Annons
Energiexperten gör hembesök för att med hjälp av teknisk utrustning kunna få fram fakta om husets energi-och miljöstatus.
Energiexperten gör hembesök för att med hjälp av teknisk utrustning kunna få fram fakta om husets energi-och miljöstatus.

Dags att energideklarera!

Spara energi

Funderar du på att sälja? Från årsskiftet måste din villa i så fall energideklareras av en certifierad energiexpert. Du får samtidigt förslag på åtgärder som skulle sänka energikostnaderna och minska husets miljöpåverkan.

Av: Yvonne Busk, viivilla.se september -08, 01 september 2008

Driftkostnader brukar anges för hus som är till försäljning. Hittills har uppgifterna byggt på säljarens faktiska energiförbrukning, som påverkas mycket av hur många som bor i huset och vilka vanor de har.

Energideklarationerna kommer att mer systematiskt redovisa hur olika installationer och byggnadstekniska faktorer påverkar energiförbrukningen i huset. På det sättet får man samtidigt en bild av vilken potential för energibesparande åtgärder huset har.

En certifierad energiexpert, som dessutom är knuten till ett ackrediterat företag, måste göra energideklarationen. Du som fastighetsägare ansvarar för att den görs inför en försäljning och står för kostnaden. Eftersom energideklarationerna av villor inte riktigt kommit igång ännu, har prisnivåerna inte heller stabiliserats. En förundersökning som gjordes på regeringens uppdrag 2005 uppskattade kostnaden till 4000 kronor. Men enligt energiexperten Hans Åke Hilding är den siffran för lågt satt. En mer realistisk bedömning tror han är 7000 -10 000, beroende på var villan ligger. Energiexperternas timtaxa är högst i storstadsområdena.

Annons

Ditt hus hälsotillstånd lagras hos Boverket 

De fakta om ditt hus som kommer fram vid energideklarationen samlas i ett formulär som energiexperten fyller i och skickar till Boverket, där det lagras. Energideklarationen är giltig i tio år. Som husägare får du en sammanfattning som ska finnas tillgänglig vid försäljning. Den innehåller upplysningar om vilka energibesparande åtgärder du skulle kunna göra, uttryckt i sparad kilowattimme per investerad krona. Det är frivilligt både för dig och för den som eventuellt köper ditt hus att genomföra förbättringarna, men de innebär investeringar i både en lägre driftkostnad för huset och i en bättre miljö.

Lagen om energideklarationer bygger på ett EG-direktiv. Målet är att minska energianvändningen i byggnader, minska beroendet av importerad energi och minska utsläppen av klimatpåverkande växthusgaser.


Hans Åke Hilding är certifierad energiexpert.

Hans Åke Hilding är certifierad energiexpert. Han har arbetat i närmare 30 år med vvs. Det krävs en bakgrund inom bygg- eller fastighetsbranschen för att kunna bli certifierad. Den som ansöker om certifiering går sedan en kurs med ett omfattande slutprov.

Utbildningen omfattar en lång rad energi- och miljöfrågor som gäller fastigheter och installationer. Den tar upp hur hus har byggts under olika perioder, vad gäller värme- och ventilationssystem, hur klimatskalet ser ut, t ex ytterväggarnas tjocklek och isolering och andra miljöfaktorer som fukt och radon.

Den som certifierats som energiexpert kan sedan ansöka om ackreditering för sitt företag hos Swedac, som är en statlig myndighet för ackreditering och teknisk kontroll.

- De har vissa kriterier för vad företaget ska göra och kunna, förklarar Hans Åke Hilding. De kom ut en hel dag och gick igenom hur vi hade tänkt att jobba och om vi uppfyllde kraven, innan vi fick vår ackreditering.

Lagom ventilation

Han räknar med att det tar en till en och en halv dag att energideklarera en villa.

- Jag börjar med att ta fram grundfakta om huset, berättar han. Vilket år det är byggt och vilken typ av fönster det har, t ex. Då kan jag först se om den energiförbrukning man har är rimlig. Det finns en enkät som jag fyller i tillsammans med fastighetsägaren. Men man kan också skicka ut den i förväg så att den är ifylld när jag kommer. Då går det fortare. Den som vill förarbeta ännu mer kan gå in på Boverkets hemsida och ta fram den mall som jag ska fylla i och skicka in till Boverket när jag är färdig. Där kan man också skriva in så mycket som möjligt själv. Jag kontrollerar sedan vad som står där, men det går ändå fortare än om jag ska göra allt från början.

Elförbrukning, värmeförbrukning, om det gjorts någon radonmätning i huset är grunduppgifter som ska finnas med. Men på plats tittar energiexperten sedan bland annat på luftströmmar i huset, värmeläckage och isolering av rör.

- Ibland finns det en överdriven rädsla för att få mögel i huset. Man kanske har satt in en fläkt på taket som innebär onödigt kraftig ventilation. All luft kostar ju att värma upp. Det kan betyda en merkostnad på 5000 kronor om året. Då kan jag genom att mäta luftströmmarna säga att här kan ventilationen sänkas med hälften och det duger bra i alla fall, säger Hans Åke Hilding.

Husets form påverkar

Energideklarationen ska också innehålla en energibalansberäkning som anger energiåtgång i kilowattimmar per kvadratmeter. Det värdet ställs sedan mot alla yttre förutsättningar som finns för varje hus.

Rimlig förbrukning har inte bara med bostadsytan att göra, utan kan också påverkas av vilken form huset har. Ett fyrkantigt hus drar inte lika mycket som ett som är byggs i form av ett H, med många vinklar.

Har ett eluppvärmt hus, med hänsyn tagit till alla yttre förutsättningar, en orimligt stor elförbrukning kan det bero på att någon helt annan faktor påverkar.

- Man kanske upptäcker att familjen som bor där har ormar som husdjur och ett terrarium som drar hur mycket energi som helst, säger Hans Åke Hilding.

När alla fakta om huset är inhämtade ska han räkna ut vilka möjligheter till energibesparingar huset har och vad det kan innebära ekonomiskt för den som bor i huset. Det är det mest tidsödande jobbet som kan variera i omfattning beroende på vilka förbättringar som kan vara aktuella.

- I en äldre villa med oljepanna skulle kanske en lämplig förbättring kunna vara att gå över till bergvärme, som på sikt innebär stora besparingar. Men hur stora de skulle bli för just den villan som är aktuell beror på vilken isolering den har och en rad andra förutsättningar. Det är många faktorer som är olika för varje hus, säger han.


Med hjälp av en luftflödesmätare kan energiexperten få en bild av hur husets ventilation fungerar.

Steg för steg

Det första du behöver göra som ska energideklarera din villa är att ta kontakt med ett ackrediterat företag. Dessa företag har minst en certifierad energiexpert anställd.

Du hittar listor på ackrediterade företag på Swedacs hemsida; www.swedac.se. Där kan du söka länsvis för att hitta ett företag som finns nära dig.

Bara ackrediterade företag kan upprätta en energideklaration som är giltig vid försäljning. Företagen tillämpar timtaxa som kan variera.

Rådgör med energiexperten på det företag du väljer hur du kan förbereda arbetet med att själv ta fram fakta. Det kan till exempel vara fastighetsbeteckning, ritningar, uppvärmningssystem, golvyta, byggnadsår, eventuell ombyggnad, typ av isolering, typ av fönster, ventilationssystem, inomhustemperatur och om radonmätning är gjord.

Du kan via Boverkets hemsida; www.boverket.se, också ta fram formuläret för energideklarationen och fylla i det du kan. Men observera att du inte ska skicka in någonting till Boverket. Den slutliga energideklarationen måste en behörig energiexpert fylla i och överföra till Boverket elektroniskt.

På Boverkets hemsida finns ytterligare information om energideklarationerna. På Boverkets och Energimyndighetens hemsidor kan du också få allmänna råd om energibesparingar.

Hemsidor:

www.swedac.se
www.boverket.se
www.energimyndigheten.se 

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
01 september 2008 Yvonne Busk, viivilla.se september -08
Annons
Annons
Mer om Spara energi

Måste man släcka lyset? - Läsarbrev

Spara energi Vi fick ett intressant läsarbrev till redaktionen. Det var från Nils som skrev att han höll en jämnare innetemperatur genom att inte släcka lamporna. Och det utan att elräkningen påverkas. Vi kollade vad Energimyndigheten anser i frågan.

Spartips för energismarta

Spara energi Att vara miljömedveten behöver inte kosta en förmögenhet. Långsiktigt spar vi i slutändan både pengar och energi och bidrar samtidigt till en förbättrad...

Inredning som gör dig energismart

Spara energi En strömbrytare som påminner dig att släcka lampan. En blomlampa som öppnar sina blad när du minskar elförbrukningen. Ett duschmunstycke som lyser rött...

Isolera vinden

Spara energi I webb-filmen Isolera vinden ser du steg-för-steg hur du kan isolera din vind och spara både värme och pengar.

Miljövänlig matvecka!

Spara energi Den här veckan pågår Naturskyddsföreningens kampanj "Mat för bättre klimat" för fullt runt om i landet.

Smart energiförbrukning (sponsorfilm)

Spara energi Se vår serie om hur du får smart energiförbrukning hemma!

Krönika: Energislukare

Spara energi I hotellets källare kämpar jag med mitt dåliga samvete och en apparat jag varken sett förut eller ens gillar. Anledningen är att jag, av rent okynne, ätit en chokladkaka.

Om det blir elavbrott

Spara energi Kung Bores kylslagna järngrepp håller i sig. Med den långvariga kylan överbelastas elnäten och risken för elavbrott ökar. Så här klarar du dig om strömm...

Rätt bidrag för egen energi

Spara energi Hösten och vintern och kylan kryper allt närmre. Nu stänger vi ytterdörren och börjar skruva upp värmen och plötsligt bli energi ett högaktuellt ämne....

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]