Sponsrad
Leif med sin kära hund i famnen.
Leif med sin kära hund i famnen. Foto: Otovo/Vincent Reuter

Med solceller producerar Leif mer el än han kan göra av med

Energi

För ett år sedan hade Leif inga solpaneler på taket och tyckte då att han betalade elräkningar som hela tiden blev dyrare och dyrare. Sensommaren 2018 hade Leif solpaneler på taket och kunde börja producera förnybar el.

Av: Harald Nylund, 01 mars 2019

Leif bor på en gård strax utanför Norrtälje med sin fru och hund. Han är numera pensionär och jobbade tidigare som fastighetsmäklare och dessförinnan som mellanstadielärare. Han hade gått i tankar om solceller och varit nyfiken under flera års tid. När han tog kontakt med Otovo genom Facebook fick han reda på mer och beslöt sig för att satsa på solceller och investera i en solcellsanläggning.

Solcellsanläggningen uppe på bara två månader

Leif hade solpaneler på taket två månader efter första kontakten med Otovo. Nu kan han enkelt följa sin egen elproduktion via en app i mobilen.

– Varje kväll delar jag en bild och uppdaterar mina Facebookvänner hur många kilowattimmar vi lyckas producera, så min familj börjar väl bli rätt trött på mig, säger Leif och ler.

 

Leifs hus strax utanför Norrtälje. Solpaneler pryder taket.

 

 

Använd överskottet senare

När solcellerna framställer mer förnybar el än du kan göra av med i din egen elförbrukning så kan du sälja överskottet på elnätet. Med den vinsten kan du sedan betala för den dyra elförbrukningen på vinterhalvåret. Med solceller producerade Leif mer el än han kunde göra av med förra sommaren.

Varför tror du att vissa fortfarande tvekar över investeringen?

– Vi är väl lite kortsiktiga, vi tittar på portmonnän först. Sen om man får en kalkyl på när anläggningen är betald så tror jag att man också ska trycka på att det är med nuvarande elpris. Vad tror vi om framtiden, kommer elen att bli billigare eller kommer den att bli dyrare? Jag tror den kommer bli dyrare, säger Leif.

Kom i kontakt med den bästa installatören

Otovo har levererat över 1500 solcellsanläggningar i Norden och på otovo.se kan du testa ditt tak. Du fyller enkelt i din adress och väljer takyta. Otovo räknar sedan ut vad installationen kommer att kosta och vad du kan spara genom att byta till solceller. Du kommer endast i kontakt med den bästa och billigaste installatören i ditt område.

 

01 mars 2019 Harald Nylund
Annons
Annons
Mer om Energi

Solpaneler – passar det ditt hus?

Energi Sluttar ditt tak brant? Skuggar träden? Sådana saker avgör om solpaneler är något för just ditt hus!

7 frågor och svar om luftvärmepumpar

Energi Luftvärmepumpen är poppis, men hur funkar den, vad kostar och hur installerar man den? Här får du svar på de sju vanligaste frågorna.

Annonssamarbete

Sänk elförbrukningen i vinter med smart el

Energi Vintern nalkas och med den skyhöga elräkningar. Med smart värmestyrning kan du som husägare lätt och smidigt sänka din elkostnad utan att behöva gå...

I samarbete med Kontosmart

Bättre elpris går inte att hitta

Energi Nu har du som Vi i Villas läsare chans att få landets bästa elavtal! Vi i Villas samarbetspartner Kontosmart hjälper dig ta fram dagens bästa elavtal. Och det gratis. Så ta chansen! Gå in på vår sajt och sänk din elräkning redan idag.

Spara energi och pengar - expertråden som gör skillnad

Energi För varje grad du sänker inomhustemperaturen sparar du 5 procent av energiåtgången. Här är sju enkla knep du kan göra redan nu för att få mer pengar...

Rätt svar till elquiz

Energi Rätt svar: 1B 2B 3B 4B 5C 6C 7C 8A

Avfuktare för alla utrymmen

Energi Avfuktare hjälper dig att få bukt med fuktproblemen innan de ens hunnit uppkomma. Här visar vi hur avfuktare används i krypgrunder, torkrum, badrum och källare.

Nytändning med nya strömbrytare

Energi Ny strömbrytare kan vara en idé både ur inredningssynpunkt och för att förbättra belysningen. Här får du tips på vägen.

Först till kvarn för solcellsbidrag

Energi Nästa år kan du som vill bli med solceller få mer i bidrag – om du ansöker i tid.