Annons

Spara vatten med bättre vanor och moderna armaturer

Spara energi

Motivationen att spara på naturresurser som vatten och energi är större i ett eget hem, där vattenförbrukningen inte är inbakad i hyran.

Av: Gunnar W Bergman, 03 juli 2002

Motivationen

att spara på naturresurser som vatten och energi är större i ett eget hem, där vattenförbrukningen inte som i en lägenhet är inbakad i hyran. I allra bästa fall kan man spara 20-30 procent tappkallvatten. Vattenförbrukningen minskar med några procent årligen i storstadsområdena, trots att befolkningen ökar, vilket är en indikation på att det faktiskt sparas vatten. Detta framgår också av Stockholm Vattens senaste årsrapport. Någon riktigt bra uppföljning av vattenförbrukningen finns inte för villor, därför frågade vi några kända energisparexperter till råds om vilka åtgärder som kan vara vettiga att vidta

Ett problem när det gäller att komma åt siffror för energisparande är att förutsättningarna hela tiden ändras. Ytterligare ett problem är att vattenverken inte lämnar ut siffror över enskilda fastighetsägares vattenförbrukning, vilka anses vara konfidentiella och inte officiella.

Ett annat problem är att 90 procent av vattenverkens kostnader är fasta och resten rörliga, vilket betyder att om någon sparar vatten, så får vattenverken en mindre mängd att slå ut sin debitering på.

Från det hållet säger man ofta inofficiellt: Varför ska det sparas vatten? Vi har ju så gott om det!

Officiellt håller man dock god min, tillsammans med nästan samtliga politiker. De senare säger till väljarna att man vill ha ett miljövänligt, energi- och resurssnålt samhälle. Vem vågar ha en avvikande mening idag på 2000-talet? 

Avgifter för gråvatten

Man kommer kanske framöver att få kompensera sig med avgifter på gråvatten eller genom att höja avloppstaxorna. Intresset för energisparande hos den stora allmänheten är inte vad det borde vara, när det inte råder någon energikris. I vanliga hyreslägenheter finns det egentligen inte något incitament alls, när det gäller att spara vatten och energi.

Man utgår här från en normalförbrukning på ca 70 m3 per år, vilket omräknat blir ca 200 liter per person och dygn, om man antar att varje person genomsnittligt är bortrest en fjortondagarsperiod per år.

Men för en familj som debiteras för vattnet separat lönar det sig definitivt att minska förbrukningen, inte bara för miljöns skull utan även av rent egoistiska skäl. "En sparad slant är ju lika god som en förtjänad", som min far ofta skämtsamt brukade säga. Utslaget på hela svenska folket kan miljardbelopp sparas.

Annons

Urinseparerande toaletter

Mätningar av den faktiska vattenbesparing som görs med urinseparerande toaletter har genomförts av två forskare, Anna Burström och Håkan Jönsson vid Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU). Detta både i ett småhus- och i ett hyreshusområde i Stockholms södra förorter. Den teoretiskt beräknade besparingen är 20 liter per person och dygn.

Den verkliga besparingen blir enligt dessa båda forskares rapport 14 liter per person och dygn i småhusen och sju liter i hyreshusområdet. Den reella vattenbesparingen är således beroende av intresse och motivation. Här sparar man alltså mellan 7 och 3,5 procent, inte över 10 procent, som det skulle bli rent teoretiskt. Sådana teorier bör således följas upp med en ordentlig kontroll!

Det går följaktligen inte att spara så mycket på att sätta in urinseparerande toaletter. Det gör man nog mest av ideologiska kretsloppsskäl. Det är inte ens säkert att någon vill använda urinen som gödningsämne. Kvävekoncentrationen har visat sig vara alltför låg.


Dubbelspolande toalett som skurits igenom för att man tydligare ska kunna se mekanismen bakom hel- och halvspolning.


Dusch med vridbar inställning för koncentrerat eller diffuserat läge.

Dubbelspolande toaletter

Men för den som är intresserad av att spara vatten via sitt WC kan det vara idé att sätta in en "dubbelspolande" toalett. Det finns flera fabrikat att välja mellan, som IDO, IFÖ, Svedbergs eller Gustavsberg. De har två lägen, där det "rikspolande" kan ställas på 6 - 4 liter per spolning och det "snålspolande" på 3 - 2 liter.

Genomsnittligt går en person på toaletten 6 gånger per dygn. En gång om dagen behöver man det större spolningsläget och det snålspolande läget resterande fem gånger. Totalt får vi då en förbrukning av 21 - 14 liter. 5 - 10 % vatten kan sparas vid ett byte till WC med hel- och halvspolning.

Duschbyte sparar mera

Ännu mer kan man förmodligen på ett betydligt billigare sätt spara genom att byta till en snålspolande dusch. Man brukar rekommendera duschning i stället för karbad. Utgångspunkten för detta är att en dusch har ett s k normflöde på 0,2 liter per sekund.

Detta ska jämföras med karbadets normalflöde om 0,4 l/sek. Hur mycket vatten man sparar beror förstås på hur länge man duschar. En dusch i tre minuter motsvarar i snitt 36 liter, vilket är lika med vattenförbrukningen i en normaltoalett med 6 spolningar per dygn om 6 liter vardera.

Man duschar i genomsnitt 5 - 6 minuter, vilket ger 72 liters vattenförbrukning och motsvarar de 30 procent av vattenförbrukningen för personlig hygien som professor Christer Harrysson har med i sina skrifter om energiförbrukningen i småhus.

30 liter plus några minuters handtvätt skulle kanske räcka för den personliga hygienen. Normflödet för ett handfat är 0,1 liter per sekund, vilket ger 6 l/min. 1,5 minuters handtvätt om dagen betyder då 10 liters vattenförbrukning.

Om man stannar i duschen för länge kan man ju lika gärna bada karbad. Om man inte fyller badkaret med inte mer än 50 - 75 liter går det utmärkt att även tvätta av sig där. Det motsvarar i alla fall inte mer vatten än vid 5-7 minuters normal duschning eller tio minuter med en "snåldusch".

Och om man bättre kunde dosera mängden duschcreme eller schampo skulle man inte behöva duscha så länge. Här finns det plats för vardagliga innovationer, så tänk gärna själv vidare i dessa banor.

Det borde vara möjligt i en villa att komma ner till totalt 150 liters vattenförbrukning per person och dygn.

Hur mycket pengar?

Hur mycket pengar man kan spara genom minskad vattenförbrukning? Christer Harrysson anser att man i ett normalt villahushåll med två vuxna och två barn mycket väl kan spara ca 45 m3/år. I Falkenberg där han bor debiterar man 15 kronor per m3.

Detta ger i så fall en besparing på 675:-. Till detta kommer att man förbrukar pengar för uppvärmning av varmvatten för ungefär samma belopp. En besparing på ca 1 200 - 1 300:- är fullt rimlig. Vad som krävs är en investering på några tusenlappar, som man snabbt tjänar in.

15 procent lägre

Faktisk vattenförbrukning i villor, som varit med i diverse energisparprojekt, har vi kontrollerat genom VVS-konsulten David Södergren. Där fick vi fram en förbrukning av tappkallvatten på i genomsnitt 182 m3 per villa och år i ett av de undersökta områdena.

När undersökningen gjordes bodde det genomsnittligt 3,06 personer i varje hus, vilket i detta fall skulle ge en förbrukning per person och dygn om 170 liter.

Detta visar att det är realistiskt att räkna med cirka 15 procent lägre vattenförbrukning i bra småhus än i riksgenomsnittet.

Den som vill kan!

Vi vet idag egentligen mycket litet, bortsett från vattenverkens statistik, om vattenförbrukningens utveckling, en viktig del av det svenska energisparandet. Den som vill kan alltid spara vatten.

Viktigt är när man har villa att helst inte använda kranvatten, då växterna törstar i trädgården, utan samla upp regnvatten i tunnor via hängrännor och stuprör.

En tredjedel av besparingen kan man få genom att byta till perlatorer för handfat och handdisk.
Alldeles uppenbart finns det pengar att tjäna för den som gör vettiga och snålspolande installationer. Men återigen är det lika viktigt att man genomför en aktiv förändring av sina vanor, d v s att man aldrig kör en halvfull tvätt- eller diskmaskin o s v.

Upplysning om olika besparingsmöjligheter är förmodligen lika viktiga som att installera olika vattensnåla anordningar. På de allra flesta nyare armaturer kan i alla fall flödena i justeras ner. Många bäckar små ger en stor å.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Redaktionen rekommenderar

03 juli 2002 Gunnar W Bergman
Annons
Annons
Mer om Spara energi

Måste man släcka lyset? - Läsarbrev

Spara energi Vi fick ett intressant läsarbrev till redaktionen. Det var från Nils som skrev att han höll en jämnare innetemperatur genom att inte släcka lamporna. Och det utan att elräkningen påverkas. Vi kollade vad Energimyndigheten anser i frågan.

Spartips för energismarta

Spara energi Att vara miljömedveten behöver inte kosta en förmögenhet. Långsiktigt spar vi i slutändan både pengar och energi och bidrar samtidigt till en förbättrad...

Inredning som gör dig energismart

Spara energi En strömbrytare som påminner dig att släcka lampan. En blomlampa som öppnar sina blad när du minskar elförbrukningen. Ett duschmunstycke som lyser rött...

Isolera vinden

Spara energi I webb-filmen Isolera vinden ser du steg-för-steg hur du kan isolera din vind och spara både värme och pengar.

Miljövänlig matvecka!

Spara energi Den här veckan pågår Naturskyddsföreningens kampanj "Mat för bättre klimat" för fullt runt om i landet.

Smart energiförbrukning (sponsorfilm)

Spara energi Se vår serie om hur du får smart energiförbrukning hemma!

Krönika: Energislukare

Spara energi I hotellets källare kämpar jag med mitt dåliga samvete och en apparat jag varken sett förut eller ens gillar. Anledningen är att jag, av rent okynne, ätit en chokladkaka.

Om det blir elavbrott

Spara energi Kung Bores kylslagna järngrepp håller i sig. Med den långvariga kylan överbelastas elnäten och risken för elavbrott ökar. Så här klarar du dig om strömm...

Rätt bidrag för egen energi

Spara energi Hösten och vintern och kylan kryper allt närmre. Nu stänger vi ytterdörren och börjar skruva upp värmen och plötsligt bli energi ett högaktuellt ämne....

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]