Annons

Spara stora pengar genom små åtgärder

Spara energi

Att du kan påverka dina boendekostnader genom att investera långsiktigt i huset kan verka självklart. Men det finns avsevärda summor att spara också genom små inköp och nya vardagsvanor. Har får du tips om hur du sparar pengar.

Av: Pauline Josephson, 11 oktober 2005

Hem- och villaförsäkring

Familjens olika försäkringar är en stor kostnadspost i hushållskassan. Du kan sänka din försäkringspremie på hem- och villaförsäkringen ganska ordentligt genom att samla alla dina försäkringar, (till exempel bil, barn- och villaförsäkring,) i ett bolag. Vissa försäkringsbolag erbjuder också banktjänster och ger ibland rabatt på bolån till sina ”helkunder”.

Rabatter att hämta

Några av försäkringsbolagen erbjuder rabatt om du själv vidtar vissa försiktighetsåtgärder. Inbrottslarm, plastmatta under diskmaskin, kyl och frys, godkända lås på dörrar och fönster, jordfelsbrytare i huvudcentral, brandvarnare på varje våningsplan, brandsläckare och brandfilt kan ge ett ordentligt avdrag på årspremien. Vissa försäkringsbolag ger också rabatt för den som är medlem i fackförbund. Hör med ditt försäkringsbolag vad just du kan göra för att sänka premiekostnaden.

Annons

Kontrollera uppgifter

Carita Lindborg på Konsumenternas Försäkringsbyrå påminner om att man själv måste vara noggrann när man tecknar en försäkring:

- Det är viktigt att man fyller i rätt uppgifter och att man verkligen kontrollerar bekräftelsen, annars kan man ha fel försäkring, säger hon.

Kontrollera därför noga att alla uppgifter om husets storlek (ibland baseras villaförsäkringen på husets byggyta istället för bo- respektive biyta), renoveringsår och antal familjemedlemmar är korrekt angivna. Glöm inte att anmäla de förbättringar som gjorts på huset till försäkringsbolaget, såsom nya värme- eller elsystem.

Beräkna lösöret noga

Det totala värdet på hemmets lösöre är ofta svårt att beräkna. Kanske har du angett för högt lösöre och betalar då en för hög premie?

Eller om lösöret är för lågt räknat riskerar du att inte bli ersatt till den nivå du egentligen är berättigad till. Ett bra sätt att räkna ut lösöret är att göra en detaljerad lista över inventarierna i varje rum. Skriv upp fabrikat, inköpsår, tillverkningsnummer och inköpspris. Glöm inte garaget, källaren och vinden.

Fotografera gärna rummen och enskilda föremål, vilket är ett bra sätt att komma ihåg alla inventarier vid ett eventuellt inbrott. Skaderegleringen går ofta lättare om det förutom förteckning finns sparade kvitton. Mer råd om hur du räknar ut värdet av ditt lösöre finner du på www.konsumenternasforsakringsbyra.se

Lån

Det finns mycket att tjäna på att se över sina bolån med jämna mellanrum. Men inte bara bolånemarknaden förändras över tiden, utan också villamarknaden. Det kan därför vara väl värt att kontrollera om ditt hus har samma värde idag som när du tecknade ditt bolån.

– Om priserna i området där du bor har stigit över de senare åren kan du låta värdera huset på nytt, lägga om topplånen till bottenlån och därmed få lägre räntekostnad, säger Anna Bäcklund på Nordea Familjeekonomi.

Också om du renoverar ditt hus kan det öka i värde. Genom att satsa på rätt investeringar kan marknadsvärdet öka. Möjligheten till att få nya lånevillkor är förstås avhängigt en mängd andra faktorer och renoveringen innebär samtidigt en risk att taxeringsvärdet ökar i takt med husets standard.

Vilka investeringar ska man då prioritera om man avser att höja husets marknadsvärde? Är det bättre att måla om huset (som syns direkt) än att installera ett nytt värmesystem?

Hans Westelius på Svensk Fastighetsförmedling AB menar att det finns två sätt att se på husets marknadsvärde; om man ska sälja eller om man ska bo kvar i huset. Han säger:

– Det är alltid bäst att satsa på långsiktiga investeringar. Det kan vara åtgärder som dränering, nytt tak, nytt elsystem eller energiåtgärder, som att installera bergvärme som också ger hushållet bättre ekonomi på sikt.

– Inför en försäljning däremot, kan en uppfräschning på ytan också påverka marknadsvärdet i rätt riktning, menar Hans Westelius, men att satsa på investeringar som bidrar till en värdebeständig fastighet är alltid bäst.

El och uppvärmning

Enligt Konsumentverkets undersökningar gör vissa familjer av med mer än dubbelt så mycket energi som liknande familjer i ett exakt likadant hus. Detta har till stor del att göra med hushållets levnadsvanor. Det finns alltså stor potential att själv påverka siffrorna på räkningen! De fem huvudområdena du själv kan påverka är: vald inomhustemperatur, vädringsvanor, dusch- och badvanor, disk- och tvättvanor och hur du använder husets belysning.

