Byt energikälla och få bidrag!

Spara energi

Funderar du på att slänga ut oljepannan eller minska elräkningen för din uppvärmning? Efter årsskiftet är det rätt läge! Tänkt både långsiktigt på miljön och på din egen plånbok och gör slag i saken!

Av: Johanna Wieslander, viivilla.se 2005, 10 november 2005

Regeringen har föreslagit att ett investeringsstöd för byte av uppvärmningssystem till förnybara energikällor ska införas (beslut tas i mitten av december). Från och med 1 januari 2006 kan enligt förslaget den som byter sin villauppvärmning från direktverkande el eller olja till mer miljövänliga alternativ få ett investeringsstöd beviljat av länsstyrelsen. Till de miljövänliga alternativen räknas biobränsle, värmepump (berg-, sjö- eller markvärme), solvärme och fjärrvärme.

Pelletspanna.

Pelletspannan Biotech från Nordic Bioenergy 

Investeringsstödet gäller både arbets- och materialkostnader och uppgår till högst 30 procent av kostnaderna upp till ett maxbelopp. Maxbeloppen varierar beroende på vilken åtgärd som genomförs - konvertering från oljepanna ger till exempel ett lägre belopp eftersom investeringskostnaden för detta är lägre. Konverteringsstödet kommer husägarna tillgodo genom en skattekreditering av beloppet.

Energibidraget gäller konverteringar som påbörjats och slutförts under perioden 1 januari 2006 till 31 december 2010. Stödet ges inte retroaktivt för konverteringar som genomförts innan den aktuella perioden.

I januari kommer Boverket gå ut med mer information om stödet och ansökningshandlingar, se www.boverket.se. För mer information om detta och andra energibidrag (bidrag för solvärme och fönsterbyten)
se www.regeringen.se.

Annons

Redaktionen rekommenderar

10 november 2005 Johanna Wieslander, viivilla.se 2005
Annons
Annons
Mer om Spara energi

Måste man släcka lyset? - Läsarbrev

Spara energi Vi fick ett intressant läsarbrev till redaktionen. Det var från Nils som skrev att han höll en jämnare innetemperatur genom att inte släcka lamporna. Och det utan att elräkningen påverkas. Vi kollade vad Energimyndigheten anser i frågan.

Spartips för energismarta

Spara energi Att vara miljömedveten behöver inte kosta en förmögenhet. Långsiktigt spar vi i slutändan både pengar och energi och bidrar samtidigt till en förbättrad...

Inredning som gör dig energismart

Spara energi En strömbrytare som påminner dig att släcka lampan. En blomlampa som öppnar sina blad när du minskar elförbrukningen. Ett duschmunstycke som lyser rött...

Isolera vinden

Spara energi I webb-filmen Isolera vinden ser du steg-för-steg hur du kan isolera din vind och spara både värme och pengar.

Miljövänlig matvecka!

Spara energi Den här veckan pågår Naturskyddsföreningens kampanj "Mat för bättre klimat" för fullt runt om i landet.

Smart energiförbrukning (sponsorfilm)

Spara energi Se vår serie om hur du får smart energiförbrukning hemma!

Krönika: Energislukare

Spara energi I hotellets källare kämpar jag med mitt dåliga samvete och en apparat jag varken sett förut eller ens gillar. Anledningen är att jag, av rent okynne, ätit en chokladkaka.

Om det blir elavbrott

Spara energi Kung Bores kylslagna järngrepp håller i sig. Med den långvariga kylan överbelastas elnäten och risken för elavbrott ökar. Så här klarar du dig om strömm...

Rätt bidrag för egen energi

Spara energi Hösten och vintern och kylan kryper allt närmre. Nu stänger vi ytterdörren och börjar skruva upp värmen och plötsligt bli energi ett högaktuellt ämne....