Den här artikeln är sponsrad.

Värmepumpen gör att tegelugnen värmer längre

Värmepump

I det nybyggda huset i Visby kombineras den sköna spisvärmen från en klassisk tegelugn med smart teknik hos en NIBE F750 frånluftsvärmepump. Resultatet är varmvatten i värmeslingor och vattenrör – och en angenämt låg elräkning.

När Visbyborna Peter Jakobsson och hans sambo Anne Elina skulle bygga hus blev lösningen helt egen - ett gediget stenhus i u-form. Parets kontor och ateljé ryms i flygeldelarna och bostaden i mittdelen. Stilmässigt blev det ett modernt hus med öppna ytor och stora fönsterpartier men med tydliga drag av både traditionellt Gotlandshus och Skånelänga.

Husets hjärta

Även när det kommer till uppvärmning är huset i Visby en mix av tradition och nytänkande. Mitt i huset står en murad rysk tegelugn som är själva hjärtat i huset – och Peter Jakobssons ögonsten.

– Jag föll pladask när jag hittade den, men samtidigt kände jag att den måste kombineras med något för att värmen den alstrar skulle räcka längre och utnyttjas effektivare.

Annons

Lösningen blev en NIBE F750 frånluftsvärmepump som omvandlar den uppvärmda inomhusluften till varmvatten. Både till golvets vattenfyllda värmeslingor och till varmvattenberedaren. Ett jobb som värmepumpen skulle klara även utan tegelugnen.

Smart och ekonomiskt

Även om värmepumpen utan problem klarar av att värma hela huset även utan tegelugnen så visade sig kombinationen vara en hit. Såväl praktiskt som ekonomiskt. Installationen krävde ingen dyrbar grävning eller borrning, och elräkningarna landar nu på knappt 1 200 kronor i månaden.

Dagar då Peter inte eldar i sin tegelugn klarar han av att värma det 200 kvm stora huset med enbart frånluftsvärmepumpen. Det är också den som gör att huset klarar de nya tuffare byggreglerna (BBR 16) när det gäller energiförbrukning.

– Jag kan elda och vara superekonomisk. Eller så kan jag låta bli att elda och vara ekonomisk i alla fall, konstaterar Peter belåtet.

Lätt att sköta

Förutom att det är ekonomiskt och miljövänligt är uppvärmningssystemet som Peter och Anne valt enkelt att förstå och att sköta. NIBE F750 har en display med kontrollhjul och högupplöst färgskärm där man enkelt kan justera värme, ventilation och varmvattenproduktion. Peter valde dessutom till GSM-kommunikation.

– Det är suveränt och innebär att jag kan sköta ventilationen och styra allt på distans via mobilen.

22 september 2011
Annons
Mer om Värmepump
Foto: iStockphoto
Sponsrad

Luftvärmepump - Klimatsmart för både dig och miljön

Värmepump En rätt dimensionerad luftvärmepump kan sänka dina uppvärmningskostnader med upp till 65 procent. Samtidigt skapar pumpen ett bättre inomhusklimat med ren och frisk luft. Här ger Bygghemma smarta tips och råd om luftvärmepumpen.

Medlems-
innehåll

Jan-Erik Nowacki: Frågor & svar om värmepumpar

Värmepump Vi i Villas expert Jan-Erik Nowacki reder ut allt du behöver veta om värmepumpar.

Värmepumpar – så fungerar det

Värmepump Installation, strömförbrukning och storlek – det är mycket att tänka på gällande värmepumpar. Gästexperten Fredrik Forsberg ger sina bästa tips.

Den här artikeln är sponsrad.

NIBE F1245 - bergvärmepump med varmvattenberedare

Värmepump Värmepump inklusive varmvattenberedare med berg, mark eller sjö som värmekälla. NIBEs mest avancerade värmepump. Enklare än någonsin.

Den här artikeln är sponsrad.

NIBE SPLIT - Luft/vatten-värmepump för uppvärmning, kylning och...

Värmepump Luft/vatten-värmepump för uppvärmning, kylning och varmvatten.

Artikeln är sponsrad av NIBE.

En ny generation värmepumpar från NIBE

Värmepump Se filmen om NIBEs nya bergvärmepumpar.

Artikel är sponsrad av NIBE.

NIBE F1145 - bergvärmepump utan varmvattenberedare

Värmepump En ny avancerad värmepump för dig som vill göra det riktigt enkelt (utan varmvattenberedare).

Så funkar de olika energivalen

Värmepump En översikt av olika uppvärmningsalternativ och vilka hus de passar.

Läsarnas vanligaste värmefrågor!

Värmepump Berg, luft, ved, sol eller olja? Eller lite av varje? Att välja värmekälla är inte lätt. Därför har vi låtit vår experthjälp bara handla om värme denna...