Sponsrad
Leif med sin kära hund i famnen.
Leif med sin kära hund i famnen. Foto: Otovo/Vincent Reuter

Med solceller producerar Leif mer el än han kan göra av med

Energi

För ett år sedan hade Leif inga solpaneler på taket och tyckte då att han betalade elräkningar som hela tiden blev dyrare och dyrare. Sensommaren 2018 hade Leif solpaneler på taket och kunde börja producera förnybar el.

Leif bor på en gård strax utanför Norrtälje med sin fru och hund. Han är numera pensionär och jobbade tidigare som fastighetsmäklare och dessförinnan som mellanstadielärare. Han hade gått i tankar om solceller och varit nyfiken under flera års tid. När han tog kontakt med Otovo genom Facebook fick han reda på mer och beslöt sig för att satsa på solceller och investera i en solcellsanläggning.

Solcellsanläggningen uppe på bara två månader

Leif hade solpaneler på taket två månader efter första kontakten med Otovo. Nu kan han enkelt följa sin egen elproduktion via en app i mobilen.

– Varje kväll delar jag en bild och uppdaterar mina Facebookvänner hur många kilowattimmar vi lyckas producera, så min familj börjar väl bli rätt trött på mig, säger Leif och ler.

 

Leifs hus strax utanför Norrtälje. Solpaneler pryder taket.

 

 

Använd överskottet senare

När solcellerna framställer mer förnybar el än du kan göra av med i din egen elförbrukning så kan du sälja överskottet på elnätet. Med den vinsten kan du sedan betala för den dyra elförbrukningen på vinterhalvåret. Med solceller producerade Leif mer el än han kunde göra av med förra sommaren.

Varför tror du att vissa fortfarande tvekar över investeringen?

– Vi är väl lite kortsiktiga, vi tittar på portmonnän först. Sen om man får en kalkyl på när anläggningen är betald så tror jag att man också ska trycka på att det är med nuvarande elpris. Vad tror vi om framtiden, kommer elen att bli billigare eller kommer den att bli dyrare? Jag tror den kommer bli dyrare, säger Leif.

Kom i kontakt med den bästa installatören

Otovo har levererat över 1500 solcellsanläggningar i Norden och på otovo.se kan du testa ditt tak. Du fyller enkelt i din adress och väljer takyta. Otovo räknar sedan ut vad installationen kommer att kosta och vad du kan spara genom att byta till solceller. Du kommer endast i kontakt med den bästa och billigaste installatören i ditt område.

 

01 mars 2019
Annons
Annons
Mer om Energi

Spara el och pengar – 12 smarta sätt

Energi Hantera din kyl, frys, spis, tvätt-och diskmaskin rätt – här finns pengar att tjäna!

Rätt svar till elquiz

Energi Rätt svar: 1B 2B 3B 4B 5C 6C 7C 8A

Avfuktare för alla utrymmen

Energi Avfuktare hjälper dig att få bukt med fuktproblemen innan de ens hunnit uppkomma. Här visar vi hur avfuktare används i krypgrunder, torkrum, badrum och...

Nytändning med nya strömbrytare

Energi Ny strömbrytare kan vara en idé både ur inredningssynpunkt och för att förbättra belysningen. Här får du tips på vägen.

Först till kvarn för solcellsbidrag

Energi Nästa år kan du som vill bli med solceller få mer i bidrag – om du ansöker i tid.

10 smarta knep: så sparar du energi

Energi Se upp för de värsta energislukarna i ditt hem under vintern! Vi i Villas hållbarhetsexpert tipsar om hur du sparar både energi och slantar.

Alla skulle kunna sänka sitt elpris - dags att tänka om!
Sponsrad

Sitter du fast med dyra elräkningar? Prova ett nytt sätt att köp...

Energi Du kan köpa din el på två sätt. Antingen direkt via elbolagen eller så kan du testa att lägga ut ditt elpris på en elauktion. Här kan du läsa mer om varför du bör testa elauktion med Kundkraft.

Sverige är ett land med stor potential för solceller.
Sponsrad

Solceller allt vanligare i Europa

Energi Tyskarna och "Energiwende" blev startskottet på den moderna och positiva utvecklingen av solcellsindustrin. Solceller har blivit allt vanligare i Europa...

Våren närmar sig och det är hög tid att skaffa solceller.
Sponsrad

Därför ska du satsa på solceller

Energi Solenergi håller på att bli den billigaste energikällan vi har. Detta ser vi framför allt i USA och Kina där utvecklingen går framåt i en rasande fart....