Design som värmer

Att välja uppvärmningssätt för sitt hus är inte helt lätt. Det finns mycket att tänka på och ta hänsyn till.


Bygger man ett nytt hus är det lättare, då kan man göra en enhetlig lösning som även passar in med villans övriga design. Ska man renovera sitt hus eller sin sommarstuga måste man ta hänsyn till de befintliga systemen.

Vad man än kommer fram till som bästa val för sitt hus, är det självklart en fördel med radiatorer som har en genomtänkt och tilltalande design.

Solid värme i gjut-järn

För att inte störa den rena formen sitter den elektroniska termostaten dold på SET-radiatorns baksida.

Gjut-granit är det mest spännande alternativet ur designsynpunkt. Men här finns två läger. Antingen tycker man mycket om dem eller annars gillar man dem inte alls.

Vanligast väljs gjut-granit vid renovering av äldre hus eller till nya flashiga moderna hus. De oljefyllda radiatorerna har oftast en mer traditionell och robust design.

– Förutom designen lägger vi stor vikt på att de är användarvänliga. De ska kunna installeras på ett enkelt och billigt sätt. Man ska lätt förstå hur vreden fungerar och vi försöker skapa enkla gränssnitt för att behålla en jämn temperatur i rummet. Tydligheten för användaren är viktig, berättar Rickard Adlercreuz, konstruktionschef på LVi produkter.

Damixa satsar på sydeuropeisk design

Maranello, det stilrena elementet, perfekt även som handdukstorkare i badrummet. Går att få i en mängd olika färger.

Projectclima är ett italienskt koncept som innefattar handdukstorkar, radiatorer till hemmet och radiatorer för kontor och konferens. Radiatorerna kan anslutas till antingen el eller vattenburen värme.

– Många tycker att radiatorer är oestetiska, men det finns alla möjligheter att ”hotta” upp våra element, säger Niclas Ekwall på Damixa.

Inuti radiatorn finns, för eluppvärmningen, en värmepatron som man måste ta hänsyn till. Den vattenburna varianten går att få hur lång som helst, samtliga ger en mycket bra effekt.

Radiatorerna går att få i en mängd olika former och färger och kan upplevas som ett konstverk.

Purmo skapar varm omgivning

Lång, slät och stilig. En slät front med ett avskalat intryck och tidlös elegans.

På Purmo tycker man att människor under alltför lång tid haft en passiv inställning till uppvärmning och bara accepterat de radiatorer som finns. Radiatorer handlar om mycket mer än värme. Det handlar om design, färg och funktion.

– Vi har skapat ”The Warm Society” därför att vi vill uppmärksamma produkter för uppvärmning, säger Jörgen Persson, försäljningschef på Purmo.

– Vi gillar inte gråtrista och dåligt fungerande uppvärmningsprodukter. Istället vill vi att det ska handla om inspiration, kvalitet och mänsklighet.

Lenhovda förmedlar svenska klassiker

De klassiska sektionsradiatorerna har sitt ursprung från 1930-talet. I produktprogrammet finns välkända och klassiska namn som; MR, REX, DUPLEX och TRIPLEX.

Med en kunskap baserad på många decenniers tillverkning av radiatorer finns på Lenhovda Radiatorfabrik möjligheten att framställa radiatorer i stora upplagor men även i mindre specialanpassade serier.

– Sedan 1936 har vi värmt svenska hem, berättar Patrik Östangård, VD och delägare. Genom sektionsradiatorer har vi en klassiker som tillverkas med originalverktyg. Dessutom har vi ett komplett sortiment inom panelradiatorer och konvektorer.

Deras specialitet är att anpassa produktionen efter gamla utföranden men med de nya effektkraven. Och intresset för de gamla radiatorerna har vaknat.

– Vi är angelägna om en kundanpassad produktion, där det mesta är möjligt i den gamla fabriken.

Myson, ett nytt varumärke

HEK303 har elektronisk termostat med regleringsområde från 7 till 30 grader Celsius och med kalibreringsmöjlighet. Låsbar skyddslucka finns, samt återställningsbart överhettningsskydd.

Även om Myson är ett nytt varumärke är erfarenheten lång. Tidigare har företaget arbetat som underleverantör för ett flertal varumärken. Nu säljs produkter under eget namn via byggföretagen direkt till kunden med ett signum av mjuk design och hög kvalitet .

– Man brukar säga att vattenburen värme är mjuk och behaglig. Men värmen från oljefyllda radiatorer är ännu skönare. Oljan värms långsammare än vatten och behåller värmen längre, säger Sven-Erik Karlsson, marknadschef på Myson.

Har man exempelvis oljefyllda radiatorer i sommarstugan och inte vill värma i onödan behöver inte värmen vara på, oljan fryser nämligen aldrig. Radiatorerna har dessutom individuella termostater vilket innebär att man kan styra värmen efter behag.

Pax satsar på diskretion

PAX 3000 levereras i effekter från 200 W upp till 1800 W i två olika höjder, 300 mm och 500 mm. Behövs ett kraftfullt element i litet format finns element med dubbla paneler.

Pax lägger stor kraft på utveckling av moderna, energisnåla och högkvalitativa produkter med fokus på oljefyllda radiatorer. Radiatorn ger en behaglig jämn värme som är befriad från bränt damm och det irriterande knäppandet från elementplåtarna.

– Vi har satsat på radiatorer som ska vara diskreta och smälta in i rumsmiljön, berättar Mikael Borg, marknadschef på Pax. Dessutom har vi satsat på hög kvalitet och funktion till ett bra pris till volymkunden. Det innebär att även kunder med behov av färre element gynnas.

Det finns en viss efterfrågan av designade radiatorer och för att möta den samarbetar man med externa designbyråer.

– Som exempel kan nämnas att en hel del möda har lagts ner på att få en snygg termostat, delvis dold bakom panelen. Specialdesignade konvektorplåtar fördelar dessutom ut värmen energisnålt. En finess som vi erbjuder är fjärrstyrda termostater, attraktivt för fritidshusägare.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar