Rag Animal Reindeer är en vit ren som är gjord av papier maché och lindad med rep av mattspill från Indien, vilket gör att varje ren är unik. Finns i tre storlekar från 36 till 47 cm hög och kostar 550-850 kr hos Inreda.
Rag Animal Reindeer är en vit ren som är gjord av papier maché och lindad med rep av mattspill från Indien, vilket gör att varje ren är unik. Finns i tre storlekar från 36 till 47 cm hög och kostar 550-850 kr hos Inreda.

Satsa på en grön jul

Energi

Hösten har varit rekordvarm i år. Varför inte fortsätta tänka grönt i vinter och ge bort julklappar som på ett eller annat sätt hjälper till med att gynna miljön, eller i alla fall belastar den så lite som möjligt? Vi tipsar om stora och små, mjuka och hårda klappar.

Samla och återvinn

Plastburkar och pappkassar i all ära, men det finns betydligt snyggare sätt att samla gamla lampor, batterier och värmeljus i väntan på transport till återvinningen. Närmare bestämt RecyclingTube från Format, tre olika rör av papp med nitat plastlock i botten, öppningsbart lock i överkant och lädersnodd för upphängning i bakkant. Rören är 42 cm höga och 10 cm i diameter och kostar omkring 200 kr per styck.

Annons

Samla saker i ett rör innan du till tippen kör. Bilden är beskuren.

Återvunnet hjärta

Caroline Liljeblad är en formgivare som mest arbetar med smycken, men som även står bakom Recycled By Heart. Serien består av en vas och en ljuslykta och tillverkas i Bro, ett av Sveriges mest miljövänliga glasbruk. Den är munblåst i biogasdrivna ugnar och görs av återvunnet glas. Det grå och det rosa glaset kommer från bildskärmar från kasserade tv-apparater. Ljuslyktan, som även finns i klarglas, kostar 250 kr och vasen 950 kr.


Vår gamla tv-apparat finns nu i ett helt nytt format.

Ren mattspillning

Trött på Rudolf med röda mulen? Rag Animal Reindeer är en vit ren som är gjord av papier maché och lindad med rep av mattspill från Indien, vilket gör att varje ren är unik. Passar kanske bäst under vintern, men kan användas året om. Finns i tre storlekar från 36 till 47 cm hög och kostar 550-850 kr hos Inreda. För dig som är mer frimodig finns även en färgglad älg i samma stil.

Dubbla horn och fyra ben, kan bli smutsig, alltid ren.

Peka på telefonen

Gigaset SL910 är inte bara snygg, utan även världens första hemtelefon med pekskärm. Förutom 3,2-tumsskärm har den funktioner som alarm, kalender, Outlook-synk, Bluetooth och babyvakt, liksom vad man kallar Eco Dect. Detta minskar sändningseffekten från handenheten till basstationen beroende på avståndet. Läget Eco Mode Plus stänger dessutom av sändningseffekten när telefonen är i standby. Kostar omkring 1 400 kr.


Till dig som brukar få allt som du pekar på.

Vind i seglen

Wind in Mind arbetar med segelduk som blivit över och annars skulle ha slängts. Skagerrak Sun är en taklampa med skärm i kevlar, sydd av ett begagnat trimaransegel som har seglat jorden runt, vunnit tävlingar och slagit fartrekord. Utseendet kan variera något beroende på var i seglet man skurit ut just din lampskärm. Diametern och höjden är båda 32 cm och skärmen hålls ihop med en tunn svart tamp trädd genom öljetter. Pris 1 800 kr.


Denna har rest mer än du, seglat uppå haven sju.

En säck med gott samvete

Coffee Fellow är en sittsäck med historia. Den är gjord av åtta återvunna kaffesäckar från plantager runt om i världen. Alla sittsäckar är olika och hur just din ser ut beror på vilka kaffesorter som är mest populära i Stockholm för tillfället, eftersom säckarna kommer från Ostindia Rosteriet. Innersäcken är tillverkad av Oeko-Tex-certifierad bomull och fylld med återvunnen frigolit. Finns hos Green Furniture och kostar 2 995 kr.


Såväl kis som böna kan i denna dröna.

Från golv till hylla

Blockshelf skapas av en vacker blandning av spillträ från Kährs golvtillverkning i Nybro. Genom att trä de återvunna klossarna på ett rep skapar du en unik hylla. Du väljer själv om den ska ha fyra hyllor med två plankors djup eller åtta hyllor med en plankas djup, och hur hög varje hylla ska vara. Blockshelf kan hängas på väggen eller i taket, är 100 cm bred och 209 eller 92 cm hög och kostar 3 995 kr hos Green Furniture.


Byggde du som barn med klossar? Snart i nostalgi du frossar!

Dubbelt miljövänligt

En kompost är definitivt en miljövänlig julklapp, inte minst om den är Svanenmärkt. Varmkomposten från Separett är en underhållsfri kompost för året runt-bruk som är gjord av livsmedelsgodkänd och återvinningsbar polyetenplast. Svanenmärkningen innebär bland annat att inga hälsoskadliga kemikalier använts vid tillverkningen och att komposten har 5 års garanti. Behållaren rymmer 250 liter och kostar 4 490 kr.


Kanske mer funktion än charm, men den kommer att gå varm.

Tvätta med renare samvete

Den kanske inte får plats under granen, Samsungs tvättmaskin WF1124ZAC, men den får plats i den här listan. Tack vare en ny tvätteknik, Eco Bubble, kan den spara upp till 70 % energi jämfört med motsvarande vanliga program. Hemligheten? Luft tillförs i kallt vatten och skapar tillsammans med tvättmedlet ett skum av små bubblor. WF1124ZAC uppfyller EU:s energiklass A+++, har en kapacitet på 12 kg och kostar runt 12 000 kr.


Bubbelvatten det gör susen, både för skjortan och för blusen.

Bygg på nytt

En julklapp till små konstruktörer? Creatables utvecklar smarta produkter av spillmaterial, bland annat Bau-bau-blocks, som görs av spillet från en svensk fabrik som tillverkar badhusleksaker. Istället för att resterna eldas upp, blir de till tysta och mjuka klossar med hög friktion och fästförmåga, som gör det möjligt att bygga lutande konstruktioner. Bau-bau-blocks flyter och är perfekta att leka med också i badkaret. En ask kostar 3-400 kr.


Sånt som annars gått till spill blir precis vad du själv vill.

Ett nygammalt hem

Istället för att köpa helt nytt, kan du komplettera en möbel du redan har med något begagnat. Och istället för att slänga kan du sälja. Livet Hemma är en Ikea-sajt där du kan köpa och sälja begagnade Ikea-produkter. Alla Ikea-annonser som läggs upp visas även på Blocket och vice versa. Kanske kan du hitta en saknad möbel som sedan länge utgått ur sortimentet?


Snart är vardagsrummet vårt komplett, Ingvars sajt mig hjälpte hitta rätt.

Ge bort träd

Vintern är fel säsong för att plantera träd på här i Sverige. Men det är säsong året runt för att plantera träd någon annanstans i världen, där de kan ge välbehövlig skugga, binda vatten, skydda jorden från att spolas bort, ge frukt och skapa inkomster. Hos bland annat IM, Individuell människohjälp, kan du köpa olika gåvor till u-länder. Ett träd (främst äpple och mango) till IM:s trädplantering i Himalaya kostar bara 25 kr.

 

Köpinformation

Caroline Liljeblad, https://butik.carolineliljeblad.se
Creatables, www.creatables.se
Format, www.format.se
Gigaset, www.gigaset.se
Green Furniture, www.greenfurniture.se
Individuell människohjälp, https://shop.manniskohjalp.se
Inreda, www.inreda.com
Livet Hemma, https://livethemma.ikea.se/kop-och-salj
Samsung, www.samsung.se
Separett, www.separett.se
Wind in Mind, www.windinmind.se

06 december 2011
Annons
Annons
Mer om Energi

Rätt svar till elquiz

Energi Rätt svar: 1B 2B 3B 4B 5C 6C 7C 8A

Avfuktare för alla utrymmen

Energi Avfuktare hjälper dig att få bukt med fuktproblemen innan de ens hunnit uppkomma. Här visar vi hur avfuktare används i krypgrunder, torkrum, badrum och...

Nytändning med nya strömbrytare

Energi Ny strömbrytare kan vara en idé både ur inredningssynpunkt och för att förbättra belysningen. Här får du tips på vägen.

Först till kvarn för solcellsbidrag

Energi Nästa år kan du som vill bli med solceller få mer i bidrag – om du ansöker i tid.

10 smarta knep: så sparar du energi

Energi Se upp för de värsta energislukarna i ditt hem under vintern! Vi i Villas hållbarhetsexpert tipsar om hur du sparar både energi och slantar.

Alla skulle kunna sänka sitt elpris - dags att tänka om!
Sponsrad

Sitter du fast med dyra elräkningar? Prova ett nytt sätt att köp...

Energi Du kan köpa din el på två sätt. Antingen direkt via elbolagen eller så kan du testa att lägga ut ditt elpris på en elauktion. Här kan du läsa mer om...

Sverige är ett land med stor potential för solceller.
Sponsrad

Solceller allt vanligare i Europa

Energi Tyskarna och "Energiwende" blev startskottet på den moderna och positiva utvecklingen av solcellsindustrin. Solceller har blivit allt vanligare i Europa och i Sverige väljer allt fler privatpersoner att investera i solceller.

Våren närmar sig och det är hög tid att skaffa solceller.
Sponsrad

Därför ska du satsa på solceller

Energi Solenergi håller på att bli den billigaste energikällan vi har. Detta ser vi framför allt i USA och Kina där utvecklingen går framåt i en rasande fart....

Otovo tar hand om installationen.
Sponsrad

5 anledningar varför du ska välja Otovo som leverantör

Energi Med över 1500 installerade solcellsanläggningar till privatpersoner i bagaget är Otovo Nordens största leverantör av solceller. Här hittar du fem anledn...