Foto: Istockphoto

"Vilket tak kan ha solceller?"

Energi

Vilket slags tak kan jag montera takceller på, undrar en av våra läsare. Läs vår solenergiexperts svar här.

Av: Lars Andrén, 17 augusti 2017

Solceller – på vilka tak?

På vilka typer av hustak kan man montera solceller? Hur stor takyta behövs?
Anna 

Annons

 

Svar: Du kan egentligen montera solceller på alla typer av tak. Enklast och mest kostnadseffektivt är att följa takfallet. Vad jag förstår finns det standardiserade monteringsfästen för de allra flesta takmaterial. Du ska tänka på att rikta solcellerna mot söder (från sydväst till sydost) och helst ha en lutning mellan 25 och 65 grader. Du kan även placera solcellerna i östvästlig riktning vid låg takvinkel, utan alltför stort bortfall. En brant lutning gör att infallsvinkeln mot solcellerna blir bättre under sen höst och tidig vår samtidigt som snön får svårare att hänga kvar på solcellsglasen. En lägre lutning ger ett bättre utbyte under sommartid. Om solcellerna riskerar att skuggas under delar av dagen rekommenderas solpaneler med inbyggda optimerare. Det går naturligtvis också att placera solcellerna på marken, men då gäller det att säkerställa så att ingen vegetation växer upp och skuggar enheterna.

 

Läs även: "Hur lägger jag om taket med solceller?"

 

Principiellt kan du täcka hela takarean, men det är inte så vanligt. Brukligt är att solscellsanläggningen inte dimensioneras för mer än att täcka husets årsförbrukning. För villamarknaden ligger anläggningsstorlekarna normalt i spannet 4 kW–11 kW. För detta krävs en area på mellan 25 och 75 kvm, beroende på solcellernas prestanda (verkningsgrad). Anläggningar i den här storleken producerar årligen ungefär 850–1 100 kWh per installerad kW. 

Lars Andrén

 

17 augusti 2017 Lars Andrén
Annons
Annons
Mer om Energi
Du kan enkelt hålla koll på och styra din elförbrukning genom smarta digitala eltjänster.
ANNONSSAMARBETE MED GREENELY

Så kan du sänka dina elkostnader

Energi Genom att få kontroll över din elförbrukning kan du sänka dina elkostnader. Så här gör du!

7 frågor och svar om luftvärmepumpar

Energi Luftvärmepumpen är poppis, men hur funkar den, vad kostar och hur installerar man den? Här får du svar på de sju vanligaste frågorna.

Annonssamarbete

Sänk elförbrukningen i vinter med smart el

Energi Vintern nalkas och med den skyhöga elräkningar. Med smart värmestyrning kan du som husägare lätt och smidigt sänka din elkostnad utan att behöva gå...

I samarbete med Kontosmart

Bättre elpris går inte att hitta

Energi Nu har du som Vi i Villas läsare chans att få landets bästa elavtal! Vi i Villas samarbetspartner Kontosmart hjälper dig ta fram dagens bästa elavtal. Och det gratis. Så ta chansen! Gå in på vår sajt och sänk din elräkning redan idag.

Spara energi och pengar - expertråden som gör skillnad

Energi För varje grad du sänker inomhustemperaturen sparar du 5 procent av energiåtgången. Här är sju enkla knep du kan göra redan nu för att få mer pengar...

Rätt svar till elquiz

Energi Rätt svar: 1B 2B 3B 4B 5C 6C 7C 8A

Avfuktare för alla utrymmen

Energi Avfuktare hjälper dig att få bukt med fuktproblemen innan de ens hunnit uppkomma. Här visar vi hur avfuktare används i krypgrunder, torkrum, badrum och källare.

Nytändning med nya strömbrytare

Energi Ny strömbrytare kan vara en idé både ur inredningssynpunkt och för att förbättra belysningen. Här får du tips på vägen.

Först till kvarn för solcellsbidrag

Energi Nästa år kan du som vill bli med solceller få mer i bidrag – om du ansöker i tid.