Så tar du hand om ditt äppelträd

Har du ett gammalt fruktträd som du funderar på att ta bort? Gör inte det – använd dessa knep istället för att ge liv i ditt träd.


Vi är många som har fruktträd i trädgården men alla vet inte riktigt hur man tar hand om sitt gamla träd på rätt sätt.

– Nya kvistar börjar oftast växa uppåt. När de förlängs till grenar och blir äldre och tyngre, börjar de hänga neråt allt mer. Grenar som hänger är mindre produktiva och mer till last än till nytta för trädet. De hindrar också luft och ljus från att kunna penetrera in i trädkronan, säger hortonomen och pomologen Cheryl Aeschbach, från Sveriges Pomologiska sällskap.

Döda kvistar och bark

En viktig åtgärd i arbetet med gamla träd är borttagning av dött material. Det kan inkludera kvistar och grenar, men också lös bark.

– ­Det som har dött bryter naturen ner, tänk kompost och mull, och är utmärkt på att hålla fukt. Fukt är det som orsaker röta i träd. Tillväxt av mossa och lavar brukar vara ett tecken på att det finns för mycket fukt i kronan – oftast orsakade av dött växtmaterial eller för lite ljus och luft. Det är viktigt är att ta bort dött material så fort man upptäcker det.

 

Missa inte höstens godaste recpet på äppelpaj – klicka här. 

 

Beskäring under JAS perioden

Så länge man inte skär i levande trä, kan borttagning av dött material göras när som helst under året.

– Alla moment som skär in i levande material bör helst göras under JAS tiden, eftersom läkningen blir snabbast då, innan de många sjukdomar som gömmer sig i gamla träd hittar de öppna såren.

JAS är en förkortning och står för månaderna juli, augusti och september.

 

Läs även: Musta äpplen – bästa tipsen

 

5 tips från pomologen – så tar du hand om ditt gamla fruktträd 

1. Förhindra röta

Se över förädlingsstället, som är ett ödesdigert ställe att få in röta. För att förhindra röta, bör det ligga minst 10 cm ovan jord. Det är ganska vanligt att jord staplas upp under åren och förädlingsstället blir begravd. Putsa runt och ta bort eventuell död bark och rensa bort det som kanske har ruttnat.

2. Ta bort mossa

Ta bort mossa, lavar och lös kork bark. Detta moment blir en hälsoundersökning. Här kan man upptäcka många överraskningar – allt från döda partier där rådjuren fejade hornen till mystiska insekter som har bosatt sig nära matkällan. Bark-putsning fungerar också som en biologisk bekämpning av insekter och sjukdomar som brukar gömma sig i lös bark och döda partier.

3. Ihåliga delar i trädet

Om man hittar ihåliga delar i trädet, se till att ta bort eventuell förmultnande material eller “trädkompost”.

4. Beskär trädet

Beskär helst ditt träd under JAS perioden. Äppleträd är ju träd, och har en naturlig form som ligger någonstans mellan formen av en ek och en björk – beroende på sort. Huvudpunkten sitter centrerad över roten, med grenar som växer rakt ut från och jämt fördelade runt stammen. Silhuetten är smalast upptill och bredast vid kronbasen. Beskärningen som åstadkommer en sådan form kommer inte vara en årlig kamp mot vattenskott.

  • Med idealbilden i tankarna, ta helst bort de grenar som hänger under vågrätt. Hängande grenar är minst vitala, och är vid slutet av deras produktiva liv. Ta bort dem, likaså kvistar och grenar som växer inåt eller skaver mot andra.

 

  • Behåll nya skott på ovansidan av grenar, som kommer at vara ersättare av grenspetsarna när det är deras tur att börja hänga. Inskränk beskärningen till ungefär 1/3 del av kronan vart tredje år. Då blir det en viss förnyelse, och man undviker att störa storleksbalansen mellan rot och krona.

 

  • Året efter din beskärning kommer trädet att ge ditt beskärningsbetyg. Om de nya skotten är mellan 15 och 20 cm långa, har du träffat rätt. Längre skott visar att du tog i för hårt, och kortare att du behöver ta i lite mer.

5. Ta bort gräs runt trädet

Sista momentet, efter att man städar bort allt krafs som har ramlat ner på marken, är att ta bort grästäcket i en ring runt stammen och 80 cm ut. Gräs är hungrigt och kan ta död på ditt träd. Gräv helst in lite rundkornigt grus eller sand i området och kom ihåg att ha minst 10 cm mellan förädlingsstället och marken.

Det går bra att lägga grus som marktäckare runtom, plantera vårlök (som uppskattar sand) och smultron eller andra marktäckare – men inte gräsarter. Tänk på att gruset ska vara rundat så att inga vassa kanter skär in i träddelarna. Jorden bör vara mineral- eller sandrik, med så lite mull som möjligt.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar