Foto: Istock

Solpaneler – så funkar de!

Energi

Solpaneler ger miljövänlig el och du kan få pengar över i plånboken. Kanske är det rätt för dig att investera i de högintressanta panelerna! Vi har listat några vanliga frågor och bett Christopher Frisk på Energimyndigheten svara.

Av: Hanna Nolin, 29 april 2020

Läs också: Spara el och pengar – 12 smarta sätt

1. Funkar solpaneler för alla tak?

Annons

Nej, taket måste hålla för tyngden, men de flesta tak i Sverige är gjorda för att klara snölaster och klarar ofta solpaneler. Har man ett tak som behöver läggas om eller bytas kan man ju passa på att helt ersätta takmaterialet med ett solcellstak.

2. Behövs bygglov?

Oftast inte, men kolla med din kommun, det finns undantag, som k-märkning eller om solcellsanläggningen har en annan lutning än taket.

3. Hur ska man tänka med väderstreck?

Sydligt läge ger högst produktion, men att sätta systemet i östligt– västligt läge kan vara bra; då kan solenergin matchas bättre med din egen användning; en tvättmaskin som sätts i gång på morgonen och köksmaskiner på eftermiddagen. Det viktiga är att undvika skuggor, så östligt–västligt är bättre än sydligt om det förekommer skuggor från syd men inte från öst eller väst. Norrläge är sällan bra.

4. När lönar sig investeringen?

Snittet för kostnaden för ett soltak på en villa i Sverige ligger på ca 74 000 kr (ett system på 5 kW och 30 m2). Oftast får man tillbaka investeringen efter 15 - 20 år. Efter det är energin som produceras ren vinst. På Energimyndighetens kalkyl på Solelportalen.se kan du själv räkna ut.

Solpaneler på hus
Oftast får man tillbaka investeringen efter 15 - 20 år.

5. Solpaneler på sommarstugan, ja eller nej?

Det beror på hur ofta du är där. Är du i din sommarstuga en större del av sommarhalvåret kan det vara lönsamt med en lite större anläggning, men om du är där mer sällan så räcker en mindre. Du kan ju sälja den el du inte använder, under förutsättning att sommarstugan är ansluten till elnätet. Generellt får man göra skatteavdrag med 60 öre/kWh på upp till 30 000 kWh solel inmatad till nätet (18 000 kr).

6. Solpaneler är relativt nytt, finns det barnsjukdomar?

Tekniken är gedigen och tillförlitlig; panelerna har en livslängd på uppemot 30 år. Men för att vara extra säker så anlita företag du litar på, eller åtminstone en certifierad installatör. Flera etablerade företag, exempelvis elhandelsföretag, säljer i dag solceller.

7. Tjänar man på att vänta? 

Ju längre man väntar, desto billigare blir kanske panelerna, men vi ser inte längre samma dramatiska prisminskningar. Vill man inte installera solpaneler kan man ju köpa solproducerad el via ett elhandelsbolag eller köpa in sig på andelsägda solscellsparker. 

8. Hur börjar jag?

Skicka efter offert från olika installatörer, få gratis rådgivning från kommunens energi- och klimatrådgivare, eller gå in på Energimyndighetens Solelportalen.se.

 Läs också: Spara energi och pengar - expertråden som gör skillnad

Tips!

Kolla med ditt försäkringsbolag om de kräver en extra besiktning eller kommer att höja premien på försäkringen om du byter till solpaneler.

PS.

Regeringen har lagt ca 1 miljard kronor per år i snitt till solcellsstödet de tre senaste åren. Intresset har helt överstigit budgeten och många har fått vänta. I Januariavtalet diskuteras förslag om grön skatteväxling. På Energimyndigheten.se kan du hålla dig uppdaterad.

Lästips!

I guiden Handbok för solceller på tak (https://belok.se/ handbok-solceller-pa-tak) finns handfasta råd!

29 april 2020 Hanna Nolin
Annons
Annons
Mer om Energi

Solpaneler – passar det ditt hus?

Energi Sluttar ditt tak brant? Skuggar träden? Sådana saker avgör om solpaneler är något för just ditt hus!

7 frågor och svar om luftvärmepumpar

Energi Luftvärmepumpen är poppis, men hur funkar den, vad kostar och hur installerar man den? Här får du svar på de sju vanligaste frågorna.

Annonssamarbete

Sänk elförbrukningen i vinter med smart el

Energi Vintern nalkas och med den skyhöga elräkningar. Med smart värmestyrning kan du som husägare lätt och smidigt sänka din elkostnad utan att behöva gå...

I samarbete med Kontosmart

Bättre elpris går inte att hitta

Energi Nu har du som Vi i Villas läsare chans att få landets bästa elavtal! Vi i Villas samarbetspartner Kontosmart hjälper dig ta fram dagens bästa elavtal. Och det gratis. Så ta chansen! Gå in på vår sajt och sänk din elräkning redan idag.

Spara energi och pengar - expertråden som gör skillnad

Energi För varje grad du sänker inomhustemperaturen sparar du 5 procent av energiåtgången. Här är sju enkla knep du kan göra redan nu för att få mer pengar...

Rätt svar till elquiz

Energi Rätt svar: 1B 2B 3B 4B 5C 6C 7C 8A

Avfuktare för alla utrymmen

Energi Avfuktare hjälper dig att få bukt med fuktproblemen innan de ens hunnit uppkomma. Här visar vi hur avfuktare används i krypgrunder, torkrum, badrum och källare.

Nytändning med nya strömbrytare

Energi Ny strömbrytare kan vara en idé både ur inredningssynpunkt och för att förbättra belysningen. Här får du tips på vägen.

Först till kvarn för solcellsbidrag

Energi Nästa år kan du som vill bli med solceller få mer i bidrag – om du ansöker i tid.