Det stora värmevalet – luftvärmepump

Har verkligen en luftvärmepump kapacitet att hålla huset varmt en kall vinterdag? Vi i Villa hjälper dig reda ut myter och missuppfattningar kring luftvärmepump som uppvärmningsalternativ.


Myt eller verklighet: En luftvärmepump hjälper ju ändå inte de riktigt kalla dagarna?

Det är förvisso korrekt. Men dagens luftvärmepumpar gör faktiskt nytta vid betydligt lägre temperaturer än vad många tror.

Jan-Erik Nowacki, teknisk rådgivare på Svenska Värmepumpföreningen, brukar ange 15 minusgrader som en ungefärlig gräns då det är dags att stänga av luftvärmepumpen.

– De fungerar säkert ner till 25 minusgrader också, men de ger mindre och mindre värme ju kallare det är ute. Dessutom sliter det ganska hårt på kompressorn när temperaturdifferensen blir för stor mellan ute- och innerdelen, säger Nowacki.

Många villaägare tycks underskatta luft/luftvärmepumparnas kapacitet och kanske inte har koll på att de har utvecklats mycket de senaste åren. Värmefaktorn har faktiskt förbättrats med fyra-fem procent per år.

Men skillnaderna mellan olika pumpar är stora, konstaterar Kerstin Lundvik, projektledare på energi- och klimatrådgivningen i Stockholms stad.

– Se till att skaffa en luft/luftvärmepump som är av bra kvalitet och som är anpassad till det nordiska klimatet. Det kan vara värt att lägga lite extra pengar och att sätta sig in i vilka modeller som finns. Det gör man exempelvis genom att läsa Energimyndighetens egna tester, säger Kerstin Lundvik. Passar för: Exempelvis hus med direktverkande el. Där alternativen är begränsade blir lönsamheten god. Utmärkt är att komplettera med pelletspanna som kan användas de där dagarna eller veckorna när det är som kallast ute och luftvärmepumpen inte räcker till.

Passar sämre att kombinera: Med solfångare för uppvärmning, som ju också fungerar bra när solen skiner och det är varmt ute (men inget av alternativen fungerar en vinternatt i Norrland). Däremot kan solfångare för varmvattenproduktion kombineras.

Fördelar: Förhållandevis billigt sätt att sänka uppvärmningskostnaderna.

Nackdelar: Räcker inte som enda uppvärmningskälla. Ljudet från såväl ute- som innerdel kan upplevas störande. Kondensvatten måste tas omhand.

Antal år innan investeringen har betalat sig: 2-3 (Källa: Svep, Svenska Värmepumpföreningen).

Krångligt: Inte särskilt. Tar oftast mellan en halv och en dag att installera. Men det gäller förstås att först noga ha tänkt igenom både ute- och innerdelens placering och hur rören ska dras.

Tänk på att: Om du själv kan tänka dig att stå ut med ljuden från luftvärmepumpens utedel så kanske grannen inte är lika överseende. Diskutera därför gärna först med grannen och placera om möjligt inte värmepumpen i anslutning till dennes uteplats. Att välja placering mot en väg är ofta klokt eftersom det ändå kommer buller därifrån. Tänk också på att om värmepumpen har luftkonditioneringsfunktion så ska man se upp för höga elräkningar på sommaren, då det krävs mer energi för att kyla än för att värma.

Det visste du inte: Att temperaturen sjunker med två grader för varje öppen dörrpost som den varma luften måste passera inomhus. Det kan därför ibland löna sig att skaffa två innerdelar till en utedel för att den varma luften ska kunna försörja ett helt hus.

Expertkommentar: ”Det finns en missuppfattning att en luftvärmepump skulle vara i stort sett lika bra som en bergvärmepump. Så är det inte. Bergvärmepumpen sänker uppvärmningskostnaden mer, men det är ju en mycket större investering, och bergvärmen blir ofta alldeles för dyr att installera om du inte redan har vattenburen värme”, säger Jan-Erik Nowacki på Svenska Värmepumpföreningen.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar