Solpaneler – passar det ditt hus?

Sluttar ditt tak brant? Skuggar träden? Sådana saker avgör om solpaneler är något för just ditt hus!

solpaneler

Här är fyra viktiga punkter att fundera på för att få veta om det passar med solpaneler på just ditt hus!

1. Väderstrecket 

I vilket väderstreck ligger ditt hus? Sydlig riktning är perfekt, även sydost och sydväst funkar bra. Ligger det i nordlig riktning kan det vara svårt att få bra effekt på solpanelerna. 

2. Skuggning

Lägg lite tid på att studera ditt tak under de olika årstiderna. Finns det något som skuggar taket; ett stort träd, stolpar eller stora installationer på taket (skorstenar, avluftningsrör, antenner)? Om det skuggas under flera timmar när solen skiner som bäst påverkar det effekten av solpanelerna. 

3. Taklutning

En något brant lutning är bra (oftast ligger takens lutning på 30–45 grader och det funkar bra för solpaneler). Vid 45 graders lutning absorberas solstrålarna perfekt. En brant lutning gör att solcellerna kan producera el även sen höst och tidig vår. Har du ett helt platt tak kan man luta solcellerna med hjälp av en ställning, (detta kräver oftast bygglov). 

4. Takets livslängd

En solpanelsanläggning förväntas hålla i minst 20–25 år, så se till att även ditt tak har den livslängden. Om inte så kan det vara bra att byta tak samtidigt som du installerar solpaneler. 

Läs också: Solpaneler – så funkar de

Solceller

Storleken då?

Hur många solpaneler behöver man? Börja med att kolla igenom dina fakturor och se din ­årsförbrukning. En ­normal villa förbrukar 4 000–6 000 kWh hushållsel (exkl. värme och vatten) per år. För att få en bild av hur mycket takyta som krävs kan man räkna på att åtta kvadratmeter installerade solceller ger ca 1 000 kWh per år. Priset varierar beroende på storlek och modell av solcell, men en genomsnittlig anläggning som producerar 6 000 kWh per år kostar ungefär 100 000 kronor. Se till att begära in minst tre olika offerter. 

Tips! 

Sedan årsskiftet finns nya skatteregler för dig som installerar solpaneler, det ”gröna avdraget” som fungerar lite som rut och rot. Läs mer på Skatteverket.se.

Koll på just ditt hus!

Surfa in på Solkartan.se, en digital tjänst många kommuner erbjuder. Där kan du få en uppfattning om ifall solpaneler vore en lönsam investering för just ditt hus. 

Räkna rätt

Bra info hittar du på Solelportalen.se på Energimyndigheten. Där kan du bland annat göra kostnadskalkyler.  

Källa: Joanna Weiss, energi- och klimatrådgivare, Huddinge kommun

Artikeln utgår från fakta som var tillgängliga vid pressläggning. Senaste nytt finns på solelportalen.se.


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar