Annons

Så väljer du rätt värmesystem - värmepumpar

Värmepump

Det hänger på huset när du ska välja värmesystem. Var huset är placerat, hur det är isolerat, hur många som bor där - och inte minst vilka vanor man har. Här kan du läsa mer om olika värmepumpar!

Av: Maria Backman, 28 november 2007

Frånluftvärmepump


Vanligt i nybyggda hus. Frånluftvärmepump Nibe fighter 360 P.

Så fungerar det: Tar tillvara värmen i inomhusluften när ventilationsluften lämnar huset.
Passar dig som: Bygger nytt.
Förutsättning: Vattenburen värme. Huset ska ha mekanisk ventilation och kanalsystem.
Investeringskostnad: Cirka 45 000 kronor plus installation.

Annons

+ Löser både värme, varmvatten och ventilation på samma gång. Kan också anslutas till endera värmesystemet eller enbart användas för att producera varmvatten. Genom att husets ventilation ökar kan problem med fukt, mögel etc minska.
- Kräver kompletterande uppvärmning – klarar inte hela behovet av värme och varmvatten. Svårt att beräkna kostnaderna. Besparingen blir lägre än med exempelvis bergvärme.

Energirådgivarens kommentar: Är mycket vanliga i nybyggda hus, där de utgör 80-90 procent. I äldre hus med sämre isolering passar oftast en annan typ av värmepump bättre.

Luft-luftvärmepump

Så fungerar det: Värme hämtas från uteluften och värmer luften inomhus.
Passar dig som: Vill ha en bekväm uppvärmning till relativt lågt pris.
Förutsättning: Helst öppen planlösning. Behöver kompletteras med annan värmekälla när det är kallt.
Investeringskostnad: Cirka 20 000 kronor.
+ Fungerar bra ihop med direktel. Låg installationskostnad. Lägre driftskostnader än olja och el. Bekvämt. Inga utsläpp lokalt. Kan också fungera som luftkonditionering och avfuktare.
- Värmefaktorn sjunker med temperaturen utomhus. Klarar inte alls husets behov vid minus 20 grader även om den fortfarande ger en besparing. Kan inte producera varmvatten. Blåser ut värme på ett ställe i huset. Kan du tänka dig att ha lite svalare i rum längre bort får du en bättre besparing. För att få lika varmt i alla rum behövs även radiatorer, då blir besparingen mindre. Ger visst ljud ifrån sig - lyssna innan köp och kolla med grannarna. Innedelen kanske inte så snygg i vardagsrummet. Elberoende. Om marginalel (kolkraftsel) måste användas blir miljövärdena sämre. Se upp, det finns värmepumpar som inte håller måttet. Välj en installatör som är certifierad av SVEP (Svenska Värmepumpföreningen).

Energirådgivarens kommentar:
Titta gärna på Energimyndighetens tester innan du bestämmer dig. Det är inte säkert att den billigaste pumpen är den som fungerar bäst. Kolla även vilka garantier och tilläggsförsäkringar du kan få.
Hur stor blir din besparing? Här är det svårt att gå på testernas besparingar, då de är uträknade efter ideala förhållanden. Men luftvärmepumpen är ändå intjänad snart. En testad pump är ofta en bra affär. Ta in flera offerter. Det är lärorikt - olika företag lämnar olika typer av lösningar.
Funderar du på två separata innedelar? Man sparar aldrig lika mycket på den andra pumpen. Sätt in en till att börja med, känn hur den fungerar. Stäng av alla element. Sätt sedan på där det behövs.
Alternativ: En pelletskamin - lite dyrare men större mysfaktor. Köper du två separata innedelar till värmepumpen blir priset detsamma som för en pelletskamin.

Låg installationskostnad. Luft-luftvärmepump från Sanyo. Innedelen är silverfärgad som standard, fler färger finns som tillval.

Berg-, jord- och sjövärmepump

Så fungerar det: Bergvärme tar vara på värmen i berggrunden via ett borrhål. Samma typ av pump för mark och sjövärme, men här utvinns lagrad värme i markens ytskikt/sjöbotten.
Passar dig som: Vill ha ett driftsäkert system för både vatten och värme.
Förutsättning: Vattenburen värme. Tillstånd från kommunens miljö- och hälsoskyddsnämnd.
Investeringskostnad: Bergvärme kostar i Stockholmsområdet cirka 130 000-170 000 kronor. I övriga landet mellan 90 000-150 000 kronor beroende på borrhålsdjup. Jord- och sjövärme kostar mellan 100 000-150 000 kronor.
+ Bergvärme är billigt i drift. Ju högre energiförbrukning desto lönsammare. Ökar husets värde. Fixar både värme och varmvatten. Täcker cirka 90 procent av husets årliga energibehov. Tar liten plats, kan installeras även på små tomter. Lätt att sköta. Driftsäker, lång livslängd.
Jord och sjö ger en energibesparing på cirka 50–70 procent. Både värmer och producerar varmvatten. Bra lönsamhet i hus med hög värmeförbrukning. Driftsäker, lång livslängd. Tar liten plats inne.
- Bergvärme har hög investeringskostnad. Driftskostnaden beror på elpriset. Var noga med att anlita en certifierad borrare. Avståndet mellan två borrhål bör vara minst 20 meter, annars kan de kyla varandra. Ju längre norrut du bor desto djupare borrhål krävs.
Jordvärme kräver stor tomt som kan grävas upp för att lägga ner slangen. Sjövärme kräver en närliggande sjö eller hav.

