Värme till nytta och njutning

Komplettera din huvudsakliga värmekälla med en snygg braskamin eller en smart luftvärmepump.


Fortfarande värmer majoriteten av de svenska villaägarna sina hus med dyr el. Därför har det blivit allt vanligare att installera någon form av tillskottsvärme, oftast en luftvärmepump eller braskamin.

Braskamin – mysig och snygg möbel

Vill du både ha en mysig brasa, en snygg ”möbel” och extra värmetillskott är en braskamin ett bra val. Den kan ha en verkningsgrad på över 80 procent. Det innebär att 80 procent av veden omvandlas till värme och kommer huset tillgodo. I teorin skulle därför en braskamin kunna täcka hela värmebehovet i ett medelstort hus, under förutsättning att det inte är alltför kallt ute, värmen sprider sig maximalt och man eldar hela tiden.

De flesta braskaminer är tillverkade i stålplåt eller gjutjärn och kan kläs med täljsten, kakel, glas eller rostfritt stål. Vissa kaminer kan monteras mot vägg, andra placeras fristående en bit ut i rummet. Gemensamt för dem alla är att de kräver en skorsten, som måste utmynna minst en meter över taktäckningen, men aldrig under taknockens nivå. De flesta braskaminer är lätta och kan därför monteras på träbjälklag.

Nya, lätta murspisen ”16” från Keddy är inte bara spektakulär till sin utformning, den är också tillräckligt lätt för att kunna ställas på ett träbjälklag. Säljs i byggsats av pimpelstenselement. Pris cirka 37 000 kronor.
En braskassett gör den öppna spisen energieffektiv. ”Trekanten” från Roslagsspisen är tillverkad i gjutjärn och kostar cirka 11 900 kronor.
Sveriges mest sålda braskamin, Contura 550. Keramiskt luckglas och fönster även på sidorna så att du även kan se elden från flera håll. Finns i grått eller svart och i borstad aluminium. Svanenmärkt. Pris från cirka 17 500 kronor.

Välj Clean Burn system

Viktigt att tänka på när du väljer braskamin är att den uppfyller de svenska miljökraven på maximalt 0,3 i CO-värde, annars kan inte skorstensfejarmästaren godkänna installationen. Är din kamin utrustad med modernt, så kallat ”Clean burn-system” är du på den säkra sidan, liksom om du väljer en P-märkt, eller ännu hellre, Svanenmärkt, braskamin.

Murspis – förklädd braskamin

En murspis är egentligen en braskamin, fast inklädd i exempelvis pimpsten eller lecabetong så att den ser ut mer som en öppen spis. Ytan kan du själv måla eller slamma med puts till önskat utseende. Den är ofta ganska tung och kräver gjutet fundament, men det finns lättare modeller som kan monteras på träbjälklag. Verkningsgraden ligger på mellan 65 och 80 procent.

Annons

Uppgradera öppna spisen

Att elda i en öppen spis är att elda för kråkorna, så är det bara. Eftersom själva eldstaden är stor och öppen slukar den syre och suger alltså ut den varma luften ur rummet, istället för att sprida den.

Men den öppna spisen har en hög mysfaktor, och om du har en öppen spis i ditt hus ska du självklart använda den. För att få ekonomi på det hela installerar du en spiskassett/insats som ansluts med ett rökrör till den befintliga skorstenen.

Med en spiskassett kan du få en verkningsgrad på upp till 70 procent, att jämföra med cirka 5-10 procent utan insats.

Nya ”Handöl H26K” har kakelugnskänsla med sina vackert vita kakelklädda sidor. Kan även utrustas med magasin i olivinsten för effektiv värmelagring samt lättstädat, uttagbart eldstadsplan i glas. Svanenmärkt. Pris från 28 500 kronor.

Kakelugn – charm som ger värme

En gammaldags, charmig kakelugn kan också ge ett ordentligt tillskott när det gäller uppvärmningen. Dessa kan man ibland få tag i begagnat. Är de i bra skick kostar de förstås en rejäl slant, och måste monteras av en fackman. Men de står sig väl i konkurrensen med nyare värmekällor, under förutsättning att de är hela och att de sotats och underhållits korrekt.

Moderna kakelugnar skiljer sig främst från sina äldre föregångare genom materialet, ofta ett tynge och mer värmelagrande material, med en verkningsgrad upp emot 90 procent. Vissa modeller kan du montera själv och en del nyare modeller är försedda med en inbyggd värmekassett som snabbt avger värme och ger lång eftervärme.
Kakelugnar räknas som tunga eldstäder (över 500 kilo) och måste därför monteras på ett gjutet fundament.

Luftvärmepump – vanlig som tillskottsvärme

På senare år har luft-luftvärmepumpen blivit mycket vanlig som tillskottsvärme, framför allt till eluppvärmda hus. Bäst fungerar den i enplanshus med öppen planlösning, men har du flera våningar finns det inget som hindrar att du installerar en värmepump på varje våning.

Luft-luftvärmepumpen är ett slutet system som består av en inomhusdel och en utomhusdel. Utomhusdelen omvandlar kall luft till energi via en kompressor. Provkör innan du bestämmer dig.

Bäst vår och höst

Ju kallare ute, desto mer el drar luftvärmepumpen, så när temperaturen kryper ned en bit under noll blir den sällan energieffektiv och man bör slå om till sin huvudsakliga värmekälla, vilket kan ske automatiskt. Många luftvärmepumpar går också att använda för att rena luften och som luftfuktare. De flesta kan även kyla ned huset på sommaren, men det är en energikrävande lösning för att få svalt inne.

Luftvärmepumpar energiklassas. Bäst är energiklass A som innebär att pumpen måste ha en verkningsgrad på minst 3,6 gånger så mycket värmeenergi som den drar elenergi. Här mäter man alltså verkningsgraden på ett annat sätt än för exempelvis braskaminer. Välj också en P-märkt pump, det borgar för att den är anpassad till vårt nordiska klimat. Det finns även värmepumpar för luft-vatten, berg, jord- och sjövärme.

En braskassett gör den öppna spisen energieffektiv. Modellen ”C 400 Harmony” från Jötul har dörrar som kan vikas ut åt sidan. Spisen kan alltså eldas även som öppen spis om man söker närhet till elden. Pris cirka 13 000 kronor.
Fuskbrasa som faktiskt även värmer. Elkaminen från Brayford har en glödande eldstad och inbyggt fläkt-element med två effektlägen, 1 000 och 2 000 W. 230 V. Pris cirka 1 000 kronor på exempelvis Clas Ohlson.
Luftvärmepumpen ”IVT Nordic Inverter” fick toppresutat i Konsumentverkets test. Utrustad med luftrening och ska fungera ned till -30 grader. P-märkt, energiklass A. Pris cirka 22 000 kronor.

Gör det själv

Både braskaminer, kakelugnar, murspisar och braskassetter finns i byggsats som den händige kan montera själv. Gemensamt för dem alla är dock att innan du börjar elda måste installationen godkännas av en skorstenfejarmästare. Även luftvärmepumpar finns för självinstallation, men detta rekommenderas inte om du inte är mycket kunnig.

Kolla med kommunen!

Om du vill nyinstallera en braskamin, murspis eller kakelugn måste du först lämna in en bygganmälan till kommunen. Den brukar ta max en månad att få godkänd. Många kommuner har också rekommendationer för hur och hur ofta man bör elda i sin braskamin, detta för att grannarna inte ska störas av rök eller röklukt.

Räkna ut hur mycket du kan spara

På Energimyndighetens hemsida finns en energikalkyl där du själv kan räkna ut hur mycket du kan spara i just ditt hus genom att installera olika typer av tillskottsvärme.

Gå till Energikalkylen (öppnas i nytt fönster)

Köpinformation

Clas Ohlsson www.clasohlson.se
Contura www.contura.se
Cronspisen www.cronspisen.se 
Handöl www.handol.se
IVT www.ivt.se
Keddy www.keddy.se
Roslagsspisen www.roslagsspisen.se

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar