Annons

Se över din boendeekonomi

Spara energi

Det är lätt att tro att boendekostnaden är som den är. Men det finns en hel del man själv kan påverka för att göra besparingar för både plånbok och miljö.

Av: Louise Törnqvist, 05 november 2002

Lån

Att då och då se över sina lån är kanske det du kan tjäna mest på när det gäller din boendeekonomi. Har du de bästa lånevillkoren eller kan du få en bättre ränta på ett annat låneinstitut?

- Om du bor i ett område där värdet på husen har ökat de senaste åren eller om du gjort en renovering som ökat värdet, kan du göra en ny marknadsvärdering och på så sätt lägga om topplånet till ett bottenlån och få ned räntekostnaden. Du behöver inte heller amortera på bottenlånet de första åren om du inte själv vill det, säger Anna Bäcklund, chef på Nordea familjeekonomi.

Räntan på bottenlånet kan du dessutom binda vilket oftast inte är möjligt med räntan på topplånet. Det är dock förenat med en kostnad för värderingen samt eventuella handläggningsavgifter. Kontakta din bank för att få information om vad som gäller i ditt fall.

- Det finns i dag också speciella pensionärskrediter. Det innebär att den som är 58 år eller äldre kan låna upp till 50 procent av husets marknadsvärde. Krediten betalas ut månadsvis och löper under 10 år - sedan ska lånet lösas genom exempelvis en försäljning. Detta upplägg erbjuder Nordea, berättar Anna Bäcklund.

Annons

Uppvärmningskostnader

Det tar kanske lite tid men det kan absolut löna sig att jämföra el- och oljebolagen för att se var du får bästa priset. Om du har tillgång till internet finns bra webbsidor där du till exempel kan göra en energikalkyl för just ditt boende eller få en översikt över elbolagen.

Om du inte har tillgång till internet är ett annat alternativ att kontakta din villaägarförening. De hjälper till med frågor och har ofta rabatter hos el- och oljebolagen. Du kan också låta ett fristående bolag, som exempelvis Kundkraft, (www.kundkraft.se) förhandla ditt el-pris. Konsumenternas elrådgivningsbyrå kan också hjälpa till att jämföra el-priserna, telefon 08-450 92 92.

Gör årliga underhåll

Om du eldar med olja tjänar du på att göra ett årligt underhåll av oljebrännaren. Du kan göra serviceavtal med olika installatörer och då kommer de en gång per år och justerar din brännare. Detta minskar risken för driftsstopp och kostar cirka 1 000 kr per gång.

- Med en regelbundet servad och rätt inställd brännare sänker du din oljeförbrukning samtidigt som du skonar miljön, enligt Lars Andrén som tillsammans med Anders Axelsson skrivit Värmeboken, en konsumentbok för den enskilde villaägaren.

- Byter man från en gammal brännare till en ny och samtidigt injusterar och regelbundet servar den, kan en husägare som förbrukar tre kubikmeter olja per år, årligen spara cirka 1 800 kronor med dagens oljepriser säger Lars Andrén.

Det kan även finnas andra alternativ på marknaden som kan vara värt att titta närmare på. Vänd dig till en energirådgivare hos din kommun för råd och hjälp.

Gammal oljepanna dålig för miljön

Villaförsäkringen omfattar pannhaverier men avskrivningen för värmepanna är vanligen 2-5 år utan ålderavdrag och därefter görs avdrag med åtta procent per påbörjat år. En oljepanna bör bytas efter cirka 20 år - inte minst för miljöns skull. På www.energi.konsumentverket.se finns bra hjälp att få om du funderar på att byta uppvärmningssystem. Du fyller i en mängd data om ditt hus för att se vad ett byte skulle innebära ekonomiskt.

Försäkringar

Vi i Villa har jämfört hem- och villaförsäkringar från fem olika försäkringsbolag. Det skiljer cirka 2 000 kronor mellan den dyraste och den billigaste premien och kanske lite förvånande är det den billigaste som, för den här familjen, innehåller flest fördelar. Premien är beräknad på en fullvärdesförsäkring för ett 1,5-plans radhus med souterräng, boyta 136 kvadratmeter samt ett uthus på tio kvadratmeter. Fastigheten är byggd 1969. Två vuxna bor i fastigheten.

Jämförda försäkringsbolag / Premie per helår
Folksam / 2 732 kr
IF / 4 731 kr
Länsförsäkringar Stockholm /3 113 kr
Trygg-Hansa / 3 600 kr
Moderna Försäkringar /3 768 kr
Jämförelsen är framtagen i samarbete med Konsumenternas försäkringsbyrå.

Villaförsäkring

I själva villaförsäkringen skiljer inte speciellt mycket mellan försäkringsbolagen när det gäller ersättning för de skador som kan uppkomma på grund av brand, läckage m.m. Heller inte när det gäller storleken på självrisker. Däremot skiljer till exempel ersättningen för skador på tomt- och byggnader uppkomna på grund av extrema väderförhållanden.

