Elpriset kan vara olika beroende på var du bor. Bilden är beskuren.
Elpriset kan vara olika beroende på var du bor. Bilden är beskuren. Foto: Thomas Wiklund

Så sänker du din elräkning

Spara energi

Nu är elen billigast för de som bor i norr, där merparten av elen produceras och där det blir ett elöverskott. Dyrast el får de som bor i söder, där merparten av elen konsumeras och det oftare är brist på el. Läge att spara, alltså!

Av: Maria Backman, 11 januari 2012

Illustration Svensk Energi

Den 1 november 2011 delade Svenska Kraftnät – som transporterar elen på stamnätet - in Sverige i fyra elområden. Elområdet längst norrut heter elområde Luleå, söder om detta kommer elområde Sundsvall följt av elområde Stockholm och elområde Malmö.

- Detta innebär fyra olika -priser för konsumenterna.
I övrigt är allt som förut, berättar Henrik Gåverud på Energimarknadsinspektionen.

Enligt Svenska Kraftnät kommer priset troligen att vara detsamma i alla fyra områdena under större delen av året. Det är när det är brist på el eller när överföringskapaciteten inte är tillräcklig som elpriset kan bli olika i de fyra elområdena. På längre sikt och i takt med att investeringar görs i elnät och elproduktion tror man dock att prisskillnaderna minskar.

- Det kan röra sig om totalt 25 öres skillnad ut till konsumenterna mellan områdena Luleå och Malmö. Men då är också skattedifferentieringen avseende elskatten inräknad och det har ju inget med den här reformen att göra, säger Henrik Gåverud.

Annons

Bakgrunden till indelningen är att länder inte längre ska få begränsa exporten för att lösa problem med överföringsbegränsningar i det egna elnätet. Det ska råda fri konkurrens inom Europa. Gränserna har därför satts där det ofta uppstår begränsningar i överföringen av el på stamnätet. Tanken är att gränserna ska lösa problem som kan uppstå vid dessa så kallade flaskhalsar och skapa bättre balans mellan tillgång och efterfrågan på el i hela Sverige.

Läs mer om de nya elområdena på Svenska kraftnäts hemsida www.svk.se 

Tre steg till lägre elförbrukning

1. Välj elleverantör. Du kan själv påverka ditt elpris på flera sätt. Börja med att aktivt välja elleverantör om du inte redan gjort det – här finns pengar att tjäna med bara ett par knapptryckningar. Jämför priser på exempelvis elpriskollen.se för att se vilka priser som är bäst i just ditt område. Du skriver bara in ditt postnummer och din årsförbrukning.

2. Åtgärda värmeläckorna. Lokalisera dem med hjälp av en värmekamera som hittar de svaga punkterna - vare sig det handlar om dålig isolering eller kallras. Värmekameror finns att både köpa och hyra (sök på nätet!). Värmeläckor kan åtgärdas på många sätt. Du kan byta till energieffektivare fönster eller byta ut innerglaset mot energiglas om du har gamla, dragiga tvåglasfönster. Tilläggsisolera vinden. Byt också ut gamla fönster- och dörrlister, så slipper du både drag, kallras och kondens.

3. Minska din elkonsumtion. Störst effekt på elräkningen blir det förstås om du har möjlighet att byta ut direktelen som uppvärmningssystem. Eller komplettera med bras- eller pelletskamin. Men du kan också göra stor påverkan på din elkonsumtion genom flera små åtgärder: Stäng av dator, TV och så vidare helt och hållet – med strömbrytare – inte med fjärrkontrollen. Dra ut batteriladdare när de inte används. Byt ut husets alla lampor till lågenergilampor eller LED. Släck efter dig. Skaffa gärna timer och rörelsevakt, så lyser det inte i onödan. Sänk termostaten i sovrummen några grader. Ställ inga möbler framför elementen. Dra för gardiner eller persienner på natten – håller värmen inne. Vädra kort och intensivt. Stäng av elementet medan du vädrar.

11 januari 2012 Maria Backman
Annons
Annons
Mer om Spara energi

Måste man släcka lyset? - Läsarbrev

Spara energi Vi fick ett intressant läsarbrev till redaktionen. Det var från Nils som skrev att han höll en jämnare innetemperatur genom att inte släcka lamporna. Och det utan att elräkningen påverkas. Vi kollade vad Energimyndigheten anser i frågan.

Spartips för energismarta

Spara energi Att vara miljömedveten behöver inte kosta en förmögenhet. Långsiktigt spar vi i slutändan både pengar och energi och bidrar samtidigt till en förbättrad...

Inredning som gör dig energismart

Spara energi En strömbrytare som påminner dig att släcka lampan. En blomlampa som öppnar sina blad när du minskar elförbrukningen. Ett duschmunstycke som lyser rött...

Isolera vinden

Spara energi I webb-filmen Isolera vinden ser du steg-för-steg hur du kan isolera din vind och spara både värme och pengar.

Miljövänlig matvecka!

Spara energi Den här veckan pågår Naturskyddsföreningens kampanj "Mat för bättre klimat" för fullt runt om i landet.

Smart energiförbrukning (sponsorfilm)

Spara energi Se vår serie om hur du får smart energiförbrukning hemma!

Krönika: Energislukare

Spara energi I hotellets källare kämpar jag med mitt dåliga samvete och en apparat jag varken sett förut eller ens gillar. Anledningen är att jag, av rent okynne, ätit en chokladkaka.

Om det blir elavbrott

Spara energi Kung Bores kylslagna järngrepp håller i sig. Med den långvariga kylan överbelastas elnäten och risken för elavbrott ökar. Så här klarar du dig om strömm...

Rätt bidrag för egen energi

Spara energi Hösten och vintern och kylan kryper allt närmre. Nu stänger vi ytterdörren och börjar skruva upp värmen och plötsligt bli energi ett högaktuellt ämne....