Energirådgivarens kommentar:
Vad gäller bergvärme är det viktigt att det blir rätt dimension på anläggningen. Ta in många offerter så flera får bedöma vad som passar till huset. Snåla inte på borrdjupet.
Jord- och sjövärme kan vara billigare än bergvärme om det går att lägga ut slangen utan att tomten blir alltför dyr att återställa. Värt att titta på vid nybygge eller eller om det är för långt till berg.

Bergvärme är billigt i drift. Bergvärmepump från IVT.

”Vi bytte till luftvärmepump”


Foto Sina Johansson

Therese och Ralph Schmidt bor med barnen Filip och Cornelia i Gullbranna, några hundra meter från havet.

Huset: Byggdes 1981, 156 kvadratmeter. Ett och ett halvt plan, träfasad, tilläggsisolerat och extra isolering uppe på vinden.
Tidigare energikälla: Direktel.

Har bytt till/kompletterat med: Luftvärmepump.

Varför valde ni luftvärmepump?
- Vi har bott i huset i fyra år och ville sänka energikostnaderna — elpriserna kommer ju dessutom att fortsätta att stiga.

Hur har det gått?
- Det har blivit en klar minskning av elkostnaden. Hittills i år har vi sparat 1 500 kronor i kvartalet. Vi har kunnat stänga av alla element i huset.
Egentligen har inte huset de optimala förutsättningarna för en luftvärmepump – dels är det inget enplanshus, dels saknar det öppen planlösning. Men det fungerar bra ändå, tycker familjen Schmidt.
- Det skiljer ett par grader mellan vardagsrummet och köket. Men luften letar sig snabbt upp på andra våningen. Och vi brukar ställa upp badrumsdörrarna under natten.
En nackdel är att inomhusdelen inte är så snygg. Och så låter den en del.
- Vi har placerat den i vardagsrummet, det var där den skulle fungera som bäst. Vill vi se en film ställer vi in den på tyst läge – fast det är lätt hänt att glömma att ändra den igen.

”Vi bytte till bergvärme”


Foto Sina Johansson

Jan och Birgitta Thorsson i Varberg bor i Birgittas barndomshem från 1940-talet.

Huset: Är i två plan, öppen planlösning. Vinden är tilläggsisolerad, huset har treglasfönster.
Tidigare energikälla: Ursprungligen olja, för femton år sedan sattes el-patroner in. Hela tiden har man haft vattenburen värme.
Har bytt till/kompletterat med: Bergvärmepump

Varför valde ni bergvärme?
- Vi var först tveksamma till om det kunde löna sig, men flera grannar började borra och för två år sedan installerade även vi bergvärme.

Hur har det gått?
- Det är helt perfekt och bekymmersfritt. Vi behöver inte göra någonting, bergvärmepumpen är helt automatiskt och ger en jämn temperatur. En sensor känner efter hur kallt det är ute. Det enda är att vi ibland får sänka värmen när det behövs.
- Positivt är också att vi fick ut oljetanken. Det blev rent och snyggt i källaren, där vi fått ett helt nytt rum. Enligt kalkylen kommer det att ta 10 år innan bergvärmepumpen betalat sig. Men så bra som det går tror vi att det bara tar 7-8 år.

Tips!

Räkna ut hur lång tid det tar innan en värmepump lönar sig, vad du sparar på att tilläggs- isolera och vad som är bäst för miljön på www.energikalkylen.konsument-verket.se

Källor:

Energimyndigheten, Konsumentverket, Konsument Göteborg/Energirådgivningen, Svenska Värmepumpföreingen, Svenska Solenergiforeningen, Svenska Bioenergiföreningen

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide
28 november 2007 Maria Backman
Annons
Annons
Mer om Värmepump
Sponsrad

”Den här pumpen borde vara standard i ett småhus”

Värmepump Äntligen har Navid Hayoomi fått det som han vill i sitt hus i Sävsjö – tack vare två HZ25UKE värmepumpar från Panasonic.

Värmepumpar – så fungerar det

Värmepump Installation, strömförbrukning och storlek – det är mycket att tänka på gällande värmepumpar. Gästexperten Fredrik Forsberg ger sina bästa tips.

Den här artikeln är sponsrad.

NIBE F1245 - bergvärmepump med varmvattenberedare

Värmepump Värmepump inklusive varmvattenberedare med berg, mark eller sjö som värmekälla. NIBEs mest avancerade värmepump. Enklare än någonsin.

Den här artikeln är sponsrad.

NIBE SPLIT - Luft/vatten-värmepump för uppvärmning, kylning och...

Värmepump Luft/vatten-värmepump för uppvärmning, kylning och varmvatten.

Artikeln är sponsrad av NIBE.

En ny generation värmepumpar från NIBE

Värmepump Se filmen om NIBEs nya bergvärmepumpar.

Artikel är sponsrad av NIBE.

NIBE F1145 - bergvärmepump utan varmvattenberedare

Värmepump En ny avancerad värmepump för dig som vill göra det riktigt enkelt (utan varmvattenberedare).

Artikeln är sponsrad av NIBE.

Om NIBE luft/vattenvärmepumpar

Värmepump Om luft/vattenvärmepumpar.

Så funkar de olika energivalen

Värmepump En översikt av olika uppvärmningsalternativ och vilka hus de passar.

Läsarnas vanligaste värmefrågor!

Värmepump Berg, luft, ved, sol eller olja? Eller lite av varje? Att välja värmekälla är inte lätt. Därför har vi låtit vår experthjälp bara handla om värme denna...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]