Foto: Istockphoto

Egenproducerad el – en solskenshistoria

Energi

Skiner solen på ditt hustak? I så fall kan det vara ett bra läge att börja producera egen förnybar el med en solcellsanläggning. Här tipsar vi om hur du går till väga. 

Som villaägare kan du dra nytta av solljusets energi på flera sätt. Mest populärt i dag är att installera en solcellsanläggning, som ansluts till en växelriktare i husets elcentral. Solcellerna producerar el till hushållet, och när elen inte används matas den ut på det allmänna elnätet. Du kan då både sälja överskottselen till ett elhandelsföretag och samtidigt få skattereduktion för den med 60 öre per kilowattimme.

– I normala fall säljer du el på sommaren och köper tillbaka elen på vintern. Så länge du årligen köper mer el än du säljer räknas du som mikroproducent, vilket är mest förmånligt enligt nuvarande regler, säger Lars Ivarsson, energi- och klimatrådgivare i Bromölla.

Investeringsstöd och rot-avdrag 

Annons

För en normalstor villa kan det passa bra med en solcellsanläggning kring 6 kilowatt. Det motsvarar 20 paneler som täcker cirka 35 kvadratmeter av taket. Helst bör panelerna placeras på ett lutande tak i söderläge, utan skuggning.

– Men det är inte så jätteviktigt att läget är perfekt. Anläggningen ger ett bra utbyte även i sydväst eller sydost, och om någon panel skugga så påverkar det bara effekten marginellt, säger Lars.

I hyfsat läge levererar en 6 kW-anläggning omkring 5 500–6 000 kilowattimmar el per år. Kostnaden för en sådan anläggning hamnar kring 110 000 kronor, inklusive installation. Du kan ansöka om investeringsstöd hos länsstyrelsen upp till 20 procent av totalkostnaden, eller få rot-avdrag på arbetskostnaderna vilket innebär
9 procent av hela beloppet.

– Min rekommendation är att välja rot-avdraget, som dras direkt på fakturan. Söker du investeringsstöd får du återbetala rot-avdraget i efterhand, om stödet beviljas, säger Lars.

Ökar värdet på huset

Hur lång tid tar det då innan en solcellsanläggning blir lönsam? Det
går inte säkert att säga, eftersom det beror på hur elpriser, energiskatter och stödsystem förändras.

– Med nuvarande förutsättningar är det rimligt att räkna med en återbetalningstid kring 15år.Manfårdåhai åtanke att själva anläggningen har en förväntad livslängd på åtminstone 30 år. Så tar du hänsyn till hela livscykeln blir det garanterat en lönsam affär, och dessutom kräver anläggningen i princip inget underhåll, säger Lars.

Med tanke på att solcellsanläggningen ska ligga på taket under många år är det både viktigt att monteringen utförs på ett korrekt sätt och att resultatet blir estetiskt tilltalande, menar Lars.

– Det kan vara bra att låta en arkitekt bedöma panelernas placering, så att det inte blir störande att titta på. En snygg installation är också ett framtida säljargument och ger huset ett ökat värde.

Rätt förutsättningar för solceller

• Söderläge med 30–45 graders lutning brukar ses som den optimala placeringen för solpaneler. Men även sydvästlig eller sydostlig riktning fungerar. Då får du mindre produktion mitt på dagen, men lite mer på kvällen eller morgonen.

• Se till att panelerna får så mycket ljus som möjligt. Inga skuggande träd eller andra byggnader ska vara i vägen.

• Det är inte nödvändigt att lägga panelerna på ett tak. En markanläggning på stativ kan ge lika bra utbyte, men kräver en annan elinstallation än den som erbjuds för vanliga solcellspaket. 

Så planerar du för egen solel

• Undersök de praktiska förutsättningarna för att installera en solcellsanläggning (takyta, väderstreck och eventuell skuggning). Är du osäker, kontakta en fackman eller din kommunala energirådgivare för att få mer hjälp.

• Beroende på var du bor kan det krävas tillstånd för installationen. Fråga kommunen om det behövs bygglov.

• Välj en erfaren, gärna lokal installatör som har goda referenser och bra garantivillkor. Det är en fördel om installatören kan utföra hela jobbet, inklusive pappersarbetet som krävs för att godkänna mikroproduktionen.

• Ansök om investeringsstöd för din anläggning hos länsstyrelsen.

• I samband med installationen får du en ny elmätare som klarar att registrera även den el som du säljer. Mätarbytet görs gratis av ditt lokala elnätsföretag, som också ansvarar för mätning och rapportering till Skatteverket. Skattereduktionen kommer med automatik in på den årliga inkomstdeklarationen. 

20 februari 2018
Annons
Mer om Energi

Avfuktare för alla utrymmen

Energi Avfuktare hjälper dig att få bukt med fuktproblemen innan de ens hunnit uppkomma. Här visar vi hur avfuktare används i krypgrunder, torkrum, badrum och källare.

Nytändning med nya strömbrytare

Energi Ny strömbrytare kan vara en idé både ur inredningssynpunkt och för att förbättra belysningen. Här får du tips på vägen.

Först till kvarn för solcellsbidrag

Energi Nästa år kan du som vill bli med solceller få mer i bidrag – om du ansöker i tid.

10 smarta knep: så sparar du energi

Energi Se upp för de värsta energislukarna i ditt hem under vintern! Vi i Villas hållbarhetsexpert tipsar om hur du sparar både energi och slantar.

Alla skulle kunna sänka sitt elpris - dags att tänka om!
Sponsrad

Sitter du fast med dyra elräkningar? Prova ett nytt sätt att köp...

Energi Du kan köpa din el på två sätt. Antingen direkt via elbolagen eller så kan du testa att lägga ut ditt elpris på en elauktion. Här kan du läsa mer om...

Sverige är ett land med stor potential för solceller.
Sponsrad

Solceller allt vanligare i Europa

Energi Tyskarna och "Energiwende" blev startskottet på den moderna och positiva utvecklingen av solcellsindustrin. Solceller har blivit allt vanligare i Europa...

Våren närmar sig och det är hög tid att skaffa solceller.
Sponsrad

Därför ska du satsa på solceller

Energi Solenergi håller på att bli den billigaste energikällan vi har. Detta ser vi framför allt i USA och Kina där utvecklingen går framåt i en rasande fart. Allt fler väljer att lägga om till förnybar energi med solceller.

Otovo tar hand om installationen.
Sponsrad

5 anledningar varför du ska välja Otovo som leverantör

Energi Med över 1500 installerade solcellsanläggningar till privatpersoner i bagaget är Otovo Nordens största leverantör av solceller. Här hittar du fem anledn...

Solceller producerar förnybar el.
Sponsrad

Solceller betalar tillbaka skulden till naturen

Energi Solceller är idag vår största energikälla till miljövänlig el. Här kan du läsa om vad det är som gör solceller till en miljövänlig och grön investering...