Ökat intresse för luft/luftvärmepumpen

Allt fler söker alternativa uppvärmningskällor till bostaden. Dels för att skona miljön och dels för att minska dyra uppvärmningskostnader. Intresset ökar för luft/luftvärmepumpen.


Att många väljer luft/luftvärmepump har säkert flera förklaringar: ökad miljömedvetenhet, bättre kvalité men också för att minska kostnaden för el. Värmepumpen förbrukar mindre energi än vad den ger. Hur stor skillnaden är mellan olika pumpar varierar. En del hushåll använder pumpen som enda värmekälla under den varma delen av året. När det är kallt fungerar den som ett komplement.

En luft/luftvärmepump består av två olika delar, en del som monteras utomhus och en fläkt som sprider värmen inomhus.

Inomhus, före och efter montering.

Ljud

På marknaden finns det idag många olika värmepumpar att välja mellan, med olika kompressorer och priser. Dagens luft/luftvärmepumpar är relativt tystlåtna. Däremot kan äldre pumpar upplevas som störande. I dessa fall är ett ljudisolerande skydd inte att rekommendera.

– Man kan inte sätta något skydd över pumpen eftersom den behöver cirkulation. Det är svårt att ta bort ljud och de allra flesta moderna pumparna är redan isolerade. Då är det bättre att satsa på en pump med skrollkompressor som låter mindre än en pump med rotorkompressor. Dessutom låter äldre modeller mer. Utvecklingen har gått framåt med stora kliv och installatörerna är betydligt kunnigare idag, säger Bengt Björk i Bollnäs, butiksägare av en luft/luftvärmepumpsaffär och med mångårig erfarenhet av värmepumpar.

Markstativet monteras ihop.

Hål bilas upp i väggen för anslutningarna.

Inomhusplaceringen viktigast

Missljud kan uppstå av vibrationer från utomhusdelen. För att undvika detta kan du använda dig av ett markstativ. Universala markstativ finns att köpa under tusenlappen.

Innan du installerar ett markstativ bör du anlita en kunnig person som kan hjälpa till att hitta en bra placering för värmepumpen, så att markstativet får ett bra underlag att stå på.

Det går inte att undvika ljudet inne i huset och det är knappast behövligt, eftersom det inte låter mer än en fläkt.

Men för att slippa höra ljudet hela tiden ska man undvika att placera den i rum där man vistas ofta, som till exempel i köket eller vardagsrummet. Du bör sätta fläkten där den bäst sprider värmen. I en tvåplansvilla är det bäst att placera den i trapphuset eftersom värmen stiger uppåt.

– Placeringen av inomhusdelen är den viktigaste, dels för att få rätt spridning av värme men också för fläktljudet. Vill man ha 20 grader i rummen får man ta någon grad över på fläkten och då är det bättre att ha den i rum som man inte vistas så mycket i. Men finns inget annat alternativ så kan man självklart sätta den i köket, säger Bengt.

Rätt installation

Viktigast för att värmepumpen ska vara så effektiv som möjligt är att installationen blir rätt.

– Det största problemet med installation av värmepump är nog att en del försöker göra det själv och då blir det lätt fel. Installationen ska göras av en behörig kyltekniker, säger Bengt. Man måste till exempel se till att avfrostningsvatten rinner från huset och inte emot. Annars kan det lätt bli fuktskador. 

Skötsel

Värmepumpens inomhusdel behöver rengöras ibland medan utomhusdelen inte behöver något underhåll alls, såvida den inte av någon anledning har tagit in mycket smuts.

I inomhusdelen kan man emellanåt ta bort filtret och rengöra med dammsugare. För att ha lite koll på när den behöver rengöras, kan man till en början kontrollera filtret en gång i månaden.

Om Luft/luft värmepumpen
Som namnet antyder hämtar pumpen energi från utomhusluften och gör om den till varmluft. Förutom att ge värme kan luft/luft värmepumpen med rätt placering också användas som avfuktare och som AC under varma sommardagar. Dessutom lär, i alla fall en del modeller, ge betydligt sundare inomhusluft med reducerad förekomst av allergiframkallande ämnen, virus och bakterier.

Se film om smart energiförbrukning – luft/luftvärmepump

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar