Släcka eller inte släcka lyset - det är frågan.
Släcka eller inte släcka lyset - det är frågan. Foto: ClipArt

Måste man släcka lyset? - Läsarbrev

Spara energi

Vi fick ett intressant läsarbrev till redaktionen. Det var från Nils som skrev att han höll en jämnare innetemperatur genom att inte släcka lamporna. Och det utan att elräkningen påverkas. Vi kollade vad Energimyndigheten anser i frågan.

Av: Redaktionen, viivilla.se mars 2012, 20 februari 2012

Hej!
Det är vinter nu och kallt. Det behövs mycket värme inne i huset nu när kylan ute så starkt påverkar att kyla ner hus/lägenhet. Det går åt mycket el nu för att hålla normal innetemperatur. I detta hus vi bor finns luftvärmepump och den ger värme som termostaten är inställd på.
Jag har skrivit ut elmätarens inställning månadsvis sedan vi flyttade in i huset 1989. Nu det senaste halvåret skriver jag ner elförbrukningen dagligen. Därmed vet jag vad som påverkar elförbrukningen.
 
Det som bl a energimyndigheten skriver i reklamen om "godnatt glödlampa" stämmer inte hos oss. Alla glödlampor som lyser och samtidigt avger värme påverkar innetemperaturen i huset/lägenheten positivt och då påverkar termostaten. Höjs innetemperaturen därmed minskas värmen från luftvärmepumpen påsitivt. Bl a energimyndigheten och flera andra tidnigar har skrivit att man ska släcka lyset i ett rum när man lämnar det. Det gör INTE vi längre. Vi har ljusen tända dygnet runt i huset. Det har visat att elförbrukningen är oförändrad men innetemperaturen är jämnare än om ljuset släcks. I Hemmets veckotidning nr 6 2012 skrivs att ljus påverkar människan positivt. De nuvarande glödlamporna avger ingen värme eller ytterst lite. Detta tycker jag är negativt då vi har i Norden har lång och kall vinter och det behövs mcket värme inomhus. I samband med värme från ellamporna blir det mycket mer positivt inomhus när det är ljust. Särskilt under den mörka årstiden. Används t ex elgrejor för att värma upp inomhus sker en ökad elförbrukning men temperaturen minskar igen när den stängs av. Oftast är elförbrukningen högre än för ett antal lampor som lyser.
 
Men tyvärr är det ingen som bryr om detta.
 
Vad kan Vi i Villa göra åt det här som är positivt och kan minska eller ha oförändrad elförbrukning men mer ljust inomhus?

Hälsningar
Nils Andersson, Vingåker


Svar till Nils Andersson Vi i Villa

Annons

Skribenten verkar ha bra kunskap om värme och elanvändningen i sitt eget hus. Det är dock inte möjligt att dra generella slutsatser utifrån dennes mätningar för resten av Sveriges hushåll. Det går inte heller att enbart titta på enstaka vinterdagar – varma sommardagar likväl som soliga vinterdagar kan istället det omvända ske, nämligen att det blir för varmt. Där är värmebidraget från apparater och belysning (som ofta används även när det är ljust ute) mer ett problem än något bra.  
Sveriges Tekniska Forskningsinstitut (SP) har studerat olika svenska typhus med olika uppvärmningssystem. Studien visar att max 50 procent av värmebidraget från lampor går att tillvarata i huset. Och det är bara möjligt om huset värms med elradiatorer där temperaturen kan regleras snabbt.

Istället menar SP och andra experter att det bästa är att ha så energisnåla apparater som möjligt i kombination med ett bra och snabbreglerat värmesystem, om man vill uppnå en god inomhusmiljö, spara pengar och minska miljöpåverkan. I takt med att äldre hus renoveras och tilläggsisoleras samt nya hus byggs med god isolering från början, blir behovet av tillförd värme dessutom allt lägre.

Ny belysning passar väl in i detta eftersom den är betydligt mer energisnål än den gamla. Samtidigt innebär den nya möjligheter för att öka välbefinnandet då den går att styra på nya sätt. Ett exempel är den så kallade färgtemperaturen (kallt blått eller varmt rött ljus) som har en stor påverkan på människan. En kall färgtemperatur ger oftast ett bättre arbets- och läsljus medan ett varmare ljus mer passar som stämningsljus.

Peter Bennich
Projektledare belysning
Energimyndigheten

20 februari 2012 Redaktionen, viivilla.se mars 2012
Annons
Annons
Mer om Spara energi

Miljösmartare livsstil - Johans tre enkla val

Spara energi Tänk värme istället för ljus när du ska spara energi. Vår miljö-
expert 
Johan Tell 
listar sina 
bästa 
tips!

Spartips för energismarta

Spara energi Att vara miljömedveten behöver inte kosta en förmögenhet. Långsiktigt spar vi i slutändan både pengar och energi och bidrar samtidigt till en förbättrad...

Inredning som gör dig energismart

Spara energi En strömbrytare som påminner dig att släcka lampan. En blomlampa som öppnar sina blad när du minskar elförbrukningen. Ett duschmunstycke som lyser rött...

Isolera vinden

Spara energi I webb-filmen Isolera vinden ser du steg-för-steg hur du kan isolera din vind och spara både värme och pengar.

Miljövänlig matvecka!

Spara energi Den här veckan pågår Naturskyddsföreningens kampanj "Mat för bättre klimat" för fullt runt om i landet.

Smart energiförbrukning (sponsorfilm)

Spara energi Se vår serie om hur du får smart energiförbrukning hemma!

Krönika: Energislukare

Spara energi I hotellets källare kämpar jag med mitt dåliga samvete och en apparat jag varken sett förut eller ens gillar. Anledningen är att jag, av rent okynne, ätit en chokladkaka.

Om det blir elavbrott

Spara energi Kung Bores kylslagna järngrepp håller i sig. Med den långvariga kylan överbelastas elnäten och risken för elavbrott ökar. Så här klarar du dig om strömm...

Rätt bidrag för egen energi

Spara energi Hösten och vintern och kylan kryper allt närmre. Nu stänger vi ytterdörren och börjar skruva upp värmen och plötsligt bli energi ett högaktuellt ämne....