Sponsrad
Foto: Otovo
Foto: Otovo

Solceller kapar elräkningen med en fjärdedel

Energi

På sommaren producerar solcellerna mycket el. Så mycket att du ska ha råd att betala elräkningarna på vintern också. Producerar du mer el än du förbrukar hjälper Otovo dig att sälja överskottet.

Använd buffert på vinterhalvåret

Solel är en energikälla med ett fast, lågt pris, som inte stiger på grund av inflation eller elhandel med elnätet i andra länder. På sommaren, när solcellerna producerar mycket el, får du mer el än du förbrukar. Du bygger då upp en buffert som du kan använda på vinterhalvåret när solcellerna inte producerar lika mycket el.

Du kan läsa mer om hur lönsam en solcellsanläggning är på Otovo-bloggen och dessutom höra vad kunden Leif Berglund tycker om solceler i YouTube-serien "Otovo on Tour".

Annons

Spara pengar på elräkningen i 30 år eller mer

Solceller kapar elräkningen med en fjärdedel. Det är mycket pengar och det enda solceller behöver för att kunna sköta sitt jobb och producera el är solljus. Solcellerna producerar el när solen lyser, och med solcellspaneler på taket spar du pengar på elräkningen i 30 år eller mer. Du kan läsa mer om detta på www.otovo.se. 

Om din solcellsanläggning producerar mer el än du gör av med så hjälper Otovo dig att sälja överskottet. Överskottet går in på det allmänna elnätet och säljs till ett elbolag för överenskommet pris. Otovo erbjuder dig 1 kr per kWh och utöver överskottselen har du rätt till en skattereduktion på 60 öre per kWh. På så vis behöver du aldrig vara rädd att du betalar för mer el än du gör av med.

Få tillbaka 30 procent av kostnaden

Kostnaden för en solcellsanläggningar ligger ofta på 50 000 – 150 000 (inklusive montering och installation), ibland dyrare och ibland billigare. Det beror på taket. Genom Energimyndighetens statliga solcellsbidrag kan du dessutom få tillbaka 30 procent av kostnaden.

Gratis el i 20-25 år

Antingen betalar du hela summan direkt i samband med installationen av solcellsanläggningen eller så tar du ett sollån genom Santander. Det tar i genomsnitt 10 år innan anläggningen är återbetald och därefter har du gratis el i 20-25 år eftersom solceller håller i 30-35 år. 

09 oktober 2018
Annons
Mer om Energi

Avfuktare för alla utrymmen

Energi Avfuktare hjälper dig att få bukt med fuktproblemen innan de ens hunnit uppkomma. Här visar vi hur avfuktare används i krypgrunder, torkrum, badrum och källare.

Nytändning med nya strömbrytare

Energi Ny strömbrytare kan vara en idé både ur inredningssynpunkt och för att förbättra belysningen. Här får du tips på vägen.

Först till kvarn för solcellsbidrag

Energi Nästa år kan du som vill bli med solceller få mer i bidrag – om du ansöker i tid.

10 smarta knep: så sparar du energi

Energi Se upp för de värsta energislukarna i ditt hem under vintern! Vi i Villas hållbarhetsexpert tipsar om hur du sparar både energi och slantar.

Foto: Otovo
Sponsrad

Billig, egenproducerad el direkt i kontakten

Energi Solcellstekniken blir bättre och billigare för varje år och Otovo siktar på att bli framtidens ledande energiföretag med smarta, innovativa lösningar....

Annons

Inomhusklimatet påverkar din hälsa

Energi Bra ljus och luft är hemligheten bakom sunt inomhusklimat. Vädring, automatiserade lösningar och att anpassa sig efter årstiderna är några av tipsen.

Egenproducerad el – en solskenshistoria

Energi Skiner solen på ditt hustak? I så fall kan det vara ett bra läge att börja producera egen förnybar el med en solcellsanläggning. Här tipsar vi om hur du går till väga. 

Medlems-
innehåll

Så kan du som villaägare nyttja solens strålar

Energi Vad är skillnaden på solel och solvärme? Hur är förutsättningarna i norr respektive söder? Och hur går man som villaägare till väga för att nyttja...

Annons

Kör 30 mil för 60 kronor

Energi Ladda för framtiden – kör elbil på förnybar energi. Eon erbjuder alltifrån installation och rådgivning till snabb och säker laddning.