Annons
Foto: Istock Photo

Tips för ett varmare liv

Spara energi

Du har gjort ditt huvudvärmeval men tycker fortfarande att det är kallt. Eller för dyrt. Eller drar för mycket energi. Så vad göra? Vi i Villa ger här tips för smartare värme hemma!

Av: Maria Backman, ViV nr 1/2011, 14 januari 2011

1. Byt fönster!

Genom att både täta och byta ut innerglaset mot ett energiglas får du ett nästan dubbelt så väl isolerat fönster. Med vanliga tvåglasfönster släpps en tredjedel av värmen ut genom fönstren. Byter du innerglaset mot ett energiglas kan fönstrets U-värde sjunka från 3 ner till 1,8. Att renovera fönstren är dessutom mer miljövänligt än att kasta de gamla. Ofta är det bra trä i äldre fönster, som är väl värt att spara. Och du behåller fönstrets karaktär.

Så när är det läge att byta till nya? Det lönar sig bäst om du ändå ska åtgärda husets fasad eller värmesystem. Eller om fönstren drabbats av röta, kärvar eller börjar gå sönder på andra sätt.

Annons

Besparingen beror också på var i landet du bor – i norr blir den större än i söder.

Bygger du nytt, välj helst ett fönster med 1,0 i U-värde. Bygger du om, välj fönster med högst 1,2 i U-värde

Fakta U-värde

U-värde är ett mått på hur väl fönstret isolerar från kyla och omfattar både glas, karm och båge. Ju lägre U-värde desto bättre. Läs mer i foldern "Fönsterrenovering med energiglas", se www.gbf.se (välj Inspiration, därefter Energi).


Rikta in kameran och klicka för att se temperaturvariationerna.

2. Hitta värmeflykten!

Lokalisera husets otätheter med en värmekamera - och hitta läckorna du inte visste fanns. Som partier med dålig isolering i taket. Eller dåliga fönsterlister på svåråtkomliga ställen.

Värmekameror kan köpas eller hyras. Eller anlita en besiktningsman med erfarenhet av termofotografering – det kan vara klurigt att tolka resultaten.

Samtidigt kommer nya kameror som lättare kan användas av husägarna själva. FLIR Systems i Sverige har utvecklat en smidig liten värmekamera som förutom värmeläckor även hittar dolda vattenskador och kan identifiera brandfaror i husets elsystem. Rikta bara in kameran och klicka för att se temperaturvariationerna. Cirkapris 18 500 kronor.

Och Black & Deckers värmedetektor visar med både siffror och färg var det är för kallt - men även där det är för varmt. Blått ljus för en kall läcka och rött ljus för varm luft – bara peka och skanna. Rekommenderat cirkapris 499 kronor.


Foto: Istock Photo

3. Värm snabbt!

Varm filt i soffan och en mugg rykande te ger snabb värme för stunden! Garanterat mysigaste värmetipset, gärna tillsammans med någon.

4. Värm nacken!

En varm katt av vete ger skön värme runt nacke och axlar.

I brist på livs levande varm katt i knät får vetekatten duga. Fördelen är att den ligger där du vill, även runt nacken. Värms i mikron. Innehåller ekologiskt svenskodlad vete och är klädd med linnetyg i olika färger.

299 kronor, AK Comfort Design.

5. Isolera mera!

Att isolera vindbjälklaget brukar löna sig bäst. Runt 15 procent av värmen försvinner just genom taket. Lösull - finns både i form av mineralull och cellulosafiber - passar särskilt bra till vindbjälklag. Isoleringen blir obruten utan glipor kring takstolar och ventilationsinstallationer.

Men det gäller att göra rätt - annars kan du få fuktproblem. Isolering förändrar klimatet på vinden och risken för fuktskador och mögel ökar. Ju mer isolering desto större blir risken.

Se till att vinden ventileras med ventiler och en luftspalt mellan isolering och yttertak. Varm och fuktig luft inifrån bostaden får inte komma upp på vinden.

Ska marken kring bostaden ändå dräneras kan det vara läge att göra en utvändig isolering. Att isolera en källarvägg från insidan är krångligare. Väggen måste vara torr för att undvika fuktproblem.

Ytterväggar isoleras enklast från utsidan. Passa på i samband med fasadrenovering. Att isolera inifrån bevarar visserligen husets karaktär, men brukar bli både krångligare och dyrare.

Typ av isolering – mineralull eller cellulosafiber? Väljer man icke hygroskopisk isolering, som mineralull, måste denna skyddas mot fukt med plastfolie för att undvika kondens.

Hos hygroskopiska material, som cellulosafiber, används istället en invändig och utvändig vindspärr i form av vindtät men diffusionsöppen duk (tilllåter fuktvandring i ångfas).

Boverket har inga synpunkter på om något material fungerar bättre eller sämre än ett annat. Uppfyller materialet Boverkets funktionskrav, under förutsättning att det är rätt installerat, uppfylls därmed också byggreglerna.

Rekommenderade isolertjocklekar:

Vindbjälklag: 500 mm
Ytterväggar: 300 mm
Snedtak: 400 mm
Golv mot mark: minst 150 mm
Vid golvvärme: minst 300 mm

KÄLLA ENERGIMYNDIGHETEN

6. Isolera dörrar och fönster!

Bra tätlister håller värmen, minskar kallraset, draget och kondensen. Billigt och effektivt! Att åtgärda gamla fönster och dörrar med nya tätlister är mycket billigare än att köpa nytt. Du kommer visserligen inte ner i lika lågt U-värde, men sparar ändå en slant i energiförbrukning.

Enligt Glasbranschföreningen får du ett förbättrat U-värde med 0,3 per fönster genom att täta fönstren i ett äldre hus.Genom att täta blir det dessutom mindre kondens mellan rutorna.

Kondens mellan rutorna på kopplade fönster är vanligast på övervåningen vintertid. Orsaken är övertryck inomhus och otätheter mellan karm och båge. Du åtgärdar genom att täta fönstret. Annars kan kondensen leda till att virket skadas.

I hus som ventileras med självdrag har otätheterna fungerat som luftintag. Se därför till att tillräckligt med tilluft kan komma in genom ventiler eller tilluftsdon, så att inte inomhusklimatet försämras.

7. Dra för!

Persienner, draperier och gardiner är enkla och effektiva sätt att isolera lite extra när kylan slår till. Snyggt och ombonat blir det också!

8. Gör egen el av sol!

Idag kostar egen solel mer än elen du köper. Men på sikt blir solelen lönsam. Egentligen är det lätt att omvandla egen el. Solceller (solpaneler) placeras på balkong, tak eller var de nu får mest sol. Till solpanelerna kopplas en växelriktare, som i sin tur kopplas in i elskåpet (med hjälp av elektriker). När solen så skiner tillför du din egen el! Samma princip gäller för egen vindsnurra.

Förutom att elmätaren tickar långsammare, kan ett eventuellt överskott gå tillbaka till nätbolaget. Och att se elmätaren går baklänges vore ju en underbar syn – om det fortfarande inte vore så krångligt.

Lönar det sig? Ja, antagligen på sikt. Priserna på vindkraft och solpaneler är på väg ned samtidigt som den ledningsbundna elen blir allt dyrare.

Men det gäller att göra rätt och tänka långsiktigt, säger Vi i Villas expert Lars Andrén som även företräder branschorganisationen Svensk Solenergi.

–En bra solpanel omvandlar på årsbasis cirka 150 kWh per kvadratmeter. En kvadratmeter komplett anläggning med solpanel, kablage och växelriktare kostar mellan 6 000-8 000 kronor. Det innebär att kostnaden för solelen hamnar strax under två kronor per kWh, efter utnyttjad investeringsstöd på 60 procent av investeringskostnaden och om kapitalkostnaden slås ut över 20 år med en realränta på fem procent.

För att få ett överskott av el som du kan sälja på marknaden måste du dessutom överdimensionera din anläggning. Allra bäst ekonomi får du om du passar på och investerar i solpaneler när du ändå ska lägga om tak. Då kan panelerna på så vis ersätta en del av det konventionella takmaterialet.

–På lång sikt ser solelen väldigt intressant ut! Du kan få 20-25 års funktionsgaranti på din solcellsanläggning. Och under den tiden är det högst troligt att elpriset blir betydligt högre än två kronor/kWh, säger Lars Andrén.

Läs även:

Värme till nytta och njutning

Komplettera din huvudsakliga värmekälla med en snygg braskamin eller en smart luftvärmepump.

"Vi kombinerar med sol"

Huset: Byggt 1975, 125 kvm.

Uppvärmning: Pelletskamin

Kompletterar med: Andel i vindkraftverk, solceller.

Beläget: Bjärehalvön

Antal invånare: 2

Leo och Sissi Nilssons tvåplanshus värms av pellets, kompletterat med andelar i ett vindkraftverk och en liten solcellanläggning. Perfekta komplement på den blåsiga och soliga Bjärehalvön.

–Först skaffade vi pelletskaminen, som fungerar jättebra. Men grejen är att man måste kombinera flera tekniker. Det gäller även samhället i stort, säger Leo Nilsson.

Om det är soligt och stilla produceras elen av solcellerna som är kopplade till husets mätartavla och kan driva värmeväxlare, kök och varmvattenberedare. Om det är molnigt men blåsigt kommer vindkraftselen väl till pass.

Än så länge måste de lita till det allmänna elnätet.

–Men den dagen kanske kommer då vi istället exporterar el till nätet.

Leo, som är musiker, tycker det är kul att göra elektronisk musik på el från solen. Båten, som körs på elmotor, laddas också med solel.

Anläggning på 525W kostade 47 000 kronor, varav hälften bekostades av bidrag.

–Solcellerna kanske inte lönar sig förrän efter 10 år, men då är elen å andra sidan gratis. En annan viktig aspekt med solcellspaneler på eget tak är att man inte behöver utnyttja något distributionsnät som tar av elenergin vid överföringen av strömmen.

Hur funkar det?

–För husbehov beror det på vad vi gör. Tar man ett bad räcker den inte riktigt.

Drömmen är också att garaget får solceller på taket. Då kan de ladda en elbil som tar sig fram på egen solkraft.


Värmeflyttare Myson levereras med justerbar termostat (10-30°C) som startar fläkten vid inställd temperatur. Flöde: 62 kbm/h. Ljudnivå 35 dB(A). 695 kronor, Clas Ohlson.

9. Sprid värmen smartare!

Värmeflyttare – ett billigare alternativ till fläktar. Med en värmeflyttare flyttas den varma överskottsluften från rummet med bras- eller pelletskaminen till andra rum.

10. Lufta elementen!

Ger dina vattenburna element dåligt med värme? Det kan bero på luftfickor i systemet. Dessa måste ut för att hela elementet ska kunna fyllas med varmvatten. Ta det till en vana att lufta elementen inför vintern! Elementnycklar finns på till exempel Biltema, 20 kronor för 2-pack.

11. "Vi har del i vindkraftverk"

Köper du andel i ett vindkraftverk blir elen billigare. Roger Abrahamsson, Ewa Moqvist och deras tre barn bor i ett nybyggt hus i Katrineholm.

–När vi byggde övervägde vi olika uppvärmningsformer. Vi valde en värmepump med återvinning till den vattenburna golvvärmen och till detta andelar i ett vindkraftverk, berättar Roger Abrahamsson.

Varför vindkraft?

–Både av ekonomiska skäl och miljöskäl – vi har investeringen kvar om vi vill sälja våra andelar, och det är bra för miljön med förnyelsebar energi.

Familjen köpte vindkraftandelar motsvarande sin årsförbrukning på cirka 20 000 kWh.

–Om det är en mild vinter klarar vi oss på det, annars får vi komplettera med ”vanlig” el.

Hur funkar det?

–Man anmäler sitt intresse till någon som säljer vindandelar. I vårt fall föll valet på O2 energi. Det är bara att uppmana fler att haka på!

Familjen tjänar cirka 6 000 kronor om året med sin förbrukning, som elpriset ser ut nu.

–Andelselen är billigare än annan el, men vi har ju å andra sidan även köpt en insats. En vindkraftandel kostade för oss 5 000 kronor och motsvarar 1 000 kWh. Vi räknade med att inom elva år ha sparat in insatsen, och den beräkningen verkar stämma.

Huset:

Byggt 2007, 167 kvm i ett plan samt ett uppvärmt garage. Sammanlagd uppvärmd yta 230 kvm.
Uppvärmning: Värmepump
Kompletterar med: Andelar i vindkraftverk
Beläget: Katrineholm
Antal invånare: 5


Varma golv ger en mer ombonad känsla i öppen planlösning. Här Linnea Oak Coffee från Kährs.

12. Varma golv!

Golvvärme är ett skönt komplement. Det optimala är om golvvärmen är en sekundär värmekälla, det vill säga ett komplement till vägghängda radiatorer. Då är du bra rustad och får en behaglig värme. Så har du tänkt installera golvvärme i huset: behåll elementen och sänk hellre golvtemperaturen istället, råder Jan-Eric Allberg, VD Golvbranschen, GBR.

–Vi har fått en utveckling där man bygger hus med stora fönsterpartier, tar bort radiatorerna och lägger in golvvärme som primär värmekälla. Detta innebär ingen besparing av energiförbrukningen. Istället kan effekten bli kallras från fönstren.

Se upp med golvvärme i form av elvärmekabel i renoverade badrum med klinkergolv. Det är en stor energislukare, påpekar Jan-Eric Allberg.

- Ofta väljer man här en elvärmekabel som är tunn och inte skapar så mycket bygghöjd. Dessutom är elvärmekablar billiga att installera. Men driftskostnaderna över tid blir höga.

Dra hellre in vattenburen värme i badrummet om du har vattenburet värmesystem i huset. Det ger på sikt betydligt lägre driftskostnader.

- Ännu billigare är att behålla radiatorn i badrummet. Eller skaffa en handdukstork som också fungerar som en radiator och lägga in en ny, snygg plastmatta istället för klinker.

Isolera ordentligt under slingorna, råder Energimyndigheten. Tumregeln är att det ska vara minst 30 centimeter isolering under slingorna i plattan eller källaren. Samma sak gäller om du lägger golvvärme direkt på bottenplatta.

Läs mer:

Titta på www.golvbranschen.se för goda råd, bland annat om hur du får golvvärme och trä att fungera ihop.

14. Installera element!

Radiatorer är bra komplement till värmepumpar. Dagens nybyggda, välisolerade hus är ofta försedda med till/frånluftsvärmepumpar. Men de räcker inte riktigt till när det är kallt ute. Då behövs någon form av tillskottsvärme – exempelvis elradiatorer, säger Bo Pettersson, marknadschef på Glendimplex.

–Detsamma gäller hus med luftluftvärmepump. De orkar bara ner till 10-12 minusgrader på vintern, sen måste man ha tillskottsvärme.

Med en grundvärme på 16-17 grader behövs inte så kraftiga radiatorer. Men för att få en energieffektiv anläggning är det viktigt att kunna styra radiatorerna – rätt mängd energi vid rätt tillfälle, påpekar han.

–Eftersom dagens värmeanläggningar i de flesta fall består av flera olika värmekällor är det viktigt att radiatorerna snabbt kan anpassa sig till värmebehovet. Det är viktigt att radiatorerna endast avger värme när det finns ett värmebehov. Välj en öppen radiator, den reagerar snabbare på temperaturskillnader.

I hus där det redan finns element gäller det att dessa är hyftsat nya.

–En värmepump i kombination med gamla radiatorer är ingen bra kombination. Om du behåller dina gamla utslitna element där termostaterna inte reagerar på ett bra och ekonomiskt sätt får man ingen energieffektiv lösning, säger Bo Pettersson och råder att istället skaffa en modern elradiator med elektronisk termostat.

Läs även:

Dammsugarknepet som får hela huset att dofta magiskt!

Skippa dyra doftoljor. Med vaniljsocker kan du enkelt och billigt få det att lukta gott i hela huset.

–Då får du ett behagligt klimat och samtidigt en ekonomisk uppvärmning.

Vattenburna äldre radiatorer går det däremot bra att behålla. Så länge de inte är igensatta av avlagringar eller har rostangrepp, då finns det risk för läckage. Men byt till en modern radiatorventil/termostat som har automatisk temperaturreglering, råder Bo Pettersson.

15. Klä på dig!

Raggsockor – ett billigare alternativ till golvvärme. När Vi i Villas miljöexpert Johan Tells bok ”100 sätt att rädda världen” kom ut i England gjorde en engelsk recensent sig lustig över tipset om att sänka inomhustemperaturen från 22 till 20 grader för att spara energiförbrukningen med fem procent.

–Ingen i England har ens 20 grader inomhus. Vanligare är 16 grader. Hur varmt vi har är alltså mycket en vanesak. Så sänk temperaturen, ta på en kofta och ett par raggsockor. Det mår miljön och din plånbok bra av, säger Johan Tell.


249 kronor, AROMA creative AB.

16. Värm sängen

Med en värmeflaska slipper du våndan av att krypa ner i en iskall säng. Fyll med hett vatten, lägg i sängen vid fötterna eller på magen och låt flaskan värma dig. Rymmer två liter och har avtagbart stickat överdrag.


Solvärme funkar fint somkomplement till nästan alla värmekällor.

17. Värm upp med sol!

Ju högre elpris, desto lönsammare blir solvärme. Enligt Energimyndigheten kan en solvärmeanläggning minska behovet av köpt energi med 2 000 – 6 000 kWh per år i en normalvilla beroende på system och storlek.

Under sommaren klarar solvärme hela tappvarmvattenbehovet. Utslaget under året kan varmvattennotan halveras. Solfångare är ett bra komplement, men klarar sig inte på egen hand – soltillskottet är ju litet under vintern.

Solvärme funkar annars fint som komplement till nästan alla värmekällor: el, ved, flis, pellets och olja. I villan med direktverkande el kan solfångare minska energikostnaden rejält. Passa på om du ändå ska byta varmvattenberedare!

Från- och tilluftsventilation med återvinning och värmeväxlare (FTX-system) fungerar också bra ihop med sol.

Kombination sol och bioeldning (ved eller pellets) och en ackumulatortank är mest optimal. Då slipper du dessutom elda i pannan sommartid för att få varmvatten.

Solvärmen är i princip gratis, när väl anläggningen är på plats. Räkna med cirka 5 000- 8 000 kronor per kvadratmeter inklusive ackumulatortank. Återbetalningstiden ligger på 5-10 år. Och tekniken håller mer än 20 år, enligt Svenska Solenergiföreningen.

14 januari 2011 Maria Backman, ViV nr 1/2011
Annons
Annons
Mer om Spara energi

Måste man släcka lyset? - Läsarbrev

Spara energi Vi fick ett intressant läsarbrev till redaktionen. Det var från Nils som skrev att han höll en jämnare innetemperatur genom att inte släcka lamporna. Och det utan att elräkningen påverkas. Vi kollade vad Energimyndigheten anser i frågan.

Spartips för energismarta

Spara energi Att vara miljömedveten behöver inte kosta en förmögenhet. Långsiktigt spar vi i slutändan både pengar och energi och bidrar samtidigt till en förbättrad...

Inredning som gör dig energismart

Spara energi En strömbrytare som påminner dig att släcka lampan. En blomlampa som öppnar sina blad när du minskar elförbrukningen. Ett duschmunstycke som lyser rött...

Isolera vinden

Spara energi I webb-filmen Isolera vinden ser du steg-för-steg hur du kan isolera din vind och spara både värme och pengar.

Miljövänlig matvecka!

Spara energi Den här veckan pågår Naturskyddsföreningens kampanj "Mat för bättre klimat" för fullt runt om i landet.

Smart energiförbrukning (sponsorfilm)

Spara energi Se vår serie om hur du får smart energiförbrukning hemma!

Krönika: Energislukare

Spara energi I hotellets källare kämpar jag med mitt dåliga samvete och en apparat jag varken sett förut eller ens gillar. Anledningen är att jag, av rent okynne, ätit en chokladkaka.

Om det blir elavbrott

Spara energi Kung Bores kylslagna järngrepp håller i sig. Med den långvariga kylan överbelastas elnäten och risken för elavbrott ökar. Så här klarar du dig om strömm...

Rätt bidrag för egen energi

Spara energi Hösten och vintern och kylan kryper allt närmre. Nu stänger vi ytterdörren och börjar skruva upp värmen och plötsligt bli energi ett högaktuellt ämne....

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]