Alla bolagen ersätter stormskador uppkomna vid en vindstyrka över 21 m/s (Trygg-Hansa 20 m/s). Men Folksam, IF och LF Stockholm ersätter också skador på byggnader som uppkommit genom att till exempel en flaggstång eller ett träd blåst omkull vid en lägre vindstyrka än 21 m/s. Bor man till exempel vid kusten där det ofta blåser hårt kan detta vara en viktig del i försäkringen.

Även ersättningen för skador på tomtmark skiljer sig mellan bolagen. Maxbeloppet för ersättning varierar från 50 000 kronor upp till 100 000 kronor. Detta oavsett om skadan beror på naturskada, som till exempel bergras, eller en skada som översvämning på grund av skyfall som inte klassas som naturskada.

Hemförsäkring

Det som dock främst skiljer de jämförda bolagen åt är innehållet i hemförsäkringen och egendomsskyddet.

Om du till exempel har en eller flera dyra cyklar kan det vara värt att jämföra villkoren i försäkringen. Ett försäkringsbolag som inte har något maxbelopp för en stulen (låst) cykel kan ha en mycket hög självrisk. Här var Folksam bästa alternativet med maxersättningen 20 000 kronor och en relativt låg självrisk på 1 200 kronor.

Även bortaskyddet för egendom på annan plats än hemmet skiljer mycket mellan bolagen. Folksam är till exempel i vår jämförelse det enda bolag som ersätter stöldbegärligt gods som stulits på krogen eller på stranden med ett maxbelopp av 30 000 kronor, men du måste ändå vara aktsam om egendomen och inte lämna den hur som helst.

Stöldbegärligt gods som stulits efter att ha lämnats i fordon en kort stund ersätter endast två bolag. Folksam med ett maxbelopp av 30 000 kronor och Moderna försäkringar med maxbeloppet 5 000 kr.

Stöldbegärligt gods som stulits ur bilens bagageutrymme då den inte varit parkerad hemma är det bara Folksam som ersätter överhuvudtaget och med ett maxbelopp på 30 000 kronor.

Vad du prioriterar i en försäkring kan bara du själv avgöra. Genom att jämföra de olika försäkringsbolagen kan du bilda dig en uppfattning om vilket som är mest fördelaktigt för ditt hem.

Om olyckan är framme

Har din familj råd att bo kvar om något händer dig? Att ha en livförsäkring eller en grupplivförsäkring som betalas ut i händelse av dödsfall är särskilt viktigt om man har lån på bostaden. Många har en grupplivförsäkring via sitt arbete men det finns också många privata livförsäkringar. Utbetalningsbeloppet är skattefritt och betalas ut till den person du angett som förmånstagare.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
05 november 2002 Louise Törnqvist
Annons
Annons
Mer om Spara energi

Måste man släcka lyset? - Läsarbrev

Spara energi Vi fick ett intressant läsarbrev till redaktionen. Det var från Nils som skrev att han höll en jämnare innetemperatur genom att inte släcka lamporna. Och det utan att elräkningen påverkas. Vi kollade vad Energimyndigheten anser i frågan.

Spartips för energismarta

Spara energi Att vara miljömedveten behöver inte kosta en förmögenhet. Långsiktigt spar vi i slutändan både pengar och energi och bidrar samtidigt till en förbättrad...

Inredning som gör dig energismart

Spara energi En strömbrytare som påminner dig att släcka lampan. En blomlampa som öppnar sina blad när du minskar elförbrukningen. Ett duschmunstycke som lyser rött...

Isolera vinden

Spara energi I webb-filmen Isolera vinden ser du steg-för-steg hur du kan isolera din vind och spara både värme och pengar.

Miljövänlig matvecka!

Spara energi Den här veckan pågår Naturskyddsföreningens kampanj "Mat för bättre klimat" för fullt runt om i landet.

Smart energiförbrukning (sponsorfilm)

Spara energi Se vår serie om hur du får smart energiförbrukning hemma!

Krönika: Energislukare

Spara energi I hotellets källare kämpar jag med mitt dåliga samvete och en apparat jag varken sett förut eller ens gillar. Anledningen är att jag, av rent okynne, ätit en chokladkaka.

Om det blir elavbrott

Spara energi Kung Bores kylslagna järngrepp håller i sig. Med den långvariga kylan överbelastas elnäten och risken för elavbrott ökar. Så här klarar du dig om strömm...

Rätt bidrag för egen energi

Spara energi Hösten och vintern och kylan kryper allt närmre. Nu stänger vi ytterdörren och börjar skruva upp värmen och plötsligt bli energi ett högaktuellt ämne....

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]