Inomhustemperatur

Sänk inomhustemperaturen med bara 1 grad och minska uppvärmningskostnaden med cirka 5 procent. Du kan också sänka ett par grader på natten för både bättre ekonomi och sömn. Kontrollera också att värmesystemet är rätt reglerat så husets värme blir jämn. Skillnaden mellan ett gammalt och ett nytt reglersystem kan vara hela 15 procent av värmekostnaden, då ett ineffektivt system hela tiden styrs av det kallaste rummet eller av utomhustemperaturen. En annan enkel sparåtgärd är att möblera om – möbler som står framför radiatorerna hindrar värmen.

Vädringsvanor

Luften i ett rum byts ut på 5-10 minuter. Vädra därför snabbt och stäng sedan fönstren. Om du vädrar längre har det som enda följd att väggarna och möblerna blir avkylda.

Dusch- och badvanor

En tiominutersdusch om dagen kostar upp till 1 500 kronor per år. Med snålspolande duschhandtag kan du halvera vattenanvändningen. Sätt varmvattenberedarens maxvärme till 60 grader.

Disk och tvättvanor

Diska aldrig under rinnande vatten. Fyll diskhon och skölj sedan allt på en gång. Disk- och tvättmaskiner förbrukar både el och vatten. När de används, fyll dem väl. Låg temperatur innebär lägre energiförbrukning. Torktiden för tvätten minskar om centrifugeringen görs med högt varvtal. Om vitvarorna i hushållet måste bytas ut, välj alltid energisnåla sådana.

Belysning och övrigt

Lågenergilampor är fem gånger effektivare än glödlampor och håller tio gånger längre. Du sparar cirka 200 kronor om året för varje glödlampa du byter ut. Och självklart släcker du lamporna i de rum du inte vistas i!

Tänk också på att teve och stereo på ”standby-läge” använder el liksom transformatorer och batteriladdare i vägguttag. Handduksvärmaren och golvvärmen i badrummet kanske inte måste vara påslagna dygnet runt.

Annat värdefullt vetande är att vattenkokaren förbrukar en tredjedel av energin jämfört med en spisplatta, att kastrull med lock förbrukar en tredjedel av energin jämfört med kastrull utan lock och att rätt temperatur på kyl och frys (samt avdammad baksida!) håller energiförbrukningen låg.

Det kan förstås vara svårt att ändra sina vanor, men om du påminner dig själv om kostnaden för varje tänd lampa eller kört tvättmaskinsprogram, kanske du kan börja prioritera annorlunda.

Glöm inte heller att kontrollera räkningen mot elmätaren med jämna mellanrum, då räkningen ofta baseras på en uppskattning av din elförbrukning.

Dina nya vanor kan ge utslag på siffrorna i rätt riktning och du kan då få pengar i retur av elbolaget!

Sist men inte minst, besparingar för plånboken i all ära, men tänk gärna också på att spara miljön. Genom att välja el som är producerad med förnybara energikällor, t.ex. Bra Miljöval-märkt el, kan du göra en insats för miljön.

Se över ditt elavtal och välj elleverantör aktivt, så kan du minska både kostnaderna och miljöbelastningen.

Källa: Energirådgivningen och Värme i småhus, (utg. 1998) av Konsumentverket.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
11 oktober 2005 Pauline Josephson
Annons
Annons
Mer om Spara energi

Måste man släcka lyset? - Läsarbrev

Spara energi Vi fick ett intressant läsarbrev till redaktionen. Det var från Nils som skrev att han höll en jämnare innetemperatur genom att inte släcka lamporna. Och det utan att elräkningen påverkas. Vi kollade vad Energimyndigheten anser i frågan.

Spartips för energismarta

Spara energi Att vara miljömedveten behöver inte kosta en förmögenhet. Långsiktigt spar vi i slutändan både pengar och energi och bidrar samtidigt till en förbättrad...

Inredning som gör dig energismart

Spara energi En strömbrytare som påminner dig att släcka lampan. En blomlampa som öppnar sina blad när du minskar elförbrukningen. Ett duschmunstycke som lyser rött...

Isolera vinden

Spara energi I webb-filmen Isolera vinden ser du steg-för-steg hur du kan isolera din vind och spara både värme och pengar.

Miljövänlig matvecka!

Spara energi Den här veckan pågår Naturskyddsföreningens kampanj "Mat för bättre klimat" för fullt runt om i landet.

Smart energiförbrukning (sponsorfilm)

Spara energi Se vår serie om hur du får smart energiförbrukning hemma!

Krönika: Energislukare

Spara energi I hotellets källare kämpar jag med mitt dåliga samvete och en apparat jag varken sett förut eller ens gillar. Anledningen är att jag, av rent okynne, ätit en chokladkaka.

Om det blir elavbrott

Spara energi Kung Bores kylslagna järngrepp håller i sig. Med den långvariga kylan överbelastas elnäten och risken för elavbrott ökar. Så här klarar du dig om strömm...

Rätt bidrag för egen energi

Spara energi Hösten och vintern och kylan kryper allt närmre. Nu stänger vi ytterdörren och börjar skruva upp värmen och plötsligt bli energi ett högaktuellt ämne....

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]