Så snuskigt är ditt badrum

Har du koll på bakteriehärden i ditt badrum? Ditt badrum är nämligen snuskigare än du tror. Här är sex tips på hur du kan hålla ditt badrum renare.


Glöm inte bort de värsta bakteriefällorna

De värsta bakteriefällorna i badrummet finns på spolknappen, tvålpumpen, handfatskranen och på lysknappen, saker man tar i innan man har tvättat sina händer.
Lösning: Tvätta dessa områden med klorin eller ättika när du städar badrummet och använd gummihandskar.

Spola alltid med locket på

Din toalett innehåller mycket bakterier, och de flesta hamnar på golvet eller på toalettringen. I ett enda gram avföring finns miljontals bakterier och spolar du utan att stänga ner locket kan bakterierna flyga två meter och hamna på andra ställen i ditt badrum.
Lösning: Spola alltid med locket på. Skrubba toaletten med klorin eller ättika.

Använd inte tandborstfodral

En normalanvänd tandborste innehåller mer än 10 miljoner bakterier, bland annat E.coli-bakterier och stafylokocker. Många använder tandborstfodral för att skydda tandborsten, men det skyddar inte tandborsten från bakterier utan skapar en miljö där bakterierna har lättare att växa eftersom tandborsten hålls fuktig och svamp bildas. Förvara aldrig tandborsten i en mugg på handfatet för att undvika smutsvatten när du tvättar händerna eller när du spolar toaletten och har glömt att stänga locket.
Lösning: Förvara alltid tandborsten upprätt och helst i ett badrumsskåp. Skölj alltid tandborsten noga före och efter du borstat tänderna. Byt tandborste när den börjar spreta. Ett tips är att koka upp vatten och sedan doppa tandborsten i vattnet, då dör alla bakterierna och du slipper byta tandborste lika ofta. Dela aldrig tandborste med någon för att undvika att bakterier och virus överförs mellan olika tandborstar.

Tvätta duschdraperiet emellanåt

Tvålskummet på ditt duschdraperi är en perfekt miljö för mikrober.  Varje gång vattnet stänker mot draperier rörs ett moln av bakterier upp.  För att undvika mögelsvamp bör du spola av eventuella rester av tvål med hett vatten.
Lösning: För att ditt duschdraperi ska bli rent bör du tvätta duschdraperiet i tvättmaskin en gång i veckan.

Rengör toalettborsten med klorin

På toalettborsten samlas miljontals bakterier och varje gång du rengör toaletten så samlas nya bakterier på borsten.
Lösning: Rengör borsten med klorin eller ättika efter varje gång du använt den. Byt ut borsten var tredje månad.

Dela aldrig handduk

Handdukar innehåller miljontals döda hudceller och för att undvika att sjukdomar sprids bör varje familjemedlem ha en egen handduk. Handdukar ska hängas upp så de inte hålls fuktiga för att undvika bakterier och mögel.
Lösning: För att hålla en bra hygien så bör badlakan tvättas en gång i veckan och handdukar var tredje dag. Tvätta handdukarna i 60 grader så bakterierna dör.

Tips: Att rengöra med ättika istället för klorin är bättre för miljön.

Källor: Initial, Kurera


Hos Prisjakt kan du jämföra ångtvättar och priser.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar