Annons
Tekniken har gått framåt för luft/vattenvärmepumparna som nu fungerar bättre vid låga temperaturer. Foto IBL.
Tekniken har gått framåt för luft/vattenvärmepumparna som nu fungerar bättre vid låga temperaturer. Foto IBL.

Värmepumpar – marknaden förändras

Värmepump

Medan värmepumpförsäljningen i största allmänhet minskar, går försäljningen av luft/vattenvärmepumpar uppåt.

Av: Maria Backman, ViV nr 8/2008, 05 september 2008

Denna artikel är från 2008. Det har kommit nyare produkter på marknaden - besök leverantörernas hemsidor för aktuellt produktsortiment.
Redaktionen mars 2013

För första gången på tio år har försäljningen av värmepumpar vänt nedåt på villamarknaden. Störst har tillbakagången varit hos de så kallade vätska/vattensystemen, det vill säga berg-, sjö- och jordvärmepumpar, enligt försäljningsstatistik för 2007 från Svenska Värmepumpföreningen (Svep).

- Villamarknaden börjar bli mättad, konstaterar Robin Toneby, teknisk informatör och reklamationsansvarig på Svep. Tappet för frånluftsvärmepumpar är betydligt mindre.

Annons

Osäkerhet kring byggregler

Att nedgången är så mycket mer begränsad här menar Svep hänger samman med nybyggnationstakten av småhus, där frånluft är vanligt. Samtidigt är det ännu osäkert om kommande byggregler kommer att tillåta frånluftsvärmepumpar i nyproducerade småhus. I Boverkets remissförslag till nya byggregler är kraven stränga för byggnader med elbaserade uppvärmningssystem.


Luft/luftvärmepump Nordic Inverter 12 HR-N. Denna modell är lämplig för montering mot innertak eller under fönster. IVT.

Vad gäller luft/vatten är produktgruppen fortfarande på uppåtgående. Det har skett en snabb teknikutveckling och många nya produkter har tagits fram.

- I princip alla tillverkare har tagit fram nya luft/vattenprodukter. De fungerar nu bättre vid kalla temperaturer, är mer tystgående och har bättre årsverkningsgrad. Fördelen är att installationskostnaden är lägre än för vätska/vatten. Nackdelen är att de fungerar sämre på vintern, även om de nu är mycket bättre än tidigare, berättar Robin Toneby.

En annan viktig anledning till framgången för luft/vatten är att det fortfarande finns många oljeuppvärmda hus med en relativt låg energianvändning - det vill säga hus där man gjort av med såpass lite energi att det hittills inte lönat sig att byta värmesystem. Men med stigande oljepriser är nu luft/vatten ett prisvärt alternativ.

- Tänk på att utedelen är ganska stor och för en del ljud. Placeringen av utedelen är därför A och O, särskilt i ett tättbebyggt område. Placera den alltså inte nära grannens sovrumsfönster eller alltför nära verandan eftersom maskinen går sommartid, tipsar Robin Toneby.


FVXS-F Luft/luftvärmepump, golvmodell. Daikin.


Luft/vattenvärmepump Fighter 2025. Nibe.

Värmepumpar passar till:

  • Berg-, jord- och sjövärmepumpar liksom luft/vattenvärmepumpar kräver vattenburen värme. Berg- och jordvärmeanläggning kan kombineras med solvärme.
  • Frånluftsvärmepumpar kräver förutom vattenburen värme också att huset har mekanisk ventilation och kanalsystem.
  • Luft/luftvärmepumpar passar bra i hus med direktel.

Att tänka på vid köp:

  • Ta in flera offerter. Inte främst för bästa priset utan för att hitta en kunnig installatör. Installation och korrekt dimensionering är grunden i en bra besparing. Välj också en installatör som är branschansluten. Fram till för bara något år sedan var det svårt att hitta installatörer. Detta är inte ett lika stort problem idag.
  • Investeringskostnaden för luft/luft är cirka 20 000 kronor, för frånluft cirka 45 000 kronor plus installation, bergvärme i Stockholmsområdet cirka 130 000-170 000 kronor och i övriga landet mellan 90 000-150 000 kronor beroende på borrhålsdjup. Jord- och sjövärme kostar mellan 100 000-150 000 kronor.
  • Framför allt vad gäller luft/luftvärmepumpar finns en hel del skräp på marknaden. Titta gärna på Energimyndighetens tester innan du bestämmer dig: www.energimyndigheten.se
  • Varning för luft/luftvärmepumpar som kan självinstalleras. Vanliga problem med dessa produkter är att du inte får någon hjälp, att de inte fungerar, att avfrostningen är dålig, att inte kompressorerna håller. Det är inte värt det, så se till att installationen sköts av ackrediterad firma.
    Läs mer på www.svepinfo.se

Nyheter!

Flera tillverkare lanserar kombinationer av värmepumpar och solfångare. Med en berg- eller ytjordvärmeanläggning har du en stor ackumulator där solvärmen kan lagras och utnyttjas året om. När varmvattenberedaren är tillräckligt varm överförs resterande solvärme till berg- eller ytjordslingan, som värmer upp marken respektive berget.

Därigenom lagras solvärmen och kommer till nytta även vintertid. Genom att solen förvärmer vätskan från borrhålet innan den leds in i värmepumpen, ökar effekten och effektiviteten hos värmepumpen samtidigt som det totala värmeuttaget från borrhålet minskas.

Solvärmen från solfångarna kan samtidigt täcka större delen av varmvatten- och värmebehovet under maj-september.

Sammantaget beräknar företaget Evi Heat att deras solvärmepump förbrukar runt 40 procent mindre drivenergi jämfört med traditionella bergvärmepumpar.
I kombination med bergvärmepump beräknar CTC att solvärme ger mellan 300 och 600 kWh/kvm och år beroende på typ, var du bor, takvinkel och väderstreck.
På marknaden finns kompletta solfångarpaket färdiga att anslutas till värmepumpen. Välj mellan de vanligare plana solfångarna och de nya vakuumrören.

Ett alternativ till berg-, ytjord- och sjövärme är frånluftsvärmepumpen, som återvinner energin ur ventilationsfrånluften. Mecmasters lanserar frånluftsvärmepumpar som försörjer huset med både värme och varmvatten och även kan användas som radonsug.


Diplomat Optimum G2. Berg, mark, sjövärmepump med varvtalsstyrning och HGW-teknik. Thermia.


Luft/vattenvärmepump Sanyo CO2 Eco, 9 kW. Medger högre vattentemperaturer även i sträng kyla, ger varmvatten upp till 70°C och levererar värme ända ned till -26°C. Naturligt köldmedium för minsta möjliga miljöpåverkan. Ahlsell.

Vi valde värmepump


Foto Stina Johansson.

Huset: Från 1974, 250 kvadratmeter i två plan.
Tidigare energikälla: Olja
Har bytt till: Luft/vattenvärmepump

För familjen Steffensen/Winqvist i Frillesås var den huvudsakliga anledningen till bytet att få ner kostnaderna. Sex personer i ett stort, mindre väl isolerat hus gör av med en del energi.

- Samtidigt var det gott att bli av med tanken i garaget och den stora oljepannan i tvättstugan, berättar Bjarne Steffensen.

Valet föll på en luft/vattenvärmepump från Daikin.

- Dels var den något billigare inledningsvis, eftersom vi slapp borra ett djupt hål som för bergvärme.

Familjen har nu haft sin värmepump i nästan två år och är positivt överraskade. Säljaren förutspådde en besparing på 60 procent, vilket Bjarne först var lätt skeptisk till men faktiskt visade sig ligga nära sanningen.

- Jag gjorde ett räkneexempel och vår förbrukning av olja skulle motsvara 36 000 kW. Idag går det åt 16 700 kW och vi har alltså gjort en besparing på nästan 20 000 kW. Fast de som byggde huset har underdimensionerat radiatorerna. De håller inte samma klass som värmesystemet. Så nästa projekt blir att byta ut dem.

Köpinformation

Ahlsell www.ahlsell.se
Daikin www.daikin.se
IVT www.ivt.se
Nibe www.nibe.se
Thermia www.thermia.se

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
05 september 2008 Maria Backman, ViV nr 8/2008
Annons
Annons
Mer om Värmepump
Sponsrad

”Den här pumpen borde vara standard i ett småhus”

Värmepump Äntligen har Navid Hayoomi fått det som han vill i sitt hus i Sävsjö – tack vare två HZ25UKE värmepumpar från Panasonic.

Värmepumpar – så fungerar det

Värmepump Installation, strömförbrukning och storlek – det är mycket att tänka på gällande värmepumpar. Gästexperten Fredrik Forsberg ger sina bästa tips.

Den här artikeln är sponsrad.

NIBE F1245 - bergvärmepump med varmvattenberedare

Värmepump Värmepump inklusive varmvattenberedare med berg, mark eller sjö som värmekälla. NIBEs mest avancerade värmepump. Enklare än någonsin.

Den här artikeln är sponsrad.

NIBE SPLIT - Luft/vatten-värmepump för uppvärmning, kylning och...

Värmepump Luft/vatten-värmepump för uppvärmning, kylning och varmvatten.

Artikeln är sponsrad av NIBE.

En ny generation värmepumpar från NIBE

Värmepump Se filmen om NIBEs nya bergvärmepumpar.

Artikel är sponsrad av NIBE.

NIBE F1145 - bergvärmepump utan varmvattenberedare

Värmepump En ny avancerad värmepump för dig som vill göra det riktigt enkelt (utan varmvattenberedare).

Artikeln är sponsrad av NIBE.

Om NIBE luft/vattenvärmepumpar

Värmepump Om luft/vattenvärmepumpar.

Så funkar de olika energivalen

Värmepump En översikt av olika uppvärmningsalternativ och vilka hus de passar.

Läsarnas vanligaste värmefrågor!

Värmepump Berg, luft, ved, sol eller olja? Eller lite av varje? Att välja värmekälla är inte lätt. Därför har vi låtit vår experthjälp bara handla om värme denna...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]