Sponsrad
Våren närmar sig och det är hög tid att skaffa solceller.
Våren närmar sig och det är hög tid att skaffa solceller. Foto: Otovo

Därför ska du satsa på solceller

Energi

Solenergi håller på att bli den billigaste energikällan vi har. Detta ser vi framför allt i USA och Kina där utvecklingen går framåt i en rasande fart. Allt fler väljer att lägga om till förnybar energi med solceller.

Solceller är en robust teknik som blir bättre och billigare för varje år och solpaneler producerar även bra i delar av världen med färre soltimmar om året. Med solceller får du egenproducerad grön el direkt i kontakten. 

Få upp solcellsanläggningen i tid för sommaren

Våren står för dörren och när du har beställt din solcellsanläggning är den installerad och klar inom fyra-åtta veckor. Det innebär att du kommer hinna börja producera förnybar el och ha solceller på plats i sommar om du slår till nu.

 

Med solceller får du egenproducerad grön el direkt i kontakten.

 

Producera grön el i flera decennium

Solcellstekniken blir ungefär en procent bättre för varje år som går. Det lönar sig att investera nu och planera för framtiden. Solcellstekniken är en stabil och varaktig teknik och solpanelerna håller hög kvalitet. En solcellsanläggning kan producera el i flera decennium.

Är det farligt att tillverka solceller?

I en artikel på Naturskyddsföreningens bloggplattform går man igenom olika typer av solceller. Det finns tunnfilmssolceller som inte kräver lika mycket energi och resurser i tillverkningsprocessen. Tunnfilmssolceller innehåller dock i många fall miljöfarligt material så som jordartsmetaller och tungmetaller.

En annan typ av solceller är kiselsolceller som kräver mer energi och resurser i tillverkningsprocessen. Dessa innehåller dock mindre miljöfarligt material än tunnfilmssolceller. I samma artikel hos Naturskyddsföreningen står dock att solceller är en viktig del i den globala lösningen för att man ska kunna ersätta de fossila bränslena med förnybara energikällor. I framtiden ser man även att solceller ska kunna tillverkas med mindre utsläpp och att stora delar av solpanelerna kan återvinnas.

Det gäller att vara på sin vakt och notera vilka material som används både när det gäller framställningen av kiselsolceller och tunnfilmssolceller. 

01 mars 2019
Annons
Annons
Mer om Energi

Spara el och pengar – 12 smarta sätt

Energi Hantera din kyl, frys, spis, tvätt-och diskmaskin rätt – här finns pengar att tjäna!

Rätt svar till elquiz

Energi Rätt svar: 1B 2B 3B 4B 5C 6C 7C 8A

Avfuktare för alla utrymmen

Energi Avfuktare hjälper dig att få bukt med fuktproblemen innan de ens hunnit uppkomma. Här visar vi hur avfuktare används i krypgrunder, torkrum, badrum och...

Nytändning med nya strömbrytare

Energi Ny strömbrytare kan vara en idé både ur inredningssynpunkt och för att förbättra belysningen. Här får du tips på vägen.

Först till kvarn för solcellsbidrag

Energi Nästa år kan du som vill bli med solceller få mer i bidrag – om du ansöker i tid.

10 smarta knep: så sparar du energi

Energi Se upp för de värsta energislukarna i ditt hem under vintern! Vi i Villas hållbarhetsexpert tipsar om hur du sparar både energi och slantar.

Alla skulle kunna sänka sitt elpris - dags att tänka om!
Sponsrad

Sitter du fast med dyra elräkningar? Prova ett nytt sätt att köp...

Energi Du kan köpa din el på två sätt. Antingen direkt via elbolagen eller så kan du testa att lägga ut ditt elpris på en elauktion. Här kan du läsa mer om varför du bör testa elauktion med Kundkraft.

Sverige är ett land med stor potential för solceller.
Sponsrad

Solceller allt vanligare i Europa

Energi Tyskarna och "Energiwende" blev startskottet på den moderna och positiva utvecklingen av solcellsindustrin. Solceller har blivit allt vanligare i Europa...

Otovo tar hand om installationen.
Sponsrad

5 anledningar varför du ska välja Otovo som leverantör

Energi Med över 1500 installerade solcellsanläggningar till privatpersoner i bagaget är Otovo Nordens största leverantör av solceller. Här hittar du fem anledn...