Frågorna du ska ställa till installatören

Ska du installera värmepump i din villa? Då är det viktigt att se till att installatören har giltiga certifikat och ackreditering. Vi listar frågorna du bör ställa.


Visste du att den som installerar en värmepump (med undantag för bergvärme) måste vara certifierad? Om installatören saknar rätt behörighet kan du som kund få problem med försäkring och garanti den dag som din värmepump behöver åtgärdas. Att göra jobbet själv är heller inte tillåtet – då kan du få böter.

Som kund ska du fråga efter giltiga person- och företagscertifikat för köldmediehantering, och i vissa fall även efter ackreditering för trycksättning med gas.

Eftersom luft-luft-värmepumpar innehåller starka växthusgaser under höga tryck, finns en risk för sprängning och förfrysningsskador, säger Peter Rohlin, vd på certifieringsföretaget Incert. 

Därför ska installation och ingrepp göras av behörig personal. När man tillverkar en egen koppling på rören så måste företaget som monterar en luft-luftvärmepump dessutom vara ackrediterat för trycksättning med gas.

Ett krav som just nu är under debatt,  enligt Johan Landé på Svenska Kyl- och värmepumpsföreningen (SKVP), men dock fortfarande gäller.

Ackrediteringen sköts av Swedac och på sajten Swedac.se kan du kolla vilka företag som är ackrediterade.

På Incerts sajt, Incertonline.se, kan du söka bland certifierade företag och kolla om din installatörs certifikat är giltigt.   


Annons

 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar