Tips för ett varmare liv

Du har gjort ditt huvudvärmeval men tycker fortfarande att det är kallt. Eller för dyrt. Eller drar för mycket energi. Så vad göra? Vi i Villa ger här tips för smartare värme hemma!


1. Byt fönster!

Genom att både täta och byta ut innerglaset mot ett energiglas får du ett nästan dubbelt så väl isolerat fönster. Med vanliga tvåglasfönster släpps en tredjedel av värmen ut genom fönstren. Byter du innerglaset mot ett energiglas kan fönstrets U-värde sjunka från 3 ner till 1,8. Att renovera fönstren är dessutom mer miljövänligt än att kasta de gamla. Ofta är det bra trä i äldre fönster, som är väl värt att spara. Och du behåller fönstrets karaktär.

Så när är det läge att byta till nya? Det lönar sig bäst om du ändå ska åtgärda husets fasad eller värmesystem. Eller om fönstren drabbats av röta, kärvar eller börjar gå sönder på andra sätt.

Besparingen beror också på var i landet du bor – i norr blir den större än i söder.

Bygger du nytt, välj helst ett fönster med 1,0 i U-värde. Bygger du om, välj fönster med högst 1,2 i U-värde

Fakta U-värde

U-värde är ett mått på hur väl fönstret isolerar från kyla och omfattar både glas, karm och båge. Ju lägre U-värde desto bättre. Läs mer i foldern ”Fönsterrenovering med energiglas”, se www.gbf.se (välj Inspiration, därefter Energi).

Rikta in kameran och klicka för att se temperaturvariationerna.

2. Hitta värmeflykten!

Lokalisera husets otätheter med en värmekamera – och hitta läckorna du inte visste fanns. Som partier med dålig isolering i taket. Eller dåliga fönsterlister på svåråtkomliga ställen.

Värmekameror kan köpas eller hyras. Eller anlita en besiktningsman med erfarenhet av termofotografering – det kan vara klurigt att tolka resultaten.

Samtidigt kommer nya kameror som lättare kan användas av husägarna själva. FLIR Systems i Sverige har utvecklat en smidig liten värmekamera som förutom värmeläckor även hittar dolda vattenskador och kan identifiera brandfaror i husets elsystem. Rikta bara in kameran och klicka för att se temperaturvariationerna. Cirkapris 18 500 kronor.

Och Black & Deckers värmedetektor visar med både siffror och färg var det är för kallt – men även där det är för varmt. Blått ljus för en kall läcka och rött ljus för varm luft – bara peka och skanna. Rekommenderat cirkapris 499 kronor.

Foto: Istock Photo

3. Värm snabbt!

Varm filt i soffan och en mugg rykande te ger snabb värme för stunden! Garanterat mysigaste värmetipset, gärna tillsammans med någon.

4. Värm nacken!

En varm katt av vete ger skön värme runt nacke och axlar.

I brist på livs levande varm katt i knät får vetekatten duga. Fördelen är att den ligger där du vill, även runt nacken. Värms i mikron. Innehåller ekologiskt svenskodlad vete och är klädd med linnetyg i olika färger.

299 kronor, AK Comfort Design.

5. Isolera mera!

Att isolera vindbjälklaget brukar löna sig bäst. Runt 15 procent av värmen försvinner just genom taket. Lösull – finns både i form av mineralull och cellulosafiber – passar särskilt bra till vindbjälklag. Isoleringen blir obruten utan glipor kring takstolar och ventilationsinstallationer.

Men det gäller att göra rätt – annars kan du få fuktproblem. Isolering förändrar klimatet på vinden och risken för fuktskador och mögel ökar. Ju mer isolering desto större blir risken.

Se till att vinden ventileras med ventiler och en luftspalt mellan isolering och yttertak. Varm och fuktig luft inifrån bostaden får inte komma upp på vinden.

Ska marken kring bostaden ändå dräneras kan det vara läge att göra en utvändig isolering. Att isolera en källarvägg från insidan är krångligare. Väggen måste vara torr för att undvika fuktproblem.

Ytterväggar isoleras enklast från utsidan. Passa på i samband med fasadrenovering. Att isolera inifrån bevarar visserligen husets karaktär, men brukar bli både krångligare och dyrare.

Typ av isolering – mineralull eller cellulosafiber? Väljer man icke hygroskopisk isolering, som mineralull, måste denna skyddas mot fukt med plastfolie för att undvika kondens.

Hos hygroskopiska material, som cellulosafiber, används istället en invändig och utvändig vindspärr i form av vindtät men diffusionsöppen duk (tilllåter fuktvandring i ångfas).

Boverket har inga synpunkter på om något material fungerar bättre eller sämre än ett annat. Uppfyller materialet Boverkets funktionskrav, under förutsättning att det är rätt installerat, uppfylls därmed också byggreglerna.

Rekommenderade isolertjocklekar:

Vindbjälklag: 500 mm
Ytterväggar: 300 mm
Snedtak: 400 mm
Golv mot mark: minst 150 mm
Vid golvvärme: minst 300 mm

KÄLLA ENERGIMYNDIGHETEN

6. Isolera dörrar och fönster!

Bra tätlister håller värmen, minskar kallraset, draget och kondensen. Billigt och effektivt! Att åtgärda gamla fönster och dörrar med nya tätlister är mycket billigare än att köpa nytt. Du kommer visserligen inte ner i lika lågt U-värde, men sparar ändå en slant i energiförbrukning.

Enligt Glasbranschföreningen får du ett förbättrat U-värde med 0,3 per fönster genom att täta fönstren i ett äldre hus.Genom att täta blir det dessutom mindre kondens mellan rutorna.

Kondens mellan rutorna på kopplade fönster är vanligast på övervåningen vintertid. Orsaken är övertryck inomhus och otätheter mellan karm och båge. Du åtgärdar genom att täta fönstret. Annars kan kondensen leda till att virket skadas.

I hus som ventileras med självdrag har otätheterna fungerat som luftintag. Se därför till att tillräckligt med tilluft kan komma in genom ventiler eller tilluftsdon, så att inte inomhusklimatet försämras.

7. Dra för!

Persienner, draperier och gardiner är enkla och effektiva sätt att isolera lite extra när kylan slår till. Snyggt och ombonat blir det också!

8. Gör egen el av sol!

Idag kostar egen solel mer än elen du köper. Men på sikt blir solelen lönsam. Egentligen är det lätt att omvandla egen el. Solceller (solpaneler) placeras på balkong, tak eller var de nu får mest sol. Till solpanelerna kopplas en växelriktare, som i sin tur kopplas in i elskåpet (med hjälp av elektriker). När solen så skiner tillför du din egen el! Samma princip gäller för egen vindsnurra.

Förutom att elmätaren tickar långsammare, kan ett eventuellt överskott gå tillbaka till nätbolaget. Och att se elmätaren går baklänges vore ju en underbar syn – om det fortfarande inte vore så krångligt.

Lönar det sig? Ja, antagligen på sikt. Priserna på vindkraft och solpaneler är på väg ned samtidigt som den ledningsbundna elen blir allt dyrare.

Men det gäller att göra rätt och tänka långsiktigt, säger Vi i Villas expert Lars Andrén som även företräder branschorganisationen Svensk Solenergi.

–En bra solpanel omvandlar på årsbasis cirka 150 kWh per kvadratmeter. En kvadratmeter komplett anläggning med solpanel, kablage och växelriktare kostar mellan 6 000-8 000 kronor. Det innebär att kostnaden för solelen hamnar strax under två kronor per kWh, efter utnyttjad investeringsstöd på 60 procent av investeringskostnaden och om kapitalkostnaden slås ut över 20 år med en realränta på fem procent.

För att få ett överskott av el som du kan sälja på marknaden måste du dessutom överdimensionera din anläggning. Allra bäst ekonomi får du om du passar på och investerar i solpaneler när du ändå ska lägga om tak. Då kan panelerna på så vis ersätta en del av det konventionella takmaterialet.

–På lång sikt ser solelen väldigt intressant ut! Du kan få 20-25 års funktionsgaranti på din solcellsanläggning. Och under den tiden är det högst troligt att elpriset blir betydligt högre än två kronor/kWh, säger Lars Andrén.

”Vi kombinerar med sol”

Huset: Byggt 1975, 125 kvm.

Uppvärmning: Pelletskamin

Kompletterar med: Andel i vindkraftverk, solceller.

Beläget: Bjärehalvön

Antal invånare: 2

Leo och Sissi Nilssons tvåplanshus värms av pellets, kompletterat med andelar i ett vindkraftverk och en liten solcellanläggning. Perfekta komplement på den blåsiga och soliga Bjärehalvön.

–Först skaffade vi pelletskaminen, som fungerar jättebra. Men grejen är att man måste kombinera flera tekniker. Det gäller även samhället i stort, säger Leo Nilsson.

Om det är soligt och stilla produceras elen av solcellerna som är kopplade till husets mätartavla och kan driva värmeväxlare, kök och varmvattenberedare. Om det är molnigt men blåsigt kommer vindkraftselen väl till pass.

Än så länge måste de lita till det allmänna elnätet.

–Men den dagen kanske kommer då vi istället exporterar el till nätet.

Leo, som är musiker, tycker det är kul att göra elektronisk musik på el från solen. Båten, som körs på elmotor, laddas också med solel.

Anläggning på 525W kostade 47 000 kronor, varav hälften bekostades av bidrag.

–Solcellerna kanske inte lönar sig förrän efter 10 år, men då är elen å andra sidan gratis. En annan viktig aspekt med solcellspaneler på eget tak är att man inte behöver utnyttja något distributionsnät som tar av elenergin vid överföringen av strömmen.

Hur funkar det?

–För husbehov beror det på vad vi gör. Tar man ett bad räcker den inte riktigt.

Drömmen är också att garaget får solceller på taket. Då kan de ladda en elbil som tar sig fram på egen solkraft.

Värmeflyttare Myson levereras med justerbar termostat (10-30°C) som startar fläkten vid inställd temperatur. Flöde: 62 kbm/h. Ljudnivå 35 dB(A). 695 kronor, Clas Ohlson.

9. Sprid värmen smartare!

Värmeflyttare – ett billigare alternativ till fläktar. Med en värmeflyttare flyttas den varma överskottsluften från rummet med bras- eller pelletskaminen till andra rum.

10. Lufta elementen!

Ger dina vattenburna element dåligt med värme? Det kan bero på luftfickor i systemet. Dessa måste ut för att hela elementet ska kunna fyllas med varmvatten. Ta det till en vana att lufta elementen inför vintern! Elementnycklar finns på till exempel Biltema, 20 kronor för 2-pack.

11. ”Vi har del i vindkraftverk”

Köper du andel i ett vindkraftverk blir elen billigare. Roger Abrahamsson, Ewa Moqvist och deras tre barn bor i ett nybyggt hus i Katrineholm.

–När vi byggde övervägde vi olika uppvärmningsformer. Vi valde en värmepump med återvinning till den vattenburna golvvärmen och till detta andelar i ett vindkraftverk, berättar Roger Abrahamsson.

Varför vindkraft?

–Både av ekonomiska skäl och miljöskäl – vi har investeringen kvar om vi vill sälja våra andelar, och det är bra för miljön med förnyelsebar energi.

Familjen köpte vindkraftandelar motsvarande sin årsförbrukning på cirka 20 000 kWh.

–Om det är en mild vinter klarar vi oss på det, annars får vi komplettera med ”vanlig” el.

Hur funkar det?

–Man anmäler sitt intresse till någon som säljer vindandelar. I vårt fall föll valet på O2 energi. Det är bara att uppmana fler att haka på!

Familjen tjänar cirka 6 000 kronor om året med sin förbrukning, som elpriset ser ut nu.

–Andelselen är billigare än annan el, men vi har ju å andra sidan även köpt en insats. En vindkraftandel kostade för oss 5 000 kronor och motsvarar 1 000 kWh. Vi räknade med att inom elva år ha sparat in insatsen, och den beräkningen verkar stämma.

Huset:

Byggt 2007, 167 kvm i ett plan samt ett uppvärmt garage. Sammanlagd uppvärmd yta 230 kvm.
Uppvärmning: Värmepump
Kompletterar med: Andelar i vindkraftverk
Beläget: Katrineholm
Antal invånare: 5

Varma golv ger en mer ombonad känsla i öppen planlösning. Här Linnea Oak Coffee från Kährs.

12. Varma golv!

Golvvärme är ett skönt komplement. Det optimala är om golvvärmen är en sekundär värmekälla, det vill säga ett komplement till vägghängda radiatorer. Då är du bra rustad och får en behaglig värme. Så har du tänkt installera golvvärme i huset: behåll elementen och sänk hellre golvtemperaturen istället, råder Jan-Eric Allberg, VD Golvbranschen, GBR.

–Vi har fått en utveckling där man bygger hus med stora fönsterpartier, tar bort radiatorerna och lägger in golvvärme som primär värmekälla. Detta innebär ingen besparing av energiförbrukningen. Istället kan effekten bli kallras från fönstren.

Se upp med golvvärme i form av elvärmekabel i renoverade badrum med klinkergolv. Det är en stor energislukare, påpekar Jan-Eric Allberg.

– Ofta väljer man här en elvärmekabel som är tunn och inte skapar så mycket bygghöjd. Dessutom är elvärmekablar billiga att installera. Men driftskostnaderna över tid blir höga.

Dra hellre in vattenburen värme i badrummet om du har vattenburet värmesystem i huset. Det ger på sikt betydligt lägre driftskostnader.

– Ännu billigare är att behålla radiatorn i badrummet. Eller skaffa en handdukstork som också fungerar som en radiator och lägga in en ny, snygg plastmatta istället för klinker.

Isolera ordentligt under slingorna, råder Energimyndigheten. Tumregeln är att det ska vara minst 30 centimeter isolering under slingorna i plattan eller källaren. Samma sak gäller om du lägger golvvärme direkt på bottenplatta.

Läs mer:

Titta på www.golvbranschen.se för goda råd, bland annat om hur du får golvvärme och trä att fungera ihop.

14. Installera element!

Radiatorer är bra komplement till värmepumpar. Dagens nybyggda, välisolerade hus är ofta försedda med till/frånluftsvärmepumpar. Men de räcker inte riktigt till när det är kallt ute. Då behövs någon form av tillskottsvärme – exempelvis elradiatorer, säger Bo Pettersson, marknadschef på Glendimplex.

–Detsamma gäller hus med luftluftvärmepump. De orkar bara ner till 10-12 minusgrader på vintern, sen måste man ha tillskottsvärme.

Med en grundvärme på 16-17 grader behövs inte så kraftiga radiatorer. Men för att få en energieffektiv anläggning är det viktigt att kunna styra radiatorerna – rätt mängd energi vid rätt tillfälle, påpekar han.

–Eftersom dagens värmeanläggningar i de flesta fall består av flera olika värmekällor är det viktigt att radiatorerna snabbt kan anpassa sig till värmebehovet. Det är viktigt att radiatorerna endast avger värme när det finns ett värmebehov. Välj en öppen radiator, den reagerar snabbare på temperaturskillnader.

I hus där det redan finns element gäller det att dessa är hyftsat nya.

–En värmepump i kombination med gamla radiatorer är ingen bra kombination. Om du behåller dina gamla utslitna element där termostaterna inte reagerar på ett bra och ekonomiskt sätt får man ingen energieffektiv lösning, säger Bo Pettersson och råder att istället skaffa en modern elradiator med elektronisk termostat.

–Då får du ett behagligt klimat och samtidigt en ekonomisk uppvärmning.

Vattenburna äldre radiatorer går det däremot bra att behålla. Så länge de inte är igensatta av avlagringar eller har rostangrepp, då finns det risk för läckage. Men byt till en modern radiatorventil/termostat som har automatisk temperaturreglering, råder Bo Pettersson.

15. Klä på dig!

Raggsockor – ett billigare alternativ till golvvärme. När Vi i Villas miljöexpert Johan Tells bok ”100 sätt att rädda världen” kom ut i England gjorde en engelsk recensent sig lustig över tipset om att sänka inomhustemperaturen från 22 till 20 grader för att spara energiförbrukningen med fem procent.

–Ingen i England har ens 20 grader inomhus. Vanligare är 16 grader. Hur varmt vi har är alltså mycket en vanesak. Så sänk temperaturen, ta på en kofta och ett par raggsockor. Det mår miljön och din plånbok bra av, säger Johan Tell.

249 kronor, AROMA creative AB.

16. Värm sängen

Med en värmeflaska slipper du våndan av att krypa ner i en iskall säng. Fyll med hett vatten, lägg i sängen vid fötterna eller på magen och låt flaskan värma dig. Rymmer två liter och har avtagbart stickat överdrag.

Solvärme funkar fint somkomplement till nästan alla värmekällor.

17. Värm upp med sol!

Ju högre elpris, desto lönsammare blir solvärme. Enligt Energimyndigheten kan en solvärmeanläggning minska behovet av köpt energi med 2 000 – 6 000 kWh per år i en normalvilla beroende på system och storlek.

Under sommaren klarar solvärme hela tappvarmvattenbehovet. Utslaget under året kan varmvattennotan halveras. Solfångare är ett bra komplement, men klarar sig inte på egen hand – soltillskottet är ju litet under vintern.

Solvärme funkar annars fint som komplement till nästan alla värmekällor: el, ved, flis, pellets och olja. I villan med direktverkande el kan solfångare minska energikostnaden rejält. Passa på om du ändå ska byta varmvattenberedare!

Från- och tilluftsventilation med återvinning och värmeväxlare (FTX-system) fungerar också bra ihop med sol.

Kombination sol och bioeldning (ved eller pellets) och en ackumulatortank är mest optimal. Då slipper du dessutom elda i pannan sommartid för att få varmvatten.

Solvärmen är i princip gratis, när väl anläggningen är på plats. Räkna med cirka 5 000- 8 000 kronor per kvadratmeter inklusive ackumulatortank. Återbetalningstiden ligger på 5-10 år. Och tekniken håller mer än 20 år, enligt Svenska Solenergiföreningen.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar