Så sänker du dina energikostnader

Många bäckar små kan göra villaekonomin roligare. Men större saker som att helt byta värmesystem eller varmvattenberedare gör desto mer. Här får du goda råd för att sänka utgifterna.


Foto Birger Lallo

1. Hushållsel

När förbrukningen av hushållsel är kartlagd kan man snart hitta sätt att minska förbrukningen enligt principen ”många bäckar små”. En video, teve eller dator i stand-by läge drar ström som en liten lampa, upp till 30 watt; årskostnad 250 kronor. Apparaterna bör alltså stängas av helt när de inte används.
Moderna hushållsapparater som kyl, frys, disk- och tvättmaskin drar betydligt mindre ström än äldre apparater. Skillnaden mellan en uppsättning gamla och en uppsättning nya apparater kan vara upp till 3 000 kronor per år.
Börja alltså tänka aktivt på familjens elvanor, och gör något roligt för de sparade pengarna istället.

2. Bättre isolering

Börja med vindsbjälklaget. I de flesta fall lönar det sig att isolera upp till en halv meter. Att isolera från 15 till 50 centimeter kan spara runt 2 000 kronor per år i ett genomsnittligt hus.

Fönstren är nästa punkt i klimatskalet som kan vara värt att förbättra. Äldre tvåglasfönster släpper igenom tre gånger så mycket värme som moderna energieffektiva fönster. Det är en stor investering att byta ut gamla fönster mot energieffektiva fönster, ett alternativ kan vara att sätta in en extra ruta eller att byta ut en av rutorna mot en isolerruta.

3. Håll en jämn temperatur

Varje grad i temperaturskillnad kostar mellan 800 och 1 000 kronor om året. 23 grader istället för 19 grader kostar alltså mellan 3 000 och 5 000 kronor.
Ju mer stabil och jämn temperaturen är desto mindre energi går det åt för att uppnå samma komfortkänsla. När temperaturen varierar mellan till exempel 18 och 22 grader känns det som 18 men man betalar för 22.

Därför kan ett styr- och reglersystem spara både energi och pengar. Det finns system både för direktverkande el och för vattenburen värme. Ett bra styrsystem har program för dag-, natt och helganpassning av temperaturen. När hela familjen är bortrest kan temperaturen sänkas och åter höjas några timmar före hemkomsten.

Systemet ska anpassa sig snabbt efter solinstrålning och andra yttre värmekällor och bibehålla den förinställda temperaturen på jämn nivå.

4. Byte av värmekälla

Värmepump och pelletseldning är de vanligaste alternativen till el och olja. Värmepumpen halverar energiförbrukningen för värme och varmvatten. Pelletspannan kan ersätta all olja eller elvärme.

För villor med direktverkande elvärme finns alternativet med en pelletskamin om man inte vill installera ett vattenburet värmesystem.

Byte av värmekälla innebär en stor investering som förutsätter att man har ett bra grepp om husets energiprestanda.

5. Andra åtgärder

Om huset har en separat äldre varmvattenberedare kan den ofta vara värd att byta.

Värmeåtervinning i ventilationen kan spara en hel del energi.

Förbrukningen av varmvatten är en fråga hela familjen kan sätta sig kring köksbordet och diskutera. Kanske tonårsdottern tycker det är värt med 1 000 kronor i extra fickpengar om hon väljer att duscha två minuter istället för 20 minuter per dag under ett år. Familjen kan spara det dubbla om dottern ändrar sina vanor.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar