Vi i Villas miljökalender - mars -08

Spara energi

I fortsättningen av Vi i Villas miljökalender kan du bland annat läsa om hur du kan vara miljövänlig under påsken.

Av: Susann Gson Engqvist, viivilla.se, mars -08, 15 januari 2008

Vecka 10
Prova att jobba hemma, eller samåk.

Givetvis är det beroende av vilken typ av jobb du har, men diskutera med din arbetsgivare om det är möjligt att du jobbar hemifrån en dag den här veckan. Även om du jobbar exempelvis inom skolan, sjukvården eller i butik kanske det går att samla ihop dator- eller pappersarbete, och arbeta koncentrerat med det under en dag? Detta gäller förstås främst dig som åker bil till jobbet.

Har du ingen möjlighet att arbeta hemifrån, kanske du istället kan åka kommunalt till jobbet, eller prova att samåka med någon granne? Vem vet, det kanske dessutom blir riktigt trevligt?

Vecka 11
Bygg en fågelholk


Fin holk för exempelvis blåmes, talgoxe och flugsnappare från Svenska Naturskyddsföreningen, 119 kronor.

Annons

Snart börjar fåglarna att bygga bo, och då blir de glada för en fin holk. Småfåglarna är viktiga för ekosystemet, inte minst för att hålla efter en del oönskade insekter i trädgården. Säkert har du lite spillvirke liggande någonstans (ej impregnerat), cirka 20-25 millimeter tjockt och 20-25 cm brett, ohyvlat virke är bäst. För mesar ska ingångshålet vara cirka 3 cm i diameter och invändiga djupet cirka 20-25 cm, för starar ska ingångshålet vara cirka 5 cm, invändigt djup cirka 25-35 cm. Betsa utsidan, eller gnid in den med lite jord/lera innan ni sätter upp den, fåglarna kan vara tveksamma till en ny, trären holk, den är alltför dåligt kamouflerad.

Det går också att beställa en färdig byggsats via exempelvis www.snf.se. Där hittar du även bra ritningar på holkar för olika fågelarter. Låt gärna barnen vara med och bygga och sätta upp holken.

Vecka 12
Köp eko-ägg i påsk


Under påsken äter vi mycket ägg. Kan du gissa hur mycket? Jo, ungefär två tusen ton! Det är ofattbara siffror, och under de mest ätintensiva timmarna under påskaftonen går det åt ungefär 6 miljoner ägg - i timmen!
Den här veckan gör vi därför en insats för att få fler bönder att satsa på ekologisk äggproduktion. Idag är en så liten andel som ungefär 6 procent av alla ägg ekologiska, ökar efterfrågan så ökar också antalet producenter. Det är enkel businessmatematik.

Köp därför bara ekologiska och KRAV-märkta ägg i påsk, (frigående är INTE samma sak som ekologiska) och tjata på din handlare om de tar slut.

Det allra bästa är ju förstås om du efter påskveckan fortsätter att köpa ekologiska ägg av bara farten. I Sverige äter vi faktiskt så mycket som ungefär 200 ägg (10 kilo) per person och år. Väljer vi ekologiskt kan vi förbättra livsmiljön för många hönor.

Vecka 13
Våga vegetariskt


På www.vegetariskt.com hittar du bland annat denna Saffransdoftande Quorn med bitar av fänkål och äpple från Calle.

Kanske blev det mycket mat under påskhelgen, så det skulle kunna kännas skönt med en lite "lättare vecka"? Att äta vegetariskt är ett utmärkt sätt att hushålla med jordens resurser. Det är svårt att tro det, men köttindustrin är en större miljöbov än jordens alla samlade transporter tillsammans när det gäller koldioxidutsläpp. Känns steget att helt skippa köttet alltför stort, prova åtminstone den här veckan, helst hela veckan, men minst tre dagar. Det behöver inte alls vara krångligt; Pasta med en god sås av hackad tomat, vitlök, färsk basilika och tomat, kanske med en skvätt grädde, är både enkelt, gott och billigt. Massor av bra vegetariska recept hittar du exempelvis på www.vegetariskt.com, vegomums.com samt tasteline.com

52 steg till ett mer miljövänligt villaliv. Låt 2008 gå till familjehistorien som året då ni lade om kursen, mot ett mer miljövänligt villaliv! Det är inte svårt, följ med oss och ta ett litet, litet steg varje vecka. När året är slut kommer du att bli förvånad över hur lätt det gick! 

Tanken med "veckouppgifterna" är att du ska prova på ett mer miljövänligt levnadssätt, åtminstone i en vecka, det klarar du! Känner du efteråt att det är omöjligt att ändra dina eller familjens vanor, kanske nästa veckas uppgift går som en dans istället? Det får inte bli en plåga att leva miljövänligt, men många gånger gäller det främst att gå från tanke till handling. Ibland är det nästan löjligt enkla åtgärder som behövs för att ändra dåliga vanor till goda. Men vanans makt är stor, och det är den vi kan försöka att bryta genom att testa en vecka åtminstone.

Förhoppningsvis kommer du att flera gånger under året stöta på uppgifter som du redan har införlivat i din vardag. Då är det bara att gratulera och du har all rätt att känna dig nöjd med dig själv. Men fundera gärna på hur du kanske kan gå ytterligare ett steg.

Ju fler vi är som anammar en mer miljövänlig livsstil, desto större påverkan kan vi ha på vår och framför allt - våra barn och barnbarns - framtida miljö och klimat. Så tipsa gärna dina vänner och bekanta om vårt upplägg och peppa varandra att fullfölja. Diskutera också gärna de olika åtgärderna på sajten i vårt diskussionsforum.

Lycka till!

15 januari 2008 Susann Gson Engqvist, viivilla.se, mars -08
Annons
Annons
Mer om Spara energi

Måste man släcka lyset? - Läsarbrev

Spara energi Vi fick ett intressant läsarbrev till redaktionen. Det var från Nils som skrev att han höll en jämnare innetemperatur genom att inte släcka lamporna. Och det utan att elräkningen påverkas. Vi kollade vad Energimyndigheten anser i frågan.

Spartips för energismarta

Spara energi Att vara miljömedveten behöver inte kosta en förmögenhet. Långsiktigt spar vi i slutändan både pengar och energi och bidrar samtidigt till en förbättrad...

Inredning som gör dig energismart

Spara energi En strömbrytare som påminner dig att släcka lampan. En blomlampa som öppnar sina blad när du minskar elförbrukningen. Ett duschmunstycke som lyser rött...

Isolera vinden

Spara energi I webb-filmen Isolera vinden ser du steg-för-steg hur du kan isolera din vind och spara både värme och pengar.

Miljövänlig matvecka!

Spara energi Den här veckan pågår Naturskyddsföreningens kampanj "Mat för bättre klimat" för fullt runt om i landet.

Smart energiförbrukning (sponsorfilm)

Spara energi Se vår serie om hur du får smart energiförbrukning hemma!

Krönika: Energislukare

Spara energi I hotellets källare kämpar jag med mitt dåliga samvete och en apparat jag varken sett förut eller ens gillar. Anledningen är att jag, av rent okynne, ätit en chokladkaka.

Om det blir elavbrott

Spara energi Kung Bores kylslagna järngrepp håller i sig. Med den långvariga kylan överbelastas elnäten och risken för elavbrott ökar. Så här klarar du dig om strömm...

Rätt bidrag för egen energi

Spara energi Hösten och vintern och kylan kryper allt närmre. Nu stänger vi ytterdörren och börjar skruva upp värmen och plötsligt bli energi ett högaktuellt ämne....