Foto: Istockphoto

Spara tusenlappar på elen!

Energi

Har du koll på ditt elavtal? Med ganska enkla insatser kan du kanske sänka kostnaden med flera tusenlappar. Så här hittar du billigaste elleverantören!

Av: Hanna Nolin, 07 oktober 2021

Det kan finnas tusenlappar att spara för den som ser över sitt elavtal. Steg ett: Kolla dina fakturor och se vilket avtal du har, för här kan finnas fällor: 

– Över tio procent av alla hushåll sitter med ett ”anvisat avtal” och betalar förmodligen för mycket, säger Thomas Björkström på Konsumenternas Energimarknadsbyrå. Många tilldelas nämligen automatiskt en elleverantör när man flyttar in i ett hus och då får ett så kallat anvisat avtal.  

– Det är ofta ett ofördelaktigt avtal, och du kan tjäna flera tusenlappar om året på att byta, säger Thomas Björkström.

För att få välja själv ska du kontakta din elleverantör och berätta att du vill säga upp avtalet och byta till en annan leverantör. Ett anvisat avtal har aldrig mer än 14 dagars uppsägningstid. 

Annons

 

När du ska välja el kan du antingen själv välja elleverantör eller låta ett företag som förmedlar och förhandlar elen göra det åt dig (som till exempel Kundkraft). Om du själv vill välja leverantör kan du jämföra elpriserna på olika sajter. Elpriskollen.se är en statlig sajt, dit alla svenska elhandlare är skyldiga att rapportera in avtal och priser. Elskling.se är en annan stor jämförelsesajt, den drivs kommersiellt (men är gratis för konsumenter). Där kan du byta leverantör direkt. Du skriver in ditt postnummer och hur mycket du betalar för din el nu. Klicka i om du vill ha grön el. 

Läs också: Ont om pengar? Här är 33 riktigt smarta spartips!

Så vad är bäst: rörligt eller fast avtal? 

– Under hela 2020 var elpriset mycket lågt, vilket gynnade den med rörligt avtal. Fördelen med fast, särskilt om du vet hur mycket du förbrukar, är att du nästan exakt kan räkna ut din kostnad och får bra koll på hushållsekonomin. Med rörligt tar du del av prisnedgångar men måste också ha ekonomiska marginaler för prisuppgångar, säger Thomas Björkström. 

Det är då bra att med jämna mellanrum se över sitt elavtal.

 

Vid byte!

1. Kolla bindnings- och uppsägningstid på nuvarande avtal så att du inte riskerar en straffavgift. Läs sedan det nya avtalet och kolla uppsägnings- och bindningstid. En månads uppsägning är rimligt. För fast pris är 1–3 års bindningstid vanligt. När ett fast avtal löper ut kan villkoren bli sämre. Se över avtalet då och då. 

2. Om du hoppar på en kampanj, se hur länge du behåller det låga priset och vad som händer när kampanjen är över.

3. Om du hamnar i tvist med en elhandlare kan du vända dig till Allmänna Reklamations-nämnden (ARN).

 

Varning!

Det finns en del oseriösa elleverantörer, så kolla upp företaget på Konsumenternas Energimarknadsbyrå. Där finns en lista över företag som fått många klagomål. 

Var också uppmärksam när du tecknar avtal via telefon. Fatta inte beslut på stående fot, utan be att få återkomma. Läs på om företaget och gör egna jämförelser.Ett telefonavtal måste bekräftas skriftligt, t ex med ett sms efteråt. 

En del oseriösa företag luras. När konsumenten svarar nej på frågan om att teckna avtal, men på uppmaning skickar ett ja via sms till mer information, använder säljaren det som ett ja för att godkänna avtalet.  

 

Tips!

Känns det svårt att välja avtal eller att byta leverantör via nätet kan du kontakta kommunens konsumentvägledare.

 

07 oktober 2021 Hanna Nolin
Annons
Annons
Mer om Energi
Du kan enkelt hålla koll på och styra din elförbrukning genom smarta digitala eltjänster.
ANNONSSAMARBETE MED GREENELY

Så kan du sänka dina elkostnader

Energi Genom att få kontroll över din elförbrukning kan du sänka dina elkostnader. Så här gör du!

7 frågor och svar om luftvärmepumpar

Energi Luftvärmepumpen är poppis, men hur funkar den, vad kostar och hur installerar man den? Här får du svar på de sju vanligaste frågorna.

Annonssamarbete

Sänk elförbrukningen i vinter med smart el

Energi Vintern nalkas och med den skyhöga elräkningar. Med smart värmestyrning kan du som husägare lätt och smidigt sänka din elkostnad utan att behöva gå...

I samarbete med Kontosmart

Bättre elpris går inte att hitta

Energi Nu har du som Vi i Villas läsare chans att få landets bästa elavtal! Vi i Villas samarbetspartner Kontosmart hjälper dig ta fram dagens bästa elavtal. Och det gratis. Så ta chansen! Gå in på vår sajt och sänk din elräkning redan idag.

Spara energi och pengar - expertråden som gör skillnad

Energi För varje grad du sänker inomhustemperaturen sparar du 5 procent av energiåtgången. Här är sju enkla knep du kan göra redan nu för att få mer pengar...

Rätt svar till elquiz

Energi Rätt svar: 1B 2B 3B 4B 5C 6C 7C 8A

Avfuktare för alla utrymmen

Energi Avfuktare hjälper dig att få bukt med fuktproblemen innan de ens hunnit uppkomma. Här visar vi hur avfuktare används i krypgrunder, torkrum, badrum och källare.

Nytändning med nya strömbrytare

Energi Ny strömbrytare kan vara en idé både ur inredningssynpunkt och för att förbättra belysningen. Här får du tips på vägen.

Först till kvarn för solcellsbidrag

Energi Nästa år kan du som vill bli med solceller få mer i bidrag – om du ansöker i tid.