Fixa snyggt skydd för radiatorn

Fula radiatorer stör harmonin i rummet. Men titta här! På några timmar kan du fixa ett snyggt skydd som känns designat.


Det är enklare än du tror att snickra det här skyddet. Rent hantverksmässigt är det här arbetet rätt lätt, men du måste vara noggrann när du mäter. Tänk också på att ett elektriskt element avger mycket hög värme. Därför är det är viktigt att skyddet görs av ett material som tål värmen och som inte är lättantänt. Vi valde en mdf-skiva som enligt tillverkaren tål att hettas upp till 80 grader utan risk för antändning.

Det ska vara minst 10 cm luft mellan radiatorn och toppskivan som dessutom ska vara försedd med ett par ventilationsspalter, så att värmen kan cirkulera i rummet. Det innebär att du inte kan sätta krukväxter, prydnadsföremål eller liknande på toppskivan.

Vi borrade fem rader hål i ett regelbundet mönster som skapar luftcirkulation – som dessutom ger ett designat intryck. För att skyddet ska se lätt ut sågas skivan så att den vilar på ett par smala ben.

En lös skruv har stuckits ner genom ett hål i skyddet och in i ett beslag på väggen. Det räcker för att hålla skyddet på plats.

Detta behöver du

Material
2 mm mdf-skiva
9 x 43 mm furulist till ram
3,5 x 45 mm skruvar (och 2 långa skruvar för montering)
Trälim
En spik (för markering)
Små vinkeljärn
Grundfärg
Färg

Specialverktyg
50 mm hålsåg

Viktigt!

Håll avstånd! Luftflödet är viktigt för att undvika överupphettning. Det ska vara massor av luft mellan radiatorn och skyddet. Det ska vara minst 10 cm upptill och 5 cm i sidorna. Och du får ALDRIG flytta termostatens avkännare utanför skyddet. Den ska sitta innanför!

Så här gör du!

1. Mdf-skiva och kantlister sågas ut och limmas ihop. Se till att kantlisten hamnar i nivå med mdf-skivans kant hela vägen runt utom upptill. Där ska kantlisten sticka upp 12 mm. Listen geringssågas i 45 grader i hörnen.

2. Mät skivan och bestäm var hålen ska borras. Välj en elektrisk borrmaskin för de flesta batterimaskiner orkar inte att borra så många hål med 50 mm hålsåg. När hålen har borrats suger du upp alla sågspån.

3. Sidorna av mdf limmas och skruvas fast med 3,5 x 45 mm skruvar. Men först limmar du en 4 cm bred stödremsa på baksidan av fronten. Biten placeras i nivå med frontens ovankant och dras in 12 mm från sidan.

4. Toppskivan består av flera tunna remsor mdf som limmas ihop. Vi använder tre långa bitar och mellan dem lägger vi distansbitar i ändarna samt på mitten. Utrymmet mellan remsorna blir ventilationsspalter.

5. En bit mdf limmas fast på mitten under toppskivan som förstärkning. Se till att skivstumpen dras in en skivtjocklek från framkanten.

6. Toppskivan slipas lätt och läggs på plats. Vi slipade kanterna runt ventilationsspalterna för att få en snyggare finish. Det gjordes med fil och slippapper. Har du en fräs använder du den. Efteråt limmas och skruvas toppskivan fast.

7. Vänd radiatorskyddet och markera för upphängning. Vi lägger ett vinkeljärn löst i varje ände så att det ligger kant i kant med skyddets baksida. Vi gör ett märke genom vinkeljärnets hål och borrar rätt igenom toppskivan.

8. Mät och märk nu exakt var vinkeljärnet ska skruvas fast på väggen. Kontrollera gärna placeringen med vattenpass innan de två järnen skruvas fast. När skyddet har grundats och målats sätts det på plats.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar