Annons
Traditionell design med rena linjer, här Faro H från Purmo.
Traditionell design med rena linjer, här Faro H från Purmo.

Design som värmer

Element

Att välja uppvärmningssätt för sitt hus är inte helt lätt. Det finns mycket att tänka på och ta hänsyn till.

Av: Marie Louise Aaröe, viivilla.se september -08, 25 augusti 2008

Bygger man ett nytt hus är det lättare, då kan man göra en enhetlig lösning som även passar in med villans övriga design. Ska man renovera sitt hus eller sin sommarstuga måste man ta hänsyn till de befintliga systemen.

Vad man än kommer fram till som bästa val för sitt hus, är det självklart en fördel med radiatorer som har en genomtänkt och tilltalande design.

Solid värme i gjut-järn

Annons


För att inte störa den rena formen sitter den elektroniska termostaten dold på SET-radiatorns baksida.

Gjut-granit är det mest spännande alternativet ur designsynpunkt. Men här finns två läger. Antingen tycker man mycket om dem eller annars gillar man dem inte alls.

Vanligast väljs gjut-granit vid renovering av äldre hus eller till nya flashiga moderna hus. De oljefyllda radiatorerna har oftast en mer traditionell och robust design.

- Förutom designen lägger vi stor vikt på att de är användarvänliga. De ska kunna installeras på ett enkelt och billigt sätt. Man ska lätt förstå hur vreden fungerar och vi försöker skapa enkla gränssnitt för att behålla en jämn temperatur i rummet. Tydligheten för användaren är viktig, berättar Rickard Adlercreuz, konstruktionschef på LVi produkter.

Damixa satsar på sydeuropeisk design


Maranello, det stilrena elementet, perfekt även som handdukstorkare i badrummet. Går att få i en mängd olika färger.

Projectclima är ett italienskt koncept som innefattar handdukstorkar, radiatorer till hemmet och radiatorer för kontor och konferens. Radiatorerna kan anslutas till antingen el eller vattenburen värme.

- Många tycker att radiatorer är oestetiska, men det finns alla möjligheter att "hotta" upp våra element, säger Niclas Ekwall på Damixa.

Inuti radiatorn finns, för eluppvärmningen, en värmepatron som man måste ta hänsyn till. Den vattenburna varianten går att få hur lång som helst, samtliga ger en mycket bra effekt.

Radiatorerna går att få i en mängd olika former och färger och kan upplevas som ett konstverk.

Purmo skapar varm omgivning


Lång, slät och stilig. En slät front med ett avskalat intryck och tidlös elegans.

På Purmo tycker man att människor under alltför lång tid haft en passiv inställning till uppvärmning och bara accepterat de radiatorer som finns. Radiatorer handlar om mycket mer än värme. Det handlar om design, färg och funktion.

- Vi har skapat "The Warm Society" därför att vi vill uppmärksamma produkter för uppvärmning, säger Jörgen Persson, försäljningschef på Purmo.

- Vi gillar inte gråtrista och dåligt fungerande uppvärmningsprodukter. Istället vill vi att det ska handla om inspiration, kvalitet och mänsklighet.

Lenhovda förmedlar svenska klassiker


De klassiska sektionsradiatorerna har sitt ursprung från 1930-talet. I produktprogrammet finns välkända och klassiska namn som; MR, REX, DUPLEX och TRIPLEX.

Med en kunskap baserad på många decenniers tillverkning av radiatorer finns på Lenhovda Radiatorfabrik möjligheten att framställa radiatorer i stora upplagor men även i mindre specialanpassade serier.

- Sedan 1936 har vi värmt svenska hem, berättar Patrik Östangård, VD och delägare. Genom sektionsradiatorer har vi en klassiker som tillverkas med originalverktyg. Dessutom har vi ett komplett sortiment inom panelradiatorer och konvektorer.

Deras specialitet är att anpassa produktionen efter gamla utföranden men med de nya effektkraven. Och intresset för de gamla radiatorerna har vaknat.

- Vi är angelägna om en kundanpassad produktion, där det mesta är möjligt i den gamla fabriken.

