Annons

Varmt i villan

Värmepump

Så här års är det många middagsbjudningar som utmynnar i långa värmediskussioner. Frågan är hur man på bästa vis värmer upp sitt hus? Hur gör du? Funderar du på att byta värmesystem eller bara är tvungen att uppdatera det gamla? Kolla in årets värmenyheter.

Av: Elisabeth Broomé, januari -07, 17 januari 2007

Rätt fuktighet i luften. Världens första luftkonditionering/värmepump som både kan avfukta och fukta luften utan en extern vattenkälla. Dessutom har Svenska Daikins nya värmepump friskluftsventilation, luftrening och en värmefaktor på 3,77 vid minus 10 grader i utomhustemperatur. Luft/luftvärmepump typ Ururu/Sarara. Pris cirka 30 000 kronor med standardinstallation.

Alla hus har olika förutsättningar men ett är säkert. Hur vi värmer upp våra hus är i förändring. Enligt Statens energimyndighets rapport ”Uppvärmning i Sverige 2006” konstaterar man att mindre och mindre olja används för uppvärmning. Däremot installeras fler och fler värmepumpar och pelletspannor.

I Sverige värms de flesta bostäder med fjärrvärme, olja och el. Fossila bränslen används dock allt mindre. Istället ökar användandet av biobränslen och värmepumpar för uppvärmning. Men fortfarande värms de allra flesta hus av el. Enligt Svenska värmepumpföreningen (Svep) levererade 473 893 värmepumpar knappt 8 TWh energi år 2005.

De flesta hushåll som konverterar till värmepump gör det från ett vattenbaserat system med oljepanna. För att konvertera från ett system med direktverkande el krävs ett större ingrepp. Detta och den stigande andelen värmepumpar bidrar till att elvärmens betydelse minskar marginellt. 

Annons

Årets varma nyheter

   

Kompakt för pellets. Den lilla pelletskaminen Bellina för det mindre hushållet. Välj mellan olika sidoklädnader. Inbyggd timer, automatisk start och stopp. Integrerad rumstermostat. 5kW värmeeffekt. Eldtändning. Lätt att rengöra. Pris cirka 27 750 kronor. Från Baxi.


Lätt ska det vara.
Stå inte i pannrummet i onödan - det finns roligare saker att göra. EcoTecs nya pelletspanna är både lättskött och lättinstallerad.

Stor eldstad med ett askutrymme som bara behöver tömmas en till tre gånger per år. Eco Tec UniQ. Pris cirka 52 900 kronor. EcoTec värmesystem AB.

För den late. Pelletspannan Uno tänder sig automatiskt när temperaturen sjunker. Sotar och rengör sig själv med tryckluft. Reglerar automatiskt start och stopp, effektuttag och säkerhetsfunktioner. Effekt 10-20 kW. Vattentankvolym 150 liter. Pris från 46 000 kronor, då utan elpatron och varmvatten. Med detta är priset från 50 500 kronor. Från Kmp.

Ny design. Det ska inte bara vara varmt - det ska vara snyggt också. Planet från Keddy bygger deras eldstad Trio Plus 70 som har en fasetterad hisslucka. Omramningen är i stål med perforerade paneler i stål och koppar. Planet. Pris 76 100 kronor.

Ny teknik. Nu utnyttjar IVT tekniken från bergvärmepumparna även i denna värmepump. En avancerad scrollkompressor och datoriserad reglercentral innebär att maximal effekt kan tas ur uteluften. Nya IVT Optima producerar 55 grader varmt vatten även när det är minus 20 grader ute! Vid högre utetemperatur ger IVT Optima upp till 65 grader, vilket innebär mycket god värmeekonomi. För prisuppgift kontakta återförsäljare.

Energieffektiv. Alterma är en luft/vattenvärmepump som ger en årsvärmefaktor jämförbar med en bergvärmepump. Upp till 2/3 av den värme som den producerar under året är tillgänglig gratis i luften. Effektiv tack vare dess kombination av inverterstyrd kompressor och möjligheten till att variera temperaturinställningen efter husets behov. Pris mellan 80 000-100 000 kronor med Svenska Daikin.


Energi från luft.
Thermia Atria Optimum är en luftvärmepump som automatiskt anpassar sig efter husets aktuella behov. Varvtalsstyrningen gör att den för varje sekund känner av husets temperatur, utomhustemperatur och tappvarmvattenförbrukning. Avfrostning är automatisk och behovsstyrd.


Kombikamin.
Inbyggt pelletsmagasin med enkel påfyllning. Nyutvecklad luftgenomströmningsmantel placerad närmare eldhärden. Förberedd för vattenmantel. Finns även en större storlek. Denna modell heter RM 10 och den beräknade uppvärmningsytan är 100 kvm. Pris 40 500 kronor för den mindre modellen, större variant 43 300 kronor. Från Combi Heat.

Extra värmemagasin. Contura 480 är en modernt skuren täljstenskamin. Extra värmemagasin av olivinsten, vilken ger skön värme långt efter det att elden brunnit ut. Elden är alltid synlig från tre håll tack vare de väl tilltagna sidoglasen. P-märkt. Effekt 3-9 kW, vikt 290 kg. Pris 26 900 kronor exklusive tillbehör. Från Nibe Brasvärme.

Rätt värme hela tiden. En bergvärmepump som alltid automatiskt anpassar sig till husets effektbehov. Inverterstyrd kompressor, integrerad varmvattenberedare och intelligent reglerdator som styr funktionerna. Nibe Fighter 1250. Pris cirka 88 750 kronor. Nibe Villavärme.Annons

 

Vad är vad?

Värmepump

Värmepumpar tar tillvara värmen i luften, vattnet, jorden eller berget. Vilken slags pump som är bäst beror på ditt behov av värme och varmvatten, vilken uppvärmning du har idag, ventilationen och var huset är byggt. En värmepump kan installeras i de flesta hus. Värmepumpen klarar i allmänhet hela värmebehovet, men då det är som kallast stöttas den av en elpatron eller någon ytterligare värmekälla.

Ackumulatortank

Ackumulatortanken gör det möjligt att kombinera olika slags energislag. För solvärme och vedeldning är ackumulatortanken ett värmelager som ackumulerar värmetillskottet från sol och ved till det tillfälle då behov föreligger.

Pellets

Pellets är ett biobränsle som används antingen i en kamin, panna eller brännare. En fördel jämfört med ved är att bränslet är torrt, ger små utsläpp och att du kan automatisera eldningen. Pellets tillverkas av restprodukter från snickeri- och skogsindustrin, till exempel av sågspån.
Det finns moderna, mer eller mindre helautomatiserade pelletspannor att köpa idag. Pelletsbrännare ansluts till oljepannan och gör det således enkelt att byta från oljeeldning till pelletseldning. Att sätta in en pelletsbrännare i en oljepanna ger dock inte lika bra verkningsgrad och utsläppsvärden som att sätta in ett nytt pelletssystem.

Varvtalsstyrd

En varvtalsstyrd värmepump behöver inget eltillskott då tekniken innebär att kompressorn och cirkulationspumpen kan variera sin hastighet beroende på vilket värmebehov huset har. En vanlig värmepump startar och stoppar medan den varvtalsstyrda får längre gångtider. Detta innebär ökad besparing samt minskat slitage på kompressor. Oberoende tester på Sveriges Provnings- och forskningsinstitut visar att besparingen kan öka med upp till 14 procent jämfört med bergvärmepumpar som saknar varvtalsstyrning.
När man talar om att värmepumparna är varvtalsstyrda innebär det följande: Den nya tekniken innebär att scrollkompressorn och en cirkulationspump är varvtalsstyrda. Behöver huset mer värme så ökar varvtalet.

P-märkt

Värmepumpar, solfångare och annan bränsleutrustning kan vara P-märkt. För P-märkningen ställs det högre krav på funktion, miljö, effektivitet och säkerhet än i bygglagstiftningen. Dessutom uppfyller tillverkaren krav på drift- och skötselinstruktioner. Bakom märkningen står Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut, SP.

Kaminer

Kamin är ett vitt begrepp. Det innefattar fristående kaminer, insatser, braskassetter och murspisar. Gemensamt är att de inte har någon, eller bara liten värmelagrande förmåga, men stor effekt. Det blir alltså snabbt varmt, men värmen håller inte i sig så länge.

Inverterreglerad kompressor

En inverterreglerad kompressor gör att effekten anpassas efter behovet och att antalet start/stop reduceras avsevärt, jämfört med en on/off reglerad kompressor. På så vis minskar energiförbrukningen och slitaget på kompressorn.

Läs även:

Vi i Villa-testet: Maxa maten med mixer

Än finns tid att njuta av nyskördade grönsaker, frukter och bär. Och med lite hjälp av en bra stavmixer kan man snabbt trolla fram såser, röror,...

Det svenska genomsnittshuset

Boyta 150 kvm
Total energianvändning 27 100 kWh
Hushållsel 6 100 kWh
Varmvatten 5 000 kWh
Uppvärmning 16 000 kWh

(Baserat på SCABs Energistatistik för småhus, flerbostadshus och lokaler 2004)

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
17 januari 2007 Elisabeth Broomé, januari -07
Annons
Annons
Mer om Värmepump
Sponsrad

”Den här pumpen borde vara standard i ett småhus”

Värmepump Äntligen har Navid Hayoomi fått det som han vill i sitt hus i Sävsjö – tack vare två HZ25UKE värmepumpar från Panasonic.

Värmepumpar – så fungerar det

Värmepump Installation, strömförbrukning och storlek – det är mycket att tänka på gällande värmepumpar. Gästexperten Fredrik Forsberg ger sina bästa tips.

Den här artikeln är sponsrad.

NIBE F1245 - bergvärmepump med varmvattenberedare

Värmepump Värmepump inklusive varmvattenberedare med berg, mark eller sjö som värmekälla. NIBEs mest avancerade värmepump. Enklare än någonsin.

Den här artikeln är sponsrad.

NIBE SPLIT - Luft/vatten-värmepump för uppvärmning, kylning och...

Värmepump Luft/vatten-värmepump för uppvärmning, kylning och varmvatten.

Artikeln är sponsrad av NIBE.

En ny generation värmepumpar från NIBE

Värmepump Se filmen om NIBEs nya bergvärmepumpar.

Artikel är sponsrad av NIBE.

NIBE F1145 - bergvärmepump utan varmvattenberedare

Värmepump En ny avancerad värmepump för dig som vill göra det riktigt enkelt (utan varmvattenberedare).

Artikeln är sponsrad av NIBE.

Om NIBE luft/vattenvärmepumpar

Värmepump Om luft/vattenvärmepumpar.

Så funkar de olika energivalen

Värmepump En översikt av olika uppvärmningsalternativ och vilka hus de passar.

Läsarnas vanligaste värmefrågor!

Värmepump Berg, luft, ved, sol eller olja? Eller lite av varje? Att välja värmekälla är inte lätt. Därför har vi låtit vår experthjälp bara handla om värme denna...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]