Annons

Dubbla boytan gav halva elpriset

Spara energi

Ibland kan det vara de genomtänkta detaljerna som gör en lyckad enhet. Möt familjen som byggde om sommarstugan till dubbelt så stor året-runt-bostad och samtidigt sänkte sin energiförbrukning till hälften.

Av: Inger Evertsson, 27 juni 2002

Tre och en halv kubikmeter ved och vattenburen golvvärme. Denna kombination värmer upp Ingemar Ovanmos och Inga Skoogs hus i Åkersberga Skärgårdsstad. Och elnotan är rekordlåg!

Miljövänlig lösning

För tre år sedan bestämde sig äkta paret Ovanmo - Skoog för att flytta ut permanent till sitt sommarställe i Skärgårdsstaden, Åkersberga. Men huset behövde byggas till, eftersom det ursprungligen endast var 76 kvm.

Både Ingemar Ovanmo och Inga Skoog är miljöintresserade och ville följaktligen att deras hus skulle bli så miljövänligt som möjligt.
Det ursprungliga huset hade direktverkande el. Det lilla huset på 76 kvm slukade hela 8 800 kWh el trots att värmen stod på sparlåga under veckorna när det inte användes.


Den forna sommarstugan på 76 m2 byggdes om till permanentbostad på 180 m2. Men trots att huset blev mer än dubbelt så stort halverades uppvärmningskostnaderna.

Annons

Kakelugn och golvvärme 

- Att sätta in direktverkande el i det nya huset var helt uteslutet, säger Ingemar Ovanmo.

Istället beslutade man sig för att installera en kakelugn i den ursprungliga delen av huset. Men man bestämde sig också tidigt för att man vill ville ha ett komplement till vedeldningen.
Efter egna funderingar och diskussioner med byggentreprenören beslutade man sig för att satsa på vattenburen golvvärme.

Som komplement finns en värmeväxlare inbyggd i husets varmvattenberedare, vilket gör att inkommande luft förvärms. Den förbrukade luften går inte direkt ut i det fria utan blåses in under torpargrunden, vilket gör att det aldrig blir kallgrader under själva huset. Då får den vattenburna golvvärmen en gratisuppvärmning. Golven i den nybyggda delen värms via ett rörsystem som är kopplat till en elpatron.

Ingemar Ovanmo har också isolerat väggarna i huset, något som kan behövas på vintern när kall luft drar in från havet. I den gamla delen av huset finns fortfarande den direktverkande elen kvar, men den används sällan sedan huset togs i bruk efter utbyggnaden för tre år sedan.

Bra cirkulation med öppen planlösning

Huset har en öppen planlösning i två våningar med full takhöjd. Det gör att luften kan cirkulera fritt.

I taket har Ingemar Ovanmo monterat en roterande dekorativ fläkt som pressar ner den varma luften från taket så att elementen med direktel sällan går på. De är utrustade med temperaturtermostat..

Att den öppna planlösningen har betydelse för att energinotan blir så låg är både Ingemar Ovanmo och Inga Skoog överens om.

- Detta huset passar oss. Vi är bara två personer med ett kontor för två, med datorer och annan kontorsutrustning på övre plan samt en hund, säger Inga Skoog.

- En familj med tonårsbarn har nog svårt att bo såhär. Barnen vill kunna stänga om sig och det är ju inte heller säkert att föräldrarna vill ha ungdomarnas musik ringande i öronen hela dagarna, fortsätter hon.


En stor del av hemligheten ligger i den öppna planlösningen. Fläkten i taket hjälper till att transportera den varma luften.

Elleverantören trodde inte sina öron

För att installera golvvärme och kakelugn behöver man inte bygga om sitt hus som familjen Ovanmo - Skoog har gjort.

Kakelugnen kostade cirka 60 000 kronor med montering och tillägget för golvvärmens rörinstallationer uppskattar Ingemar Ovanmo till cirka 40 000 kronor. Det gör en investering på 100 000 kronor i samband med ombyggnaden. Med direktverkande el skulle huset sannolikt ha dragit minst 20 000 kWh, vilket skall jämföras med cirka 5 500 i dag. En besparing på 14 500 kWh á 65 öre, vilket på ett år blir cirka 9 500 kronor. Till uppvärmningskostnaden skall förstås räknas den ved, cirka 3,5 kubik, som familjen gör av med på ett år.

För familjen Ovanmo - Skoog är den gratis, men några dagars arbete för fällning av träd och vedhuggning måste man räkna med.

- Handläggaren hos vår elleverantör trodde inte sina öron när jag påstod att vi skulle göra av med nästan 3 500 kWh mindre el när vi hade mer än fördubblat husets yta.

Håll huvudet kallt

Faktum är att uppvärmningskostnaderna ofta sjunker när man installerar golvvärme. Skillnaden mot traditionell uppvärmning är att innetemperaturen kan sänkas utan att man upplever rumstemperaturen som lägre. Kroppstermostaten kan sägas sitta i fötterna. Hög värme i fötterna betyder att hela kroppen brukar kännas varm.

I huvudhöjd kan temperaturen vara lite kallare än om fötterna. Detta är hemligheten bakom hela golvvärmetekniken. Tvärt om är förhållandet med väggfasta element - det blir varmare om huvudet än om fötterna. Fötterna bör ha en temperatur på 24 grader och huvudet bör ha cirka 18 graders värme. Man fryser inte om fötterna är varma.


Två brasor i kakelugngen per dag brukar Ingemar Ovanmo elda. Det är tillräckligt för att ugnen skall sprida värme hela dygnet.

Lätt att kombinera golvvärmetekniken Framledningstemperaturen vid golvvärmeteknik är låg, vilket gör att man med fördel kan kombinera tekniken med värmepump eller elvärmepanna.

Om- eller nybyggnation är inget krav vid installation av golvvärme. Under golvet läggs värmeplåtar av aluminium. Plåten får en jämn värme sedan värmebärande sk PEX-rör placeras i spår som finns i värmeplåtarna.

Elinstallatör som är behörig måste göra själva elanslutningen, men mycket av det andra arbetet kan den som är händig göra själv. Värmekostnaderna kan sänkas eftersom medeltemperaturen i rummet kan sänkas med upp till två grader.

Uppvärmningskostnaderna blir lägre, men installationskostnaderna är högre än med traditionella radiatorsystem.

Med sunt förnuft kommer man långt

Den kakelugn som makarna Ovanmo - Skoog valde är en putsad och målad kollonkakelugn som har hämtat formen från Empirestilen. 3,5 kubikmeter ved gör familjen av med per år.

Varje kubikmeter ved (travat mått) innehåller cirka 1 200 kWh, vilket betyder att paret Ovanmo - Skoog sammantaget med el och ved använder cirka 9 500 kWh energi för att värma upp sitt hus som i dag har vuxit till 180 kvadratmeter från de ursprungliga 76.

Räknat per kvadratmeter används i dag 54 kWh energi per kvadratmeter och år mot 116 kWh per kvadratmeter och år före utbyggnaden. Förr användes huset endast på helger - under övrig tid var temperaturen så låg som möjligt. De redovisade siffrorna innehåller också hushållsel, till exempel el för vattenuppvärmning och belysning, vilket gör att uppvärmningsbehovet för huset är mindre än dessa siffror ger vid handen.

Energimyndigheten räknar med att cirka 1 000 kWh av energiåtgången är belysning och att mellan 3 500 och 6 000 kWh per år är annan hushållsel som tvätt, disk och dusch. Beräkningen är gjord för en familj på 4 personer.

Enligt samma myndighet drar en genomsnittsvilla på 125 kvadratmeter 15 000 kWh om man använder enbart direktverkande el. Foto: Håkan Flank

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
27 juni 2002 Inger Evertsson
Annons
Annons
Mer om Spara energi

Måste man släcka lyset? - Läsarbrev

Spara energi Vi fick ett intressant läsarbrev till redaktionen. Det var från Nils som skrev att han höll en jämnare innetemperatur genom att inte släcka lamporna. Och det utan att elräkningen påverkas. Vi kollade vad Energimyndigheten anser i frågan.

Spartips för energismarta

Spara energi Att vara miljömedveten behöver inte kosta en förmögenhet. Långsiktigt spar vi i slutändan både pengar och energi och bidrar samtidigt till en förbättrad...

Inredning som gör dig energismart

Spara energi En strömbrytare som påminner dig att släcka lampan. En blomlampa som öppnar sina blad när du minskar elförbrukningen. Ett duschmunstycke som lyser rött...

Isolera vinden

Spara energi I webb-filmen Isolera vinden ser du steg-för-steg hur du kan isolera din vind och spara både värme och pengar.

Miljövänlig matvecka!

Spara energi Den här veckan pågår Naturskyddsföreningens kampanj "Mat för bättre klimat" för fullt runt om i landet.

Smart energiförbrukning (sponsorfilm)

Spara energi Se vår serie om hur du får smart energiförbrukning hemma!

Krönika: Energislukare

Spara energi I hotellets källare kämpar jag med mitt dåliga samvete och en apparat jag varken sett förut eller ens gillar. Anledningen är att jag, av rent okynne, ätit en chokladkaka.

Om det blir elavbrott

Spara energi Kung Bores kylslagna järngrepp håller i sig. Med den långvariga kylan överbelastas elnäten och risken för elavbrott ökar. Så här klarar du dig om strömm...

Rätt bidrag för egen energi

Spara energi Hösten och vintern och kylan kryper allt närmre. Nu stänger vi ytterdörren och börjar skruva upp värmen och plötsligt bli energi ett högaktuellt ämne....

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]