Myson, ett nytt varumärke


HEK303 har elektronisk termostat med regleringsområde från 7 till 30 grader Celsius och med kalibreringsmöjlighet. Låsbar skyddslucka finns, samt återställningsbart överhettningsskydd.

Även om Myson är ett nytt varumärke är erfarenheten lång. Tidigare har företaget arbetat som underleverantör för ett flertal varumärken. Nu säljs produkter under eget namn via byggföretagen direkt till kunden med ett signum av mjuk design och hög kvalitet .

- Man brukar säga att vattenburen värme är mjuk och behaglig. Men värmen från oljefyllda radiatorer är ännu skönare. Oljan värms långsammare än vatten och behåller värmen längre, säger Sven-Erik Karlsson, marknadschef på Myson.

Har man exempelvis oljefyllda radiatorer i sommarstugan och inte vill värma i onödan behöver inte värmen vara på, oljan fryser nämligen aldrig. Radiatorerna har dessutom individuella termostater vilket innebär att man kan styra värmen efter behag.

Pax satsar på diskretion


PAX 3000 levereras i effekter från 200 W upp till 1800 W i två olika höjder, 300 mm och 500 mm. Behövs ett kraftfullt element i litet format finns element med dubbla paneler.

Pax lägger stor kraft på utveckling av moderna, energisnåla och högkvalitativa produkter med fokus på oljefyllda radiatorer. Radiatorn ger en behaglig jämn värme som är befriad från bränt damm och det irriterande knäppandet från elementplåtarna.

- Vi har satsat på radiatorer som ska vara diskreta och smälta in i rumsmiljön, berättar Mikael Borg, marknadschef på Pax. Dessutom har vi satsat på hög kvalitet och funktion till ett bra pris till volymkunden. Det innebär att även kunder med behov av färre element gynnas.

Det finns en viss efterfrågan av designade radiatorer och för att möta den samarbetar man med externa designbyråer.

- Som exempel kan nämnas att en hel del möda har lagts ner på att få en snygg termostat, delvis dold bakom panelen. Specialdesignade konvektorplåtar fördelar dessutom ut värmen energisnålt. En finess som vi erbjuder är fjärrstyrda termostater, attraktivt för fritidshusägare.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
25 augusti 2008 Marie Louise Aaröe, viivilla.se september -08
Annons
Annons
Mer om Element

"Varför låter mitt element?"

Element Mitt element låter och ger ifrån sig ett "kluckande ljud", vad är det för fel? Läs svaret på läsarfrågan här!

Motionera radiatorventilen

Element Ibland är elementet kallt trots att termostatratten står på högsta värme.

Radiatorn - Höstens hetaste inredningsdetalj

Element Radiatorer är inte lägre bara en värmekälla – utan också en läcker inredningsdetalj. Här är några av höstens hetaste radiatorer.

Cool värme

Element El-element har väl inte direkt rykte om sig att vara vackra och det är ju heller inte i första hand därför man skaffar dem. Men det finns elradiatorer som förutom att värma även kan bli en riktigt snygg inredningsdetalj.

Annika Marklund: Recept för att bo i hus

Element Den tröga luftvärmepumpen. Den ojämna väggen. De kalla elementen. Varför är huset fyllt till bredden av saker som ingen förstår, undrar vår krönikör...

Ledare: Varmt i stugan!

Element Minns ni tiden när det oftast var smällvarmt inomhus? Nu är det tvärt om. Glöm inte att ta med en extra tröja…

Värme på väggen

Element Radiatorerna minskar elanvändningen och ger ett bättre inomhusklimat. Fungerar som ett blickfång i inredning – eller syns knappt alls...

Radiatorer med snygg design

Element Tar man sig tid att leta, kommer man att upptäcka att radiatorerna inte bara är vita och platta alternativt vågiga längre. Det finns gott om modeller...

Fixa snyggt skydd för radiatorn

Element Fula radiatorer stör harmonin i rummet. Men titta här! På några timmar kan du fixa ett snyggt skydd som känns designat.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]