Sponsrad
Du betalar inte för mer el än du gör av med.
Du betalar inte för mer el än du gör av med. Foto: Otovo

Solceller kapar elräkningen med en fjärdedel

Energi

På sommaren producerar solcellerna mycket el. Så mycket att du ska ha råd att betala elräkningarna på vintern också. Producerar du mer el än du förbrukar hjälper Otovo dig att sälja överskottet.

 

Använd buffert på vinterhalvåret

Solel är en energikälla med ett fast, lågt pris, som inte stiger på grund av inflation eller elhandel med elnätet i andra länder. På sommaren, när solcellerna producerar mycket el, får du mer el än du förbrukar. Du bygger då upp en buffert som du kan använda på vinterhalvåret när solcellerna inte producerar lika mycket el.

Du kan läsa mer om hur lönsam en solcellsanläggning är på Otovo-bloggen och dessutom höra vad kunden Leif Berglund tycker om solceler i YouTube-serien "Otovo on Tour".

 

Foto: Otovo

 

Spara pengar på elräkningen i 30 år eller mer

Solceller kapar elräkningen med en fjärdedel. Det är mycket pengar och det enda solceller behöver för att kunna sköta sitt jobb och producera el är solljus. Solcellerna producerar el när solen lyser, och med solcellspaneler på taket spar du pengar på elräkningen i 30 år eller mer. Du kan läsa mer om detta på www.otovo.se. 

Om din solcellsanläggning producerar mer el än du gör av med så hjälper Otovo dig att sälja överskottet. Överskottet går in på det allmänna elnätet och säljs till ett elbolag för överenskommet pris. Otovo erbjuder dig 1 kr per kWh och utöver överskottselen har du rätt till en skattereduktion på 60 öre per kWh. På så vis behöver du aldrig vara rädd att du betalar för mer el än du gör av med.

Få tillbaka 30 procent av kostnaden

Kostnaden för en solcellsanläggningar ligger ofta på 50 000 – 150 000 (inklusive montering och installation), ibland dyrare och ibland billigare. Det beror på taket. Genom Energimyndighetens statliga solcellsbidrag kan du dessutom få tillbaka 30 procent av kostnaden.

Gratis el i 20-25 år

Antingen betalar du hela summan direkt i samband med installationen av solcellsanläggningen eller så tar du ett sollån genom Santander. Det tar i genomsnitt 10 år innan anläggningen är återbetald och därefter har du gratis el i 20-25 år.

09 oktober 2018
Annons
Annons
Mer om Energi

Spara el och pengar – 12 smarta sätt

Energi Hantera din kyl, frys, spis, tvätt-och diskmaskin rätt – här finns pengar att tjäna!

Rätt svar till elquiz

Energi Rätt svar: 1B 2B 3B 4B 5C 6C 7C 8A

Avfuktare för alla utrymmen

Energi Avfuktare hjälper dig att få bukt med fuktproblemen innan de ens hunnit uppkomma. Här visar vi hur avfuktare används i krypgrunder, torkrum, badrum och...

Nytändning med nya strömbrytare

Energi Ny strömbrytare kan vara en idé både ur inredningssynpunkt och för att förbättra belysningen. Här får du tips på vägen.

Först till kvarn för solcellsbidrag

Energi Nästa år kan du som vill bli med solceller få mer i bidrag – om du ansöker i tid.

10 smarta knep: så sparar du energi

Energi Se upp för de värsta energislukarna i ditt hem under vintern! Vi i Villas hållbarhetsexpert tipsar om hur du sparar både energi och slantar.

Alla skulle kunna sänka sitt elpris - dags att tänka om!
Sponsrad

Sitter du fast med dyra elräkningar? Prova ett nytt sätt att köp...

Energi Du kan köpa din el på två sätt. Antingen direkt via elbolagen eller så kan du testa att lägga ut ditt elpris på en elauktion. Här kan du läsa mer om varför du bör testa elauktion med Kundkraft.

Sverige är ett land med stor potential för solceller.
Sponsrad

Solceller allt vanligare i Europa

Energi Tyskarna och "Energiwende" blev startskottet på den moderna och positiva utvecklingen av solcellsindustrin. Solceller har blivit allt vanligare i Europa...

Våren närmar sig och det är hög tid att skaffa solceller.
Sponsrad

Därför ska du satsa på solceller

Energi Solenergi håller på att bli den billigaste energikällan vi har. Detta ser vi framför allt i USA och Kina där utvecklingen går framåt i en rasande fart....