Att vandra i vår vackra fjällnatur och dricka vatten direkt ut fjällbackarna, kanske tillsammans med en packhäst, är en miljövänlig och spännande semester för både stora och små.
Att vandra i vår vackra fjällnatur och dricka vatten direkt ut fjällbackarna, kanske tillsammans med en packhäst, är en miljövänlig och spännande semester för både stora och små.

Vi i Villas miljökalender - maj -08

Spara energi

Vi i Villas miljökalender är framme i maj månad. Nu planerar vi bland annat för en miljövänlig semester och trädgård!

Vecka 18
Planera för en miljövänlig semester

Kanske är semesterresan utomlands med flyg redan bokad och klar, ha inte dåligt samvete för det. Vill och kan du kompensera så går det jättebra att klimatkompensera på exempelvis www.climatecare.org/tuinordic . Dina pengar går till biståndsprojekt i utvecklingsländer, där syftet är att minska de totala koldioxidutsläppen. Fritidsresor har ett samarbete med kompensationsföretaget Atmosfair där du klimatkompenserar med en femma, Fritidsresor med lika mycket. En femma är ju inte svårt att avvara, eller hur? Men många femmor blir till slut miljoner...

Är semestern ännu inte bokad finns det massor av spännande resor och aktiviteter som är utformade för att ge minsta möjliga negativa miljöpåverkan samt för att gynna lokalbefolkningen. Glöm heller inte vår egen lokalbefolkning och att Sverige faktiskt är ett väldigt långt, varierat och underbart vackert land att semestra i! Några bra sajter för att hitta resor och arrangörer är exempelvis www.naturensbasta.se, www.stfturist.se och www.ecotourism.org.

Innebär semestern vistelse i sommarstugan, hos släkt eller goda vänner, fundera på hur ni tar er dit och hem på mest miljövänliga vis sätt. Kanske går det faktiskt att åka tåg, eller plocka upp varandra efter vägen, så att alla inte behöver ta bil?

Annons

Vecka 19
Skaffa en kompost
Bor man i villa har man en trädgård, och har man en trädgård behöver man jord. Med en egen kompost kostar inte jorden ett enda öre, och du kommer att minska dina hushållssopor med ungefär hälften, kanske så pass mycket att du kan ha sophämtning mer sällan? En familj på fyra personer genererar ungefär 12 liter komposterbart avfall på en vecka. Vill du få riktig fart på förmultningsprocessen, köp kompostmaskar.

Det finns färdiga system att köpa i mänger av storlekar och varianter, eller så bygger du en enkel kompost själv. Mer om kompostering hittar du här i artiklarna Kompostera mera och Komposten som prydnad.

Vecka 20
Plantera en fjärilsrestaurang


Rosenflockel
lockar till sig fjärilar.

Brukar du få brännässlor i ett hörn av trädgården ska du vara glad, då behöver du inte göra mer än att behålla några av dem. Då kommer nässelfjärilar, amiralen och påfågelsöga att älska din trädgård. Vill du inte ha brännässlor, plantera någon annan växt som fjärilarna gillar, till exempel syrénbuddleja, stjärnflocka, rosenflockel, prästkrage, röd rudbeckia , lavendel och andra kryddväxter som timjan, mynta och oregano.

Mer om fjärilar hittar du i artikeln Trädgårdens flygande juveler.

Vecka 21
Ge mor en vild bukett


Allra gladast blir mamma för en egenhändigt plockat bukett.
Från de allra minsta barnen brukar det gå precis lika bra med en solig famn maskrosor med stjälkar i olika längd…

Självklart vill mor ha blommor på söndag denna vecka, men allra gladast blir hon nog för en egenhändigt plockad sådan. Är det klent i din egen trädgård, ta en promenad i grannskapet under veckan och reka vad som växer vilt och kika lite på vad grannarna har. Kanske kan ni byta plantor med varandra? Särskilt gamla svenska växter är värda att vara rädda om och bevara för framtiden.

Har du inte möjlighet att plocka buketten själv på grund av avstånd eller andra skäl, be din blomsterhandlare att välja säsongens blommor, helst svenskodlade och ekologiska.

Vecka 22
Köp grenkontakt med strömbrytare


I nästan alla lite större butiker finns grenkontakter med strömbrytare, köp hem en eller ett par denna vecka och koppla in dem på stereon, teve/dvd samt datorn och dess kringutrustning. En del tekniska apparater kan dra nära häften så mycket el i standby-läge som när de är påslagna. Genom den här lilla investeringen, en grenkontakt kostar ungefär en femtiolapp, sparar du årligen både många kilovattimmar och hundralappar, kanske tusenlappar på.

52 steg till ett mer miljövänligt villaliv. Låt 2008 gå till familjehistorien som året då ni lade om kursen, mot ett mer miljövänligt villaliv! Det är inte svårt, följ med oss och ta ett litet, litet steg varje vecka. När året är slut kommer du att bli förvånad över hur lätt det gick! 

Tanken med "veckouppgifterna" är att du ska prova på ett mer miljövänligt levnadssätt, åtminstone i en vecka, det klarar du! Känner du efteråt att det är omöjligt att ändra dina eller familjens vanor, kanske nästa veckas uppgift går som en dans istället? Det får inte bli en plåga att leva miljövänligt, men många gånger gäller det främst att gå från tanke till handling. Ibland är det nästan löjligt enkla åtgärder som behövs för att ändra dåliga vanor till goda. Men vanans makt är stor, och det är den vi kan försöka att bryta genom att testa en vecka åtminstone.

Förhoppningsvis kommer du att flera gånger under året stöta på uppgifter som du redan har införlivat i din vardag. Då är det bara att gratulera och du har all rätt att känna dig nöjd med dig själv. Men fundera gärna på hur du kanske kan gå ytterligare ett steg.

Ju fler vi är som anammar en mer miljövänlig livsstil, desto större påverkan kan vi ha på vår och framför allt - våra barn och barnbarns - framtida miljö och klimat. Så tipsa gärna dina vänner och bekanta om vårt upplägg och peppa varandra att fullfölja. Diskutera också gärna de olika åtgärderna på sajten i vårt diskussionsforum.

Lycka till!

15 januari 2008
Annons
Mer om Spara energi

Måste man släcka lyset? - Läsarbrev

Spara energi Vi fick ett intressant läsarbrev till redaktionen. Det var från Nils som skrev att han höll en jämnare innetemperatur genom att inte släcka lamporna. Och det utan att elräkningen påverkas. Vi kollade vad Energimyndigheten anser i frågan.

Spartips för energismarta

Spara energi Att vara miljömedveten behöver inte kosta en förmögenhet. Långsiktigt spar vi i slutändan både pengar och energi och bidrar samtidigt till en förbättrad...

Inredning som gör dig energismart

Spara energi En strömbrytare som påminner dig att släcka lampan. En blomlampa som öppnar sina blad när du minskar elförbrukningen. Ett duschmunstycke som lyser rött...

Isolera vinden

Spara energi I webb-filmen Isolera vinden ser du steg-för-steg hur du kan isolera din vind och spara både värme och pengar.

Miljövänlig matvecka!

Spara energi Den här veckan pågår Naturskyddsföreningens kampanj "Mat för bättre klimat" för fullt runt om i landet.

Smart energiförbrukning (sponsorfilm)

Spara energi Se vår serie om hur du får smart energiförbrukning hemma!

Krönika: Energislukare

Spara energi I hotellets källare kämpar jag med mitt dåliga samvete och en apparat jag varken sett förut eller ens gillar. Anledningen är att jag, av rent okynne, ätit en chokladkaka.

Om det blir elavbrott

Spara energi Kung Bores kylslagna järngrepp håller i sig. Med den långvariga kylan överbelastas elnäten och risken för elavbrott ökar. Så här klarar du dig om strömm...

Rätt bidrag för egen energi

Spara energi Hösten och vintern och kylan kryper allt närmre. Nu stänger vi ytterdörren och börjar skruva upp värmen och plötsligt bli energi ett högaktuellt ämne....