Sponsrad
Sverige är ett land med stor potential för solceller.
Sverige är ett land med stor potential för solceller. Foto: Otovo

Solceller allt vanligare i Europa

Energi

Tyskarna och "Energiwende" blev startskottet på den moderna och positiva utvecklingen av solcellsindustrin. Solceller har blivit allt vanligare i Europa och i Sverige väljer allt fler privatpersoner att investera i solceller.

 

Tyskarna var först

I Europa var tyskarna först med att anamma solceller och öppnade upp en ny och grön marknad för förnybar energi. Man ville minska på kol och kärnkraftverk. Detta skedde för 10 år sedan och då var intresset för solceller inte lika stort i Europa som det är idag. Tyskarna och ”Energiwende” stod bakom den moderna utvecklingen av solcellsindustrin.

Bortsett från att ge stöd åt sina egna solcellskonsumenter har tyskarna även hjälpt konsumenter i andra europeiska länder att göra det billigare att skaffa solpaneler.

 

Allt fler privatpersoner väljer solceller.

De som såg potential investerade först

Från början var det konsumenter i länder med höga elpriser och flest soltimmar som investerade i solceller eftersom det fanns mycket pengar att spara. Men i takt med att det blivit billigare att finansiera solpaneler har även länder med färre soltimmar och lägre elpriser kunnat lägga om till förnybar energi – och sparat pengar.

Svenskar investerar i solceller

I Sverige har vi många soltimmar och stor potential för solceller. Sverige ger bra stöd åt de som vill investara i solpaneler och producera solceller. Sverige ger bra stöd åt de som vill investera i solceller och börja producera förnybar solel. Detta inte minst genom det statliga investeringsstödet för solceller. 

 

Solpaneler på taket.

 

01 mars 2019
Annons
Annons
Mer om Energi
I samarbete med Kontosmart

Bättre elpris går inte att hitta

Energi Nu har du som Vi i Villas läsare chans att få landets bästa elavtal! Vi i Villas samarbetspartner Kontosmart hjälper dig ta fram dagens bästa elavtal. Och det gratis. Så ta chansen! Gå in på vår sajt och sänk din elräkning redan idag.

Spara energi och pengar - expertråden som gör skillnad

Energi För varje grad du sänker inomhustemperaturen sparar du 5 procent av energiåtgången. Här är sju enkla knep du kan göra redan nu för att få mer pengar...

Spara el och pengar – 12 smarta sätt

Energi Hantera din kyl, frys, spis, tvätt-och diskmaskin rätt – här finns pengar att tjäna!

Rätt svar till elquiz

Energi Rätt svar: 1B 2B 3B 4B 5C 6C 7C 8A

Avfuktare för alla utrymmen

Energi Avfuktare hjälper dig att få bukt med fuktproblemen innan de ens hunnit uppkomma. Här visar vi hur avfuktare används i krypgrunder, torkrum, badrum och...

Nytändning med nya strömbrytare

Energi Ny strömbrytare kan vara en idé både ur inredningssynpunkt och för att förbättra belysningen. Här får du tips på vägen.

Först till kvarn för solcellsbidrag

Energi Nästa år kan du som vill bli med solceller få mer i bidrag – om du ansöker i tid.

10 smarta knep: så sparar du energi

Energi Se upp för de värsta energislukarna i ditt hem under vintern! Vi i Villas hållbarhetsexpert tipsar om hur du sparar både energi och slantar.

Alla skulle kunna sänka sitt elpris - dags att tänka om!
Sponsrad

Sitter du fast med dyra elräkningar? Prova ett nytt sätt att köp...

Energi Du kan köpa din el på två sätt. Antingen direkt via elbolagen eller så kan du testa att lägga ut ditt elpris på en elauktion. Här kan du läsa mer om...