Foto: Istockphoto

"Varför låter mitt element?"

Element

Mitt element låter och ger ifrån sig ett "kluckande ljud", vad är det för fel? Läs svaret på läsarfrågan här!

Av: Roger Nyström, 14 november 2016

Varför låter elementet?

Jag bor i en tvåplansvilla med tvårörssystem (tror jag, för det kommer upp två rör ur golvet). Ett av elementen i sovrummet låter, det ”kluckar” väldigt mycket. Jag har luftat elementet och det blir varmt, så termostaten borde vara okej. Det som skiljer just detta element från övriga är att det är tre element som sitter ihop. Endast ett av dessa blir varmt (det som sitter närmast termostaten).

Mittdelen blir lite varm medan den tredje inte blir varm alls. För några år sedan bytte jag själv ut cirkulationspumpen mot en från Hornbach – kan det ha med det att göra? Kluckandet hörs enbart när min pelletsbrännare har stannat. Har även kontrollerat vattenmängden i systemet. Vad kan det vara för fel?

Annons

HBX

 

Svar: Det här var en typisk fråga för en rörmokare, så jag tog kontakt med Comfortkedjan och fick tala med Björn Palmqvist. Precis som du var inne på beror kluckandet på luft i radiatorn, men du har inte lyckats lufta det helt. 

Gör så här: 

1. Stäng cirkulationspumpen.

2. Fyll på värmesystemet tills mätaren visar ca 1,4 bar och vänta en timme. 

3. Lufta sedan varje sektion på de tre sammankopplade radiatorerna, lufta även övriga radiatorer på övre planet.

4. Fyll värmesystemet igen och slå på cirkulationspumpen. 

Efter den åtgärden bör det fungera, och du bör även få värme i alla tre radiatorsektionerna. Att du inte hör kluckandet när pelletsbrännaren är i gång beror troligen på att vattnet expanderar när temperaturen stiger. Det är alltid två rör till en radiator. Vill du veta om du har ettrörs- eller tvårörssystem kollar du på radiatorkopplet som har en röd eller blå markering. Blått står för tvårörssystem och rött för ettrörssystem. 

Roger Nyström

 

14 november 2016 Roger Nyström
Annons
Annons
Mer om Element

Motionera radiatorventilen

Element Ibland är elementet kallt trots att termostatratten står på högsta värme.

Radiatorn - Höstens hetaste inredningsdetalj

Element Radiatorer är inte lägre bara en värmekälla – utan också en läcker inredningsdetalj. Här är några av höstens hetaste radiatorer.

Försköna elementen

Element Visst finns det snygga element. Men om man inte vill köpa nya just nu – då kan man alltid gömma de fulare varianterna med snygga elementskydd.

Cool värme

Element El-element har väl inte direkt rykte om sig att vara vackra och det är ju heller inte i första hand därför man skaffar dem. Men det finns elradiatorer som förutom att värma även kan bli en riktigt snygg inredningsdetalj.

Annika Marklund: Recept för att bo i hus

Element Den tröga luftvärmepumpen. Den ojämna väggen. De kalla elementen. Varför är huset fyllt till bredden av saker som ingen förstår, undrar vår krönikör...

Ledare: Varmt i stugan!

Element Minns ni tiden när det oftast var smällvarmt inomhus? Nu är det tvärt om. Glöm inte att ta med en extra tröja…

Värme på väggen

Element Radiatorerna minskar elanvändningen och ger ett bättre inomhusklimat. Fungerar som ett blickfång i inredning – eller syns knappt alls...

Radiatorer med snygg design

Element Tar man sig tid att leta, kommer man att upptäcka att radiatorerna inte bara är vita och platta alternativt vågiga längre. Det finns gott om modeller...

Fixa snyggt skydd för radiatorn

Element Fula radiatorer stör harmonin i rummet. Men titta här! På några timmar kan du fixa ett snyggt skydd som känns designat.