Annons
Istället för att slötitta på teve blev det full aktivitet vid Bondespelet i stearinljusets sken.
Istället för att slötitta på teve blev det full aktivitet vid Bondespelet i stearinljusets sken.

Vågar du ta en el- och elektronikfri dag?

Spara energi

Att stänga av elvärmen, kylen och frysen är kanske lite väl drastiskt, men alla andra el- och hemelektronikprylar, klarar du dig utan dem i en dag?

Av: Susann Gson Engqvist, viivilla.se november -07, 28 november 2007

Inget messande, inget surfande, knäpptyst på mejlen och inga ljuva toner från vare sig IPod eller stereo. Favoritprogrammet på teve är bara att glömma, liksom ungarna sitt dataspel. Frukosten får avnjutas utan nybryggt kaffe, det blir ingen ungsbakad lax till middag och noll micrade popcorn framför teven, nej just det ja, den var ju avstängd… Till råga på allt blir det väldigt mörkt inne…

Inget te utan Trangia

Annons

En lördag i oktober bestämde vi oss för att prova att leva ett dygn utan el och de hemelektronikprylar vår familj, två vuxna och två grabbar, 9 och 12 år, omger sig med i vanliga fall. I vårt fall innebar det att mobilerna stängdes av, teve, tevespel och dator likaså. Inga lampor skulle få tändas och spisen var bannlyst. Däremot fick akvariefiskarna dispens, utan ljus och värme kanske de inte skulle må så bra.

Först upp på morgonen var Hugo, 9 år.

– Jag kom ihåg att inte sätta på teven! berättade han glatt, men blev snabbt lite sur och ledsen eftersom man ju inte heller fick sätta på stereon eller spela på elpianot. (Elpiano är jättebra annars, eftersom man kan öva tyst med hörlurar på, men just idag hade det varit trevligt med ett vanligt…)

Själv var jag mycket nöjd med att slippa de tecknade figurernas irriterande falsettröster, men muttrade över att jag inte kunde brygga mitt morgonte. Tanken att fuska slog mig - med vattenkokare tar det ju knappt en minut! - men okej, det fick väl bli fil och flingor istället. Det är ju den nyttigare och mer mättande frukost jag alltid säger att barnen ska äta…

När Hugo och jag ätit frukost färdigt kommer maken också upp från sängen. Raskt plockar han fram Trangia-köket från garaget och frågar så där i förbifarten om jag vill ha te. Att jag inte tänkte på det!


Det gick jättebra att värma vatten och brygga kaffe och te på Trangiaköket.

Mörkt mitt på dagen

Efter frukosten ångrar jag att vi inte körde en diskmaskin precis innan vi gick och lade oss i går kväll. Tallrikar och glas från fredagens kvällsfika står kvar på bänken och tillsammans med frukosten blir det en skapligt stor handdisk. Det är ju inte särskilt jobbigt att diska för hand, men när man inte har något diskställ och det dessutom är mörkt i köket trots att klockan är tio på förmiddagen, är det rätt trist. Den lilla ljuslykta jag tände ger knappt ledljus, men jag hoppas att det blir hyfsat rent ändå. Äldsta sonen Sixten kommer pricksäkert ned till frukost precis när disken nästan är avslutad så han kan slänga med sin filtallrik, men slippa hjälpa till.

Förmiddagen ägnas sedan åt att plocka och röja lite i de högar av post, kläder och skolprylar som bildats under veckan. Det påtagligaste med att inte ha någon el är att det är så mörkt inne. En mulen dag i slutet av oktober är det inte mycket till dagsljus som kommer in genom våra fönster. Själv blir jag både irriterad och deprimerad av för lite ljus – förstår inte hur kvinnorna stod ut förr i tiden när de fick famla runt i halvmörkret och sköta inomhussysslorna!

Ungarna går ut, de har beslutat sig för att äntligen bygga den hockeyskott-ramp de funderat på några veckor. I vanliga fall hade de nog hamnat framför datorn i alla fall en liten stund, för att kolla om någon kompis är inne på MSN eller hur det gått i de senaste allsvenska matcherna.

Långlunch vid grillen

Framåt tolvtiden börjar det kurra i magarna, men vad ska vi göra för mat? Särskilt ungarna som varit ute i kylan länge vill helst ha något varmt. Det naturligaste är ju att tända utomhusgrillen, som vi precis varit duktiga och ställt undan, för en gångs skull innan första snön. Men den står ganska lättillgängligt till i förrådet, liksom en kasse med grillkol. Värre är det med tändvätska, vi brukar ju använda eltändare… Nisse tar istället några grenar han hittade på tomten, från en björk vi fällde i somras, och påbörjar en rykande matlagning som efter en och en halv timme resulterar i korv med brända bröd. Men ungarna är nöjda, tycker att det är mysigt att grilla. Det är skönare att vara ute än inne där det är så mörkt och dystert, så vi intar lunchen stående på altanen.


Hugo roar sig med såpbubblor medan vi otåligt väntar på att elden ska bli grillbar glöd.


Sixten tyckte att lunchkorven utomhus var ett av det bästa med den elfria dagen.

Spel i stearinljusens sken

Har man hus och familj brukar man som vuxen knappast vara sysslolös någon längre stund hemma, vare sig man har el eller inte. Men när grabbarna tröttnat på skottrampen och kompisarna gått hem börjar de bli rastlösa. I vanliga fall hade de nog rivit av några låtar på Guitar Hero på sitt Playstation, men nu vill de att vi ska spela sällskapsspel istället. Fram kommer Bondespelet och sedan köper vi betor, havre och råg och svär över frost och tjuvjägare i skenet från massor av värmeljus som grabbarna placerat ut på spelplanen. Klockan är bara drygt fem på eftermiddagen, men det är becksvart både inne och ute. Behöver någon gå på toa får man ta med sig en liten ljuslykta.

- Det här är ju jättemysigt! tycker Hugo.

Men man blir trött av mörkret, när klockan börjar närma sig sju sitter vi alla och gäspar. Själv hade jag absolut kunnat gå och lägga mig, men inser att tröttheten – och en viss irritation i spelet - också beror på energibrist. Matlagning känns oöverstigligt så istället bestämmer vi oss för att gå ut och äta på en av ortens små restauranger. Kanske är det fusk, kanske inte, men det är i alla fall väldigt skönt att slippa matlagning och disk, och det är inte så ofta vi går ut och äter hela familjen tillsammans. Så där fick vi umgängesbonus – även om det förstås kostade en slant…

Helt okej göra om igen

Timmarna innan läggdags tillbringar vi med Bondespelet, men innan vi går till sängs summerar vi dagen. Hugo tyckte att det jobbigaste var att man inte kunde spela musik, men att det var mysigt med alla tända ljus. Sixten sa att lunchen var toppen, och middagen på restaurangen också förstås, men där tyckte han nog att vi fuskade lite. Han saknade inte datorn direkt, men det var jobbigt med mörkret. Maken tyckte att det var nyttigt, en väckarklocka för att man kanske ska vara bättre förberedd inför eventuella strömavbrott. Till skillnad från Hugo tyckte han det var skönt med tystnaden.

Själv insåg jag hur snabbt jag blivit van vid att hela tiden kolla upp saker via Internet; telefonnummer, öppettider och så vidare. Och skumrasket under dagen – nej tack! Men ett stort plus för att vi faktiskt umgicks mer tillsammans och inte satt framför skilda skärmar halva dagen.

Alla i familjen kan mycket väl tänka sig att ta en elfri dag igen, men själv tycker jag att vi väntar till den ljusare halvan av året.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
28 november 2007 Susann Gson Engqvist, viivilla.se november -07
Annons
Annons
Mer om Spara energi

Måste man släcka lyset? - Läsarbrev

Spara energi Vi fick ett intressant läsarbrev till redaktionen. Det var från Nils som skrev att han höll en jämnare innetemperatur genom att inte släcka lamporna. Och det utan att elräkningen påverkas. Vi kollade vad Energimyndigheten anser i frågan.

Spartips för energismarta

Spara energi Att vara miljömedveten behöver inte kosta en förmögenhet. Långsiktigt spar vi i slutändan både pengar och energi och bidrar samtidigt till en förbättrad...

Inredning som gör dig energismart

Spara energi En strömbrytare som påminner dig att släcka lampan. En blomlampa som öppnar sina blad när du minskar elförbrukningen. Ett duschmunstycke som lyser rött...

Isolera vinden

Spara energi I webb-filmen Isolera vinden ser du steg-för-steg hur du kan isolera din vind och spara både värme och pengar.

Miljövänlig matvecka!

Spara energi Den här veckan pågår Naturskyddsföreningens kampanj "Mat för bättre klimat" för fullt runt om i landet.

Smart energiförbrukning (sponsorfilm)

Spara energi Se vår serie om hur du får smart energiförbrukning hemma!

Krönika: Energislukare

Spara energi I hotellets källare kämpar jag med mitt dåliga samvete och en apparat jag varken sett förut eller ens gillar. Anledningen är att jag, av rent okynne, ätit en chokladkaka.

Om det blir elavbrott

Spara energi Kung Bores kylslagna järngrepp håller i sig. Med den långvariga kylan överbelastas elnäten och risken för elavbrott ökar. Så här klarar du dig om strömm...

Rätt bidrag för egen energi

Spara energi Hösten och vintern och kylan kryper allt närmre. Nu stänger vi ytterdörren och börjar skruva upp värmen och plötsligt bli energi ett högaktuellt ämne....

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]