Foto: Istockphoto

Spara pengar – använd elen klokare

Energi

Hur vet jag om jag har en rimlig elanvändning hemma och hur påverkar mitt beteende elförbrukningen? Vi i Villas hållbarhetsexpert svarar. 

Hallå där, Tanmoy Bari, vd och hållbarhetsexpert på Greenely. Hur vet jag att jag har en rimlig nivå av elanvändning hemma?

– Man brukar säga att en genomsnittlig nivå för en villa med direktverkande el är cirka 25 000 kWh/år, men det kan skilja sig markant mellan olika hushåll.
I vår app visar vi våra användare en jämförelse med likvärdiga hushåll baserat på deras förhållanden för att ge dem en indikation kring hur de ligger till.

Hur påverkas elanvändningen av det uppvärmningssystem jag har?

– Ungefär 60 procent av elanvändningen i ett hus består vanligtvis av uppvärmning. Adderar man varmvatten så stiger den siffran till närmare 80 procent.

Annons

Hur mycket kan mitt beteende påverka elanvändningen?

– Det påverkar mycket mer än man kan tro. Studier har visat att det kan skilja sig upp emot 20 procent när det gäller elanvändning mellan likvärdiga hushåll avseende bostadstyp, uppvärmning, antal boende etcetera.

Vilket är det vanligaste misstag folk gör?

– De låter exempelvis handdukstorken eller golvvärmen stå på i onödan, vilket kan kosta hundratals kronor.

Hur kan jag nyttja elen smartare?

– Det första steget är att bli bättre informerad. Du kan till exempel söka information som finns tillgänglig hos energibolag och kommunernas energirådgivare. Nästa steg kan vara att använda energitjänster som ger bättre överblick över din elanvändning och kommer med råd om hur du kan minska den samt bli mer energismart.

 

07 maj 2018
Annons
Annons
Mer om Energi

7 frågor och svar om luftvärmepumpar

Energi Luftvärmepumpen är poppis, men hur funkar den, vad kostar och hur installerar man den? Här får du svar på de sju vanligaste frågorna.

Annonssamarbete

Sänk elförbrukningen i vinter med smart el

Energi Vintern nalkas och med den skyhöga elräkningar. Med smart värmestyrning kan du som husägare lätt och smidigt sänka din elkostnad utan att behöva gå...

I samarbete med Kontosmart

Bättre elpris går inte att hitta

Energi Nu har du som Vi i Villas läsare chans att få landets bästa elavtal! Vi i Villas samarbetspartner Kontosmart hjälper dig ta fram dagens bästa elavtal....

Spara energi och pengar - expertråden som gör skillnad

Energi För varje grad du sänker inomhustemperaturen sparar du 5 procent av energiåtgången. Här är sju enkla knep du kan göra redan nu för att få mer pengar över i plånboken och samtidigt vara miljösnäll!

Spara el och pengar – 12 smarta sätt

Energi Hantera din kyl, frys, spis, tvätt-och diskmaskin rätt – här finns pengar att tjäna!

Rätt svar till elquiz

Energi Rätt svar: 1B 2B 3B 4B 5C 6C 7C 8A

Avfuktare för alla utrymmen

Energi Avfuktare hjälper dig att få bukt med fuktproblemen innan de ens hunnit uppkomma. Här visar vi hur avfuktare används i krypgrunder, torkrum, badrum och källare.

Nytändning med nya strömbrytare

Energi Ny strömbrytare kan vara en idé både ur inredningssynpunkt och för att förbättra belysningen. Här får du tips på vägen.

Först till kvarn för solcellsbidrag

Energi Nästa år kan du som vill bli med solceller få mer i bidrag – om du ansöker i tid.