Sponsrad
Våren närmar sig och det är hög tid att skaffa solceller.
Våren närmar sig och det är hög tid att skaffa solceller. Foto: Otovo

Därför ska du satsa på solceller

Energi

Solenergi håller på att bli den billigaste energikällan vi har. Detta ser vi framför allt i USA och Kina där utvecklingen går framåt i en rasande fart. Allt fler väljer att lägga om till förnybar energi med solceller.

Solceller är en robust teknik som blir bättre och billigare för varje år och solpaneler producerar även bra i delar av världen med färre soltimmar om året. Med solceller får du egenproducerad grön el direkt i kontakten. 

Få upp solcellsanläggningen i tid för sommaren

Våren står för dörren och när du har beställt din solcellsanläggning är den installerad och klar inom fyra-åtta veckor. Det innebär att du kommer hinna börja producera förnybar el och ha solceller på plats i sommar om du slår till nu.

 

Med solceller får du egenproducerad grön el direkt i kontakten.

 

Producera grön el i flera decennium

Solcellstekniken blir ungefär en procent bättre för varje år som går. Det lönar sig att investera nu och planera för framtiden. Solcellstekniken är en stabil och varaktig teknik och solpanelerna håller hög kvalitet. En solcellsanläggning kan producera el i flera decennium.

Är det farligt att tillverka solceller?

I en artikel på Naturskyddsföreningens bloggplattform går man igenom olika typer av solceller. Det finns tunnfilmssolceller som inte kräver lika mycket energi och resurser i tillverkningsprocessen. Tunnfilmssolceller innehåller dock i många fall miljöfarligt material så som jordartsmetaller och tungmetaller.

En annan typ av solceller är kiselsolceller som kräver mer energi och resurser i tillverkningsprocessen. Dessa innehåller dock mindre miljöfarligt material än tunnfilmssolceller. I samma artikel hos Naturskyddsföreningen står dock att solceller är en viktig del i den globala lösningen för att man ska kunna ersätta de fossila bränslena med förnybara energikällor. I framtiden ser man även att solceller ska kunna tillverkas med mindre utsläpp och att stora delar av solpanelerna kan återvinnas.

Det gäller att vara på sin vakt och notera vilka material som används både när det gäller framställningen av kiselsolceller och tunnfilmssolceller. 

01 mars 2019
Annons
Annons
Mer om Energi

7 frågor och svar om luftvärmepumpar

Energi Luftvärmepumpen är poppis, men hur funkar den, vad kostar och hur installerar man den? Här får du svar på de sju vanligaste frågorna.

Annonssamarbete

Sänk elförbrukningen i vinter med smart el

Energi Vintern nalkas och med den skyhöga elräkningar. Med smart värmestyrning kan du som husägare lätt och smidigt sänka din elkostnad utan att behöva gå...

I samarbete med Kontosmart

Bättre elpris går inte att hitta

Energi Nu har du som Vi i Villas läsare chans att få landets bästa elavtal! Vi i Villas samarbetspartner Kontosmart hjälper dig ta fram dagens bästa elavtal....

Spara energi och pengar - expertråden som gör skillnad

Energi För varje grad du sänker inomhustemperaturen sparar du 5 procent av energiåtgången. Här är sju enkla knep du kan göra redan nu för att få mer pengar över i plånboken och samtidigt vara miljösnäll!

Spara el och pengar – 12 smarta sätt

Energi Hantera din kyl, frys, spis, tvätt-och diskmaskin rätt – här finns pengar att tjäna!

Rätt svar till elquiz

Energi Rätt svar: 1B 2B 3B 4B 5C 6C 7C 8A

Avfuktare för alla utrymmen

Energi Avfuktare hjälper dig att få bukt med fuktproblemen innan de ens hunnit uppkomma. Här visar vi hur avfuktare används i krypgrunder, torkrum, badrum och källare.

Nytändning med nya strömbrytare

Energi Ny strömbrytare kan vara en idé både ur inredningssynpunkt och för att förbättra belysningen. Här får du tips på vägen.

Först till kvarn för solcellsbidrag

Energi Nästa år kan du som vill bli med solceller få mer i bidrag – om du ansöker i tid.