Foto: Istockphoto

"Vilket tak kan ha solceller?"

Energi

Vilket slags tak kan jag montera takceller på, undrar en av våra läsare. Läs vår solenergiexperts svar här.

Solceller – på vilka tak?

På vilka typer av hustak kan man montera solceller? Hur stor takyta behövs?
Anna 

Annons

 

Svar: Du kan egentligen montera solceller på alla typer av tak. Enklast och mest kostnadseffektivt är att följa takfallet. Vad jag förstår finns det standardiserade monteringsfästen för de allra flesta takmaterial. Du ska tänka på att rikta solcellerna mot söder (från sydväst till sydost) och helst ha en lutning mellan 25 och 65 grader. Du kan även placera solcellerna i östvästlig riktning vid låg takvinkel, utan alltför stort bortfall. En brant lutning gör att infallsvinkeln mot solcellerna blir bättre under sen höst och tidig vår samtidigt som snön får svårare att hänga kvar på solcellsglasen. En lägre lutning ger ett bättre utbyte under sommartid. Om solcellerna riskerar att skuggas under delar av dagen rekommenderas solpaneler med inbyggda optimerare. Det går naturligtvis också att placera solcellerna på marken, men då gäller det att säkerställa så att ingen vegetation växer upp och skuggar enheterna.

 

Läs även: "Hur lägger jag om taket med solceller?"

 

Principiellt kan du täcka hela takarean, men det är inte så vanligt. Brukligt är att solscellsanläggningen inte dimensioneras för mer än att täcka husets årsförbrukning. För villamarknaden ligger anläggningsstorlekarna normalt i spannet 4 kW–11 kW. För detta krävs en area på mellan 25 och 75 kvm, beroende på solcellernas prestanda (verkningsgrad). Anläggningar i den här storleken producerar årligen ungefär 850–1 100 kWh per installerad kW. 

Lars Andrén

 

17 augusti 2017
Annons
Mer om Energi

Avfuktare för alla utrymmen

Energi Avfuktare hjälper dig att få bukt med fuktproblemen innan de ens hunnit uppkomma. Här visar vi hur avfuktare används i krypgrunder, torkrum, badrum och källare.

Nytändning med nya strömbrytare

Energi Ny strömbrytare kan vara en idé både ur inredningssynpunkt och för att förbättra belysningen. Här får du tips på vägen.

Först till kvarn för solcellsbidrag

Energi Nästa år kan du som vill bli med solceller få mer i bidrag – om du ansöker i tid.

10 smarta knep: så sparar du energi

Energi Se upp för de värsta energislukarna i ditt hem under vintern! Vi i Villas hållbarhetsexpert tipsar om hur du sparar både energi och slantar.

Foto: Otovo
Sponsrad

Billig, egenproducerad el direkt i kontakten

Energi Solcellstekniken blir bättre och billigare för varje år och Otovo siktar på att bli framtidens ledande energiföretag med smarta, innovativa lösningar....

Foto: Otovo
Sponsrad

Solceller kapar elräkningen med en fjärdedel

Energi På sommaren producerar solcellerna mycket el. Så mycket att du ska ha råd att betala elräkningarna på vintern också. Producerar du mer el än du förbruka...

Annons

Inomhusklimatet påverkar din hälsa

Energi Bra ljus och luft är hemligheten bakom sunt inomhusklimat. Vädring, automatiserade lösningar och att anpassa sig efter årstiderna är några av tipsen. 

Egenproducerad el – en solskenshistoria

Energi Skiner solen på ditt hustak? I så fall kan det vara ett bra läge att börja producera egen förnybar el med en solcellsanläggning. Här tipsar vi...

Medlems-
innehåll

Så kan du som villaägare nyttja solens strålar

Energi Vad är skillnaden på solel och solvärme? Hur är förutsättningarna i norr respektive söder? Och hur går man som villaägare till väga för att nyttja...