Det stora värmevalet – bergvärme

Myt eller verklighet: Tar det inte väldigt många år innan man kan räkna hem en så stor investering? Vi i Villa reder ut myter och missuppfattningar kring bergvärme som värmealternativ.

Det stämmer att bergvärme är en stor investering. Hur lång tid det tar innan den har betalat sig beror på hur djupt man måste borra och hur höga uppvärmningskostnaderna är från början. Vinsten blir störst om man är en storförbrukare av värme.

– Det är därför svårt att ge generella råd. Vilken uppvärmning som passar ett hus beror på de specifika förhållanden som råder där man bor. Ju längre borrhål för att komma ner till grundvattennivån, desto dyrare blir det. Dessutom gäller det att hålet dimensioneras rätt, konstaterar Daniel Friberg på Energimyndighetens analys-avdelning.

Kerstin Lundvik, projektledare på energi- och klimatrådgivningen i Stockholms stad, menar att många villaägare börjar i fel ände.

– Många investerar i en bergvärmepump och dimensionerar den för de behov man har då. Därefter ser man över sin isolering och kanske byter fönster eller isolerar vinden. Plötsligt står man med en bergvärmepump som är överdimensionerad. Hade man gjort sakerna i omvänd ordning så hade en hel del pengar kunnat sparas, säger Kerstin Lundvik.

Tänk på att dimensionera hålet rätt!

Passar för: De flesta hus, men om det inte redan finns vattenburet system i huset sticker investeringskostnaden i väg avsevärt.

Fördelar: Sänker uppvärmningskostnaden betydligt. I stort sett underhållsfritt. Inte särskilt utrymmeskrävande. Bra året om. Miljövänligt (även om man inte får glömma att kompressorn drivs av el). Höjer husets värde.

Nackdelar: Stor investeringskostnad och ännu större om man inte redan har vattenburet system.

Antal år innan investeringen har betalat sig: 5-10 (Källa: Svep, Svenska Värmepumpföreningen).

Krångligt: Beror på var huset är beläget och hur djupt man måste borra. Avståndet till grannens borrhål ska vara minst 20 meter på hålens halva djup. Är avståndet mindre finns risk för att de två borrhålen påverkar och kyler varandra. Det är du som villaägare som är skyldig att söka tillstånd från kommunens miljö- och hälsoskyddsnämnd.

Tänk på att: Anlita en certifierad borrare. Certifieringskraven har utarbetats av Sveriges geologiska undersökningar, SGU, i samarbete med Svenska brunnsborrares branschorganisation och Sveriges avantiborrares förening. På Energimyndighetens hemsida hittar man länkar till de olika branschorganens förteckningar över leverantörer och hantverkare. Bäst är om man väljer en enda installatör som totalentreprenör för att undvika att olika entreprenörer skyller på varandra om någonting blir fel. Har man berg-, sjö- eller jordvärmepump kan man kolla med leverantören om möjligheten att använda ”frikyla” på sommaren, ett billigt sätt att få det svalt och skönt de varmaste dagarna på sommaren.

D et visste du inte: Att det i dag finns snart en halv miljon bergvärmepumpar i Sverige.

Expertkommentar: ”Bergvärmepumpen är överlägsen om du har tillgång till ett vattenburet system. Annars får man räkna med en kostnad på cirka 5 000-10 000 kronor per radiator som måste sättas in”, säger Jan-Erik Nowacki, teknisk rådgivare på Svenska Värmepumpföreningen.


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar