknande på fläcken och sedan måla. När färgen har torkat – det kan ta upp till ett dygn – kan du då måla med pensel eller helt enkelt spraymåla ytan.

41. Stensättarknep: hjälpbräda för stenbyte

Om en sten på infarten har spruckit och ska bytas, kan det vara svårt att få den nya att ligga bra. Gör du en enkel hjälpbräda som du använder att dra av gruset med. Brädan ska passa i hålet och på bägge sidor sågas urtag som gör att brädan kan vila på beläggningen. När gruset dras av ska det hamna 10–15 m för högt. Då kommer stenen på rätt höjd när den vibreras.

42. Snickarknep: klipp stålprofiler med plåtsax

Ska du kapa stål- och lättmetallprofiler när du reglar upp för en gipsvägg, så behöver varken bågfil eller vinkelslip. Det går utmärkt att klippa av profilerna med vanlig plåtsax. En U-profil kapas med tre klipp. Först klipper du rakt in i sidorna, sedan bockar du profilen en aning och klipper av den breda sidan.

43. Snickarknep: smart hjälpverktyg för luckhandtag

Om du vill byta handtag på köksluckorna, så kan du få nytta av en hemmagjord mall – ett hjälpverktyg av en bit spån- eller mdf-skiva och två lister, som sätts längs två av sidorna. Markera hålen på mallen, borra igenom och håll sedan mallen mot luckorna, så hamnar alla handtag rätt.

44. Glasmästarknep: borra hål i glas utan att det spricker

Det går inte att använda vilken borr som helst om du vill borra i glas. Välj en specialborr, men även med en sådan krävs att du borrar försiktigt, för det tar tid att borra i glas.

  • Markera var du ska borra med en bit maskeringstejp.
  • Lägg en krans av kitt runt borrstället och häll en skvätt fotogen på glaset.
  • Borra sakta och låt spetsen långsamt bryta ner i glaset.
  • Vänd glasskivan och borra på samma sätt från den andra sidan. Det ger bäst resultat.

45. Rörmokarknep: packgarn ger dig möjlighet 
att justera rören


Det har blivit populärt att använda gängtejp i rörkopplingar eftersom många tror att det är enklare än packgarn och gängpasta. Men det är fel! Det är lättare att arbeta med packgarn, även om du ska smörja på gängpasta, och du kan justera rören lite för att få dem att sitta som du vill. Om du använder gängtejp, så kan rören inte justeras utan att kopplingen blir otät!

46. Snickarknep: skapa släta och raka gipskanter med gipshyvel

När man delar en gipsskiva blir kanterna ofta lite ojämna, även om man gör det försiktigt. Snickaren hyvlar kanterna släta med en gipshyvel eller surformhyvel. Bottnen på dessa små hyvlar påminner om ett rivjärn och det behövs bara ett par drag fram och tillbaka för att få en slät och jämn kant.

47. Snickarknep: sliphjälp för små saker

Om du ska slipa
 mycket små
 föremål som
 exempelvis 
pluggar och 
liknande, kan
 det vara svårt
 att komma åt
med slipklossen. Då är det 
mycket lättare att spänna fast slippapperet med tvingar på arbetsbordet och sedan dra föremålet på slippappret.

48. Snickarknep: häng upp dina tavlar med ståltråd

Det är ofta mycket bättre att använda ståltråd än snöre och nylontråd, när man hänger upp tavlor. För det första är ståltråden starkare, och för det andra är ståltråd faktiskt tänjbar. Och då blir det lättare att justera placeringen av tavlan.

49. Målarknep: akrylfogmassa döljer missarna

Hur noggrann man än är, så kan det bli små missar, t.ex. när man sätter upp socklar, foderlister eller smyglister. Bättra då med lite akrylfogmassa som är elastisk och tål rörelser. Massan kan dessutom målas över.

50. Snickarknep: kilen gör att sågen lätt kan dras

Om du ska såga av en spånskiva eller klyva en bräda på längden, händer det ofta att sågen fastnar i spåret eller att det grå trögt att såga. Och det gör det alltid om träet är fuktigt. För att slippa sådana problem och i stället såga snabbt och lätt, trycker du ner en kil i sågspåret så snart du har sågat en bit in på skivan.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar