Annons
Modern kakelugn "Allmoge" från Cronspisen med vackert ornamenterade detaljer. Kärna av olivinsten för bra värmelagring. Placeras i hörn eller mot rak vägg och kan även fås med kromade yttre detaljer samt varmluftsfläkt. Pris från cirka 47 500 kronor.
Modern kakelugn "Allmoge" från Cronspisen med vackert ornamenterade detaljer. Kärna av olivinsten för bra värmelagring. Placeras i hörn eller mot rak vägg och kan även fås med kromade yttre detaljer samt varmluftsfläkt. Pris från cirka 47 500 kronor.

Värme till nytta och njutning

Värmepump

Komplettera din huvudsakliga värmekälla med en snygg braskamin eller en smart luftvärmepump.

Av: Susann Gson Engqvist, ViV nr 1/2009, 19 januari 2009
Fortfarande värmer majoriteten av de svenska villaägarna sina hus med dyr el. Därför har det blivit allt vanligare att installera någon form av tillskottsvärme, oftast en luftvärmepump eller braskamin.

Braskamin - mysig och snygg möbel

Vill du både ha en mysig brasa, en snygg "möbel" och extra värmetillskott är en braskamin ett bra val. Den kan ha en verkningsgrad på över 80 procent. Det innebär att 80 procent av veden omvandlas till värme och kommer huset tillgodo. I teorin skulle därför en braskamin kunna täcka hela värmebehovet i ett medelstort hus, under förutsättning att det inte är alltför kallt ute, värmen sprider sig maximalt och man eldar hela tiden.

De flesta braskaminer är tillverkade i stålplåt eller gjutjärn och kan kläs med täljsten, kakel, glas eller rostfritt stål. Vissa kaminer kan monteras mot vägg, andra placeras fristående en bit ut i rummet. Gemensamt för dem alla är att de kräver en skorsten, som måste utmynna minst en meter över taktäckningen, men aldrig under taknockens nivå. De flesta braskaminer är lätta och kan därför monteras på träbjälklag.

Annons


Nya, lätta murspisen "16" från Keddy är inte bara spektakulär till sin utformning, den är också tillräckligt lätt för att kunna ställas på ett träbjälklag. Säljs i byggsats av pimpelstenselement. Pris cirka 37 000 kronor.

En braskassett gör den öppna spisen energieffektiv. "Trekanten" från Roslagsspisen är tillverkad i gjutjärn och kostar cirka 11 900 kronor.

Sveriges mest sålda braskamin, Contura 550. Keramiskt luckglas och fönster även på sidorna så att du även kan se elden från flera håll. Finns i grått eller svart och i borstad aluminium. Svanenmärkt. Pris från cirka 17 500 kronor.

Välj Clean Burn system

Viktigt att tänka på när du väljer braskamin är att den uppfyller de svenska miljökraven på maximalt 0,3 i CO-värde, annars kan inte skorstensfejarmästaren godkänna installationen. Är din kamin utrustad med modernt, så kallat "Clean burn-system" är du på den säkra sidan, liksom om du väljer en P-märkt, eller ännu hellre, Svanenmärkt, braskamin.

Murspis - förklädd braskamin

En murspis är egentligen en braskamin, fast inklädd i exempelvis pimpsten eller lecabetong så att den ser ut mer som en öppen spis. Ytan kan du själv måla eller slamma med puts till önskat utseende. Den är ofta ganska tung och kräver gjutet fundament, men det finns lättare modeller som kan monteras på träbjälklag. Verkningsgraden ligger på mellan 65 och 80 procent.Annons

 

Uppgradera öppna spisen

Att elda i en öppen spis är att elda för kråkorna, så är det bara. Eftersom själva eldstaden är stor och öppen slukar den syre och suger alltså ut den varma luften ur rummet, istället för att sprida den.

Men den öppna spisen har en hög mysfaktor, och om du har en öppen spis i ditt hus ska du självklart använda den. För att få ekonomi på det hela installerar du en spiskassett/insats som ansluts med ett rökrör till den befintliga skorstenen.

Med en spiskassett kan du få en verkningsgrad på upp till 70 procent, att jämföra med cirka 5-10 procent utan insats.


Nya "Handöl H26K" har kakelugnskänsla med sina vackert vita kakelklädda sidor. Kan även utrustas med magasin i olivinsten för effektiv värmelagring samt lättstädat, uttagbart eldstadsplan i glas. Svanenmärkt. Pris från 28 500 kronor.

Kakelugn - charm som ger värme

En gammaldags, charmig kakelugn kan också ge ett ordentligt tillskott när det gäller uppvärmningen. Dessa kan man ibland få tag i begagnat. Är de i bra skick kostar de förstås en rejäl slant, och måste monteras av en fackman. Men de står sig väl i konkurrensen med nyare värmekällor, under förutsättning att de är hela och att de sotats och underhållits korrekt.

Moderna kakelugnar skiljer sig främst från sina äldre föregångare genom materialet, ofta ett tynge och mer värmelagrande material, med en verkningsgrad upp emot 90 procent. Vissa modeller kan du montera själv och en del nyare modeller är försedda med en inbyggd värmekassett som snabbt avger värme och ger lång eftervärme.
Kakelugnar räknas som tunga eldstäder (över 500 kilo) och måste därför monteras på ett gjutet fundament.

Luftvärmepump - vanlig som tillskottsvärme

På senare år har luft-luftvärmepumpen blivit mycket vanlig som tillskottsvärme, framför allt till eluppvärmda hus. Bäst fungerar den i enplanshus med öppen planlösning, men har du flera våningar finns det inget som hindrar att du installerar en värmepump på varje våning.

Luft-luftvärmepumpen är ett slutet system som består av en inomhusdel och en utomhusdel. Utomhusdelen omvandlar kall luft till energi via en kompressor. Provkör innan du bestämmer dig.

Bäst vår och höst

Ju kallare ute, desto mer el drar luftvärmepumpen, så när temperaturen kryper ned en bit under noll blir den sällan energieffektiv och man bör slå om till sin huvudsakliga värmekälla, vilket kan ske automatiskt. Många luftvärmepumpar går också att använda för att rena luften och som luftfuktare. De flesta kan även kyla ned huset på sommaren, men det är en energikrävande lösning för att få svalt inne.

Luftvärmepumpar energiklassas. Bäst är energiklass A som innebär att pumpen måste ha en verkningsgrad på minst 3,6 gånger så mycket värmeenergi som den drar elenergi. Här mäter man alltså verkningsgraden på ett annat sätt än för exempelvis braskaminer. Välj också en P-märkt pump, det borgar för att den är anpassad till vårt nordiska klimat. Det finns även värmepumpar för luft-vatten, berg, jord- och sjövärme.


En braskassett gör den öppna spisen energieffektiv. Modellen "C 400 Harmony" från Jötul har dörrar som kan vikas ut åt sidan. Spisen kan alltså eldas även som öppen spis om man söker närhet till elden. Pris cirka 13 000 kronor.

Fuskbrasa som faktiskt även värmer. Elkaminen från Brayford har en glödande eldstad och inbyggt fläkt-element med två effektlägen, 1 000 och 2 000 W. 230 V. Pris cirka 1 000 kronor på exempelvis Clas Ohlson.

Luftvärmepumpen "IVT Nordic Inverter" fick toppresutat i Konsumentverkets test. Utrustad med luftrening och ska fungera ned till -30 grader. P-märkt, energiklass A. Pris cirka 22 000 kronor.

Gör det själv

Både braskaminer, kakelugnar, murspisar och braskassetter finns i byggsats som den händige kan montera själv. Gemensamt för dem alla är dock att innan du börjar elda måste installationen godkännas av en skorstenfejarmästare. Även luftvärmepumpar finns för självinstallation, men detta rekommenderas inte om du inte är mycket kunnig.

Kolla med kommunen!

Om du vill nyinstallera en braskamin, murspis eller kakelugn måste du först lämna in en bygganmälan till kommunen. Den brukar ta max en månad att få godkänd. Många kommuner har också rekommendationer för hur och hur ofta man bör elda i sin braskamin, detta för att grannarna inte ska störas av rök eller röklukt.

Räkna ut hur mycket du kan spara

På Energimyndighetens hemsida finns en energikalkyl där du själv kan räkna ut hur mycket du kan spara i just ditt hus genom att installera olika typer av tillskottsvärme.

Gå till Energikalkylen (öppnas i nytt fönster)Köpinformation

Clas Ohlsson www.clasohlson.se
Contura www.contura.se
Cronspisen www.cronspisen.se 
Handöl www.handol.se
IVT www.ivt.se
Keddy www.keddy.se
Roslagsspisen www.roslagsspisen.se

19 januari 2009 Susann Gson Engqvist, ViV nr 1/2009
Annons
Annons
Mer om Värmepump
Sponsrad

”Den här pumpen borde vara standard i ett småhus”

Värmepump Äntligen har Navid Hayoomi fått det som han vill i sitt hus i Sävsjö – tack vare två HZ25UKE värmepumpar från Panasonic.

Värmepumpar – så fungerar det

Värmepump Installation, strömförbrukning och storlek – det är mycket att tänka på gällande värmepumpar. Gästexperten Fredrik Forsberg ger sina bästa tips.

Den här artikeln är sponsrad.

NIBE F1245 - bergvärmepump med varmvattenberedare

Värmepump Värmepump inklusive varmvattenberedare med berg, mark eller sjö som värmekälla. NIBEs mest avancerade värmepump. Enklare än någonsin.

Den här artikeln är sponsrad.

NIBE SPLIT - Luft/vatten-värmepump för uppvärmning, kylning och...

Värmepump Luft/vatten-värmepump för uppvärmning, kylning och varmvatten.

Artikeln är sponsrad av NIBE.

En ny generation värmepumpar från NIBE

Värmepump Se filmen om NIBEs nya bergvärmepumpar.

Artikel är sponsrad av NIBE.

NIBE F1145 - bergvärmepump utan varmvattenberedare

Värmepump En ny avancerad värmepump för dig som vill göra det riktigt enkelt (utan varmvattenberedare).

Artikeln är sponsrad av NIBE.

Om NIBE luft/vattenvärmepumpar

Värmepump Om luft/vattenvärmepumpar.

Så funkar de olika energivalen

Värmepump En översikt av olika uppvärmningsalternativ och vilka hus de passar.

Läsarnas vanligaste värmefrågor!

Värmepump Berg, luft, ved, sol eller olja? Eller lite av varje? Att välja värmekälla är inte lätt. Därför har vi låtit vår experthjälp bara handla om värme denna...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]