Annons
Se över dina avtal för lån, uppvärmning, el och telefoni.
Se över dina avtal för lån, uppvärmning, el och telefoni.

Sänk din boendekostnad

Spara energi

Se över dina avtal för lån, uppvärmning, el och telefoni. Du kan spara flera tusenlappar per år. Här får du tips om hur du kan sänka dina boendekostnader.

Av: Pauline Josephson Illustrationer Kathleen Heslin Carlson, 05 oktober 2005

Att äga ett hus innebär ofta höga månatliga kostnader. Utgifterna för försäkringar, lån, uppvärmning, el och telefon slukar en stor del av villaägarens plånbok och det kan vara svårt att någonsin få pengarna att räcka till annat än att bara bo. Men det finns stor chans att själv sänka boendekostnaderna med flera tusenlappar om året genom att se över sina avtal. Här har vi tagit en närmare titt på de fasta avgifterna och hur du kan sänka dem.

Illustration.

Tips

För att minska dina el- och uppvärmningskostnader kan du:
• byta leverantör av el- och/eller olja
• komplettera ditt befintliga värmesystem
• byta värmekälla
• hushålla med energin bättre

Annons

El och uppvärmning

Du har mycket att vinna på att jämföra de olika elleverantörernas priser samt jämföra rörliga och fasta elavtal. Just nu (aug 2005) visar Konsumentverkets elprislista att det skiljer cirka 3 000 kronor per år mellan det dyraste och billigaste elavtalet för en eluppvärmd villa (med förbrukning 20 000 kWh per år) och att det är de rörliga elavtalen som för närvarande är billigast. Bo Hesselgren, chef på Konsumenternas elrådgivningsbyrå, säger:

– Man måste vara mer aktiv som kund om man väljer det rörliga alternativet. Det innebär en större risk då priset kan röra sig kraftigt. En del leverantörer erbjuder en mellanform, med rörligt pris med ett tak. Man betalar en slags försäkringspremie för detta, men då vet man ju hur högt priset maximalt kan bli.

Bo Hesselgren menar vidare att man ska se till att ha så kort uppsägningstid som möjligt så att man kan behålla flexibiliteten att byta leverantör.

elpriser.konsumentverket.se får du hjälp att hitta de mest fördelaktiga aktuella avtalen. För råd och frågor kan du också vända dig till Konsumenternas elrådgivningsbyrå, (telefon 08-450 92 92) eller elradgivningsbyran.se

Det befintliga värmesystemet kan också kompletteras med till exempel en braskamin eller en pelletskamin. Energiförbrukningen minskar inte med detta, men kostnaden för uppvärmningen kan sänkas. Förbrukningen av värme kan du däremot sänka radikalt genom att tilläggs-isolera fasad och tak, liksom att täta fönster och dörrar. Täta fönster kan du lätt göra själv och är en av de mest lönsamma energisparåtgärder du kan göra. Tänk bara på att ett visst drag behövs för att inte fukt och mögel ska uppstå.

Att byta ut gamla fönster till treglas med isolerruta är också ett sätt att spara pengar på sikt. Detta är dock mycket kostsamt och lönar sig oftast bara om fönstren ändå måste bytas ut.

Att helt byta uppvärmningssystem kan vara mycket lönsamt på sikt. Många byter idag ut sin oljepanna mot värmepump, vilket kan vara en god investering, inte minst med tanke på ökande oljepriser. I många kommuner finns energirådgivare som kan hjälpa dig att fatta rätt beslut för just ditt hus. Du kan också själv gå in på energi.konsumentverket.se där du med hjälp av några av dina senaste energiförbrukningsräkningar kan göra en egen energikalkyl. Denna hjälper dig bland annat att jämföra kostnad och miljöeffekt av olika värmekällor och att jämföra din energiförbrukning med normalförbrukningen i andra småhus. Där kan du också få en fingervisning om vad eventuella förbättringar till ditt befintliga uppvärmningssystem kostar. Du kan också kontakta Energirådgivningen (telefon 08-29 11 29) för kostnadsfria råd om hur du kan minska din energikostnad.

Genom att hushålla med energin kan du också påverka dina räkningar avsevärt.

Lån

Att köpa ett hus är för många den största affär man någonsin gör. Villkoren på lånemarknaden förändras med tiden liksom de egna förutsättningarna. Du har därför mycket att tjäna på att regelbundet se över dina lån. Kanske kan du lägga om lånen till lägre ränta om du byter bolåneinstitut?

Illustration.

Anna Bäcklund på Nordea Familjeekonomi säger:

– Bolån är något man lever med i många år. Det är bra att se över dem då och då. Det är också viktigt att man planerar framåt efter den egna situationen. Med tanke på rådande låga räntor kanske man har utrymme att passa på att amortera på lånen eller spara för framtiden.

Det finns också möjlighet att få amorteringsfria lån under de första åren vilket ger en lägre månadskostnad. Om du samlar till exempel dina banktjänster och försäkringar på ett företag har du också möjlighet att få ett bättre pris. Det är viktigt att man inte stirrar sig blind på några procentenheter hit eller dit. Tryggheten och innehållet i de tjänster du köper får inte glömmas bort. Den egna situationen får också avgöra vilken trygghet man vill ha och man får välja lån med fasta eller rörliga lån därefter, menar Anna Bäcklund.

På Konsumenternas Bank- och Finansbyrå (telefon 08-24 30 85) kan du få kostnadsfri och oberoende vägledning om olika hypoteksinstitut och banker. Du kan också gå in på konsumentbank-byran.se där du direkt kan få uppgifter om aktuella räntor.

Illustration.

Telefon och internet

Mobiltelefoner och internetuppkopplingar har inneburit en allt större kostnadspost på senare år. Samtidigt har man god chans att få ner sina fasta telefonräkningar rejält då priskriget rasar mellan operatörerna. Vissa operatörer erbjuder samtliga tjänster, men det behöver inte alltid vara en fördel att samla alla abonnemang hos en operatör. Det är knepigt att jämföra priser bland bolagen, alla har olika prissättningar för olika telefonvanor och typer av abonnemang. Klart är att det finns mycket pengar att spara om du ger dig tid att hitta rätt typ av abonnemang.

Post- och telestyrelsen och Konsumentverkets webbplats, Telepriskollen, telepriskollen.se är en god hjälp. Där kan du få en bild av vilka abonnemang som är mest fördelaktiga just nu. Där kan du också få uppgifter om avgifter och bindningstider. Telepriskollen visade i augusti 2005 att du som ”mellananvändare” kan få fast telefoni till 121 kronor i månaden (beräknat på 92 samtal inom Sverige per månad, 30 procent dagtid, 10 procent till mobiltelefoner), internetuppkoppling till 95 kronor i månaden, samt mobiltelefon till 79 kronor i månaden (30 samtal, 20 sms i månaden och mobilsvar).

Hem- och villaförsäkring

När det närmar sig årsförfallodagen för din försäkring kan det vara värt att ringa runt och jämföra villkoren. Det kan skilja tusenlappar mellan olika bolags hem- och villaförsäkringar. Årspremien är beräknad på en fullvärdesförsäkring på en två- plans trävilla, byggd 1921 med boyta 180 kvadratmeter och en carport på 10 kvadratmeter och lösöre upp till 1 miljon.

Illustration.

Två vuxna och tre barn bor i fastigheten. Försäkringarna ger i stort sett samma skydd, men det skiljer hela 1 600 kronor mellan det dyraste och det billigaste alternativet.

Det som skiljer försäkringarna åt är främst villkoren för ersättning vid läckage och översvämning, rättsskydd, skador för tomtmark, husbock och hästmyra samt villkoren för maximalt åldersavdrag, (hur mycket du behöver betala själv om äldre byggnadsdelar måste bytas ut). Försäkringsbolagen har också olika belopp för lägsta självrisk.

Självklart måste du prioritera vad som är viktigt i just din försäkring. Du måste själv välja mellan specialförsäkringar för särskilt stöldbegärliga föremål och andra tilläggsförsäkringar, (till exempel allriskförsäkring/drulleförsäkring). Konsumenternas Försäkringsbyrå, (telefon 08-22 58 00), kan hjälpa till att jämföra villkor och premier från olika försäkringsbolag. Du kan också få en överskådlig jämförelse på konsumenternasforsakringsbyra.se. Carita Lindborg på Konsumenternas försäkringsbyrå säger:

– Det är bra att se över sin försäkring emellanåt. De premiegrundande villkoren avgör bolaget självt, men vi försöker lyfta fram innehållet i försäkringarna och titta på de olika delarna.

Du kan också själv påverka storleken på din premie genom att välja en högre självrisk. Är du beredd att själv betala en eller två tusenlappar mer om och när olyckan är framme, kan du sänka årspremien med några hundralappar om året. Du kan också vidta vissa försiktighetsåtgärder, som att skaffa inbrottslarm som är kopplat till larmcentral, vilket ger rabatt hos vissa försäkringsbolag.

Årspremier augusti -05  

Fler tips för att spara energi If 7 271 kronor
Folksam 6 400 kronor
Aktsam 5 646 kronor
Trygg-Hansa 6 656 kronor

telepriskollen.se
elpriser.konsumentverket.se
elradgivningsbyran.se
konsumentbankbyran.se
energi.konsumentverket.se
elradgivningsbyran.se
konsumenternasforsakringsbyra.se

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
05 oktober 2005 Pauline Josephson Illustrationer Kathleen Heslin Carlson
Annons
Annons
Mer om Spara energi

Måste man släcka lyset? - Läsarbrev

Spara energi Vi fick ett intressant läsarbrev till redaktionen. Det var från Nils som skrev att han höll en jämnare innetemperatur genom att inte släcka lamporna. Och det utan att elräkningen påverkas. Vi kollade vad Energimyndigheten anser i frågan.

Spartips för energismarta

Spara energi Att vara miljömedveten behöver inte kosta en förmögenhet. Långsiktigt spar vi i slutändan både pengar och energi och bidrar samtidigt till en förbättrad...

Inredning som gör dig energismart

Spara energi En strömbrytare som påminner dig att släcka lampan. En blomlampa som öppnar sina blad när du minskar elförbrukningen. Ett duschmunstycke som lyser rött...

Isolera vinden

Spara energi I webb-filmen Isolera vinden ser du steg-för-steg hur du kan isolera din vind och spara både värme och pengar.

Miljövänlig matvecka!

Spara energi Den här veckan pågår Naturskyddsföreningens kampanj "Mat för bättre klimat" för fullt runt om i landet.

Smart energiförbrukning (sponsorfilm)

Spara energi Se vår serie om hur du får smart energiförbrukning hemma!

Krönika: Energislukare

Spara energi I hotellets källare kämpar jag med mitt dåliga samvete och en apparat jag varken sett förut eller ens gillar. Anledningen är att jag, av rent okynne, ätit en chokladkaka.

Om det blir elavbrott

Spara energi Kung Bores kylslagna järngrepp håller i sig. Med den långvariga kylan överbelastas elnäten och risken för elavbrott ökar. Så här klarar du dig om strömm...

Rätt bidrag för egen energi

Spara energi Hösten och vintern och kylan kryper allt närmre. Nu stänger vi ytterdörren och börjar skruva upp värmen och plötsligt bli energi ett högaktuellt ämne